Jeneverbonbon als grachtenpand
"De vorm van chocolade is net zo belangrijk als de smaak"
Duizend chocoladebladeren op een hoop. Ja, eerlijk: chocolaterie De Bonte Koe in Schiedam heeft in de herfst een bijzonder assortiment, geheel aangepast aan het seizoen. Bladeren, kastanjes, hazelnoten en paddestoelen geven het een vleugje extra. "De vorm van chocolade is net zo belangrijk als de smaak", zegt chocolatier Cees Klein.
Lange gure maanden grijnzen Nederland weer aan. Dat betekent hard werken geblazen in De Bonte Koe. De chocolade-industrie staat goede tijden te wachten. De behoefte aan een flinke dosis cacao stijgt naarmate de dagen kouder worden. We hoeven er niet voor naar België, getuige deze bijzondere Schiedamse chocolaterie.
De Bonte Koe is gevestigd in een monumentaal grachtenpand aan de Lange Haven. De vroegere destilleerderij ademt sfeer en gezelligheid. De etalage ligt vol met de meest creatieve producten vervaardigd uit cacao. Gevulde schelpen, zonnetjes, maar ook schilderijen en een "welkom thuis"-bord. "De jeneverdampen van een drie eeuwen oude destilleerderij hebben plaatsgemaakt voor cacaogeuren. Er kan nog steeds naar hartelust worden geproefd", zo profileert de Schiedamse chocolaterie zich.
Toonbank
"Het bijzondere van De Bonte Koe is dat er chocola, maar dan ook echt alleen maar chocola te koop is en besteld kan worden", zegt Carmel Klein, mede-eigenaar van De Bonte Koe en schoonzus van Cees Klein. Aan de productie wordt volgens haar veel aandacht besteed. "Wij stellen daar hoge eisen aan. Belangrijk is een juist evenwicht te vinden tussen de kwaliteit, de smaak en de vormgeving. Vooral dat laatste moet niet onderschat worden. Etenswaar wordt allereerst beoordeeld op het uiterlijk. Kwaliteit en smaak kun je niet zien, die moet je proeven."
Op de toonbank van De Bonte Koe ligt een grote verscheidenheid aan bonbons, truffels en bouchées (grote bonbons, het woord betekent dan ook letterlijk "mondvol") uitgestald. "Neem nu deze", wijst Carmel. "Een van onze nieuwste bouchées. Deze is gevuld met echte Franse roosjes. Het heeft iets lieflijks. Daarom hebben we gekozen voor een ronde, witte vorm, bedekt met zo'n roosje."
Zo heeft elke bonbon en bouchée iets bijzonders. Er zit geen enkele kopie bij van een andere fabrikant. Daarbij komt nog dat de Franse roosjesbouchée niet het enige chocolaatje is met zo'n aparte smaak. Verkrijgbaar zijn ook bijvoorbeeld nootmuskaat, kastanje, noga-noot, advocaat en anijs. Van het Schiedamse jeneververleden is een specialiteit gemaakt: de Schiedamse jeneverbonbon in de vorm van een grachtenpand.
Chocoladekunst
Het woord fabrikaat is te goedkoop voor de chocoladeproducten. Chocolatier klinkt deftig, maar Cees Klein noemt zich eigenlijk net zo lief chocoladekunstenaar. Klanten die een bezoek aan de Lange Haven brengen en een blik in de chocolaterie gunnen, zullen waardering krijgen voor deze titel.
"Het gaat om een ambachtelijk en arbeidsintensief vak", zegt Klein. De chocoladekunst wordt niet in het verborgene uitgeoefend. Dankzij een glazen wand kan het publiek onder het genot van een beker chocolademelk en een bouchée nauwlettend toezien op het werk in de productieplaats. In deze kleine ruimte zijn doorgaans drie chocolatiers bezig.
Cees Klein legt graag uit hoe het productieproces in z'n werk gaat. "We maken alles zelf, behalve het basisingrediënt: België levert de blokken chocola van 5 kilo. Dat is echt niet te eten, zo bitter. Wat de smaak, glans, kleur en hardheid van chocolade beïnvloedt, is de temperatuur. Melkchocolade smelten wij op 33-34 graden, puur mag iets hoger. Een vochtige lucht is absoluut uit den boze. Je draait dan het vocht in de chocolade. Tijdens warme dagen hebben we hier echt een ventilator nodig."
Wie zich ooit heeft afgevraagd hoe gevulde bonbons in elkaar geknutsteld worden, kan hier het antwoord vinden. De meest eenvoudige methodes worden toegepast om een exclusieve bonbon te maken. Een dichtgeknoopt plastic zakje met daarin een vierkant stukje schuimrubber krijgt in de chocolaterie een chocoladebad. Wanneer dit goedje hard is geworden en de mal weggehaald wordt, blijft een flinterdun, onregelmatig gevormd vierkant rechtop staan. Dit wordt later gevuld en zo ontstaat een prachtige "ruïnebonbon".
Hoe krijgt een bonbon zo'n heerlijke romige vulling? "Slagroom, boter en blanke stroop. Dat samen vormt de basisvulling voor een uitstekende bonbon", legt Cees Klein uit. "Wij werken veel met kruiden, die zijn geliefd bij de consument. Nootmuskaat bijvoorbeeld."
Relatiegeschenk
De Bonte Koe heeft zo zijn eigen vaste assortiment, waaronder de seizoenproducten. Maar de chocolatiers werken ook op bestelling. "We krijgen veel opdrachten van bedrijven uit heel Nederland. Zo maken we regelmatig relatiegeschenken. Het is leuk als bedrijven deze mogelijkheid ontdekken. Wij kunnen bijvoorbeeld logo's namaken.
Eens hebben wij na de verhuizing van een bedrijfspand het oude pand op schaalmodel nagemaakt. Dat vergt ongelooflijk veel detailwerk. De kosten kunnen daarom behoorlijk hoog oplopen. Het gaat dan echt niet meer om de hoeveelheid chocola maar om de arbeidsuren", vertelt Carmel Klein.
Cees is ook enthousiast over de -soms heel speciale- opdrachten. "Pas hebben we in opdracht van minister Jorritsma een euromunt gemaakt voor minister Zalm, met zijn hoofd erop."
Gezond
Chocolade, lekker ongezond. Of niet? De indianen wisten wel beter. Zij gebruiken sinds eeuwen cacao als medicijn. Er zitten namelijk stoffen in de cacaoboon (flavonoïden) die goed zijn voor hart en bloedvaten. Maar let op: witte chocola bevat deze stof niet en is daarom ook geen chocola. Natuurlijk kent het zoete goedje ook een andere kant: denk aan de hoeveelheid calorieën, suiker en verzadigde vetten - deze zijn alle slecht voor de genoemde organen. Chocoholics leven dus niet extra gezond.
Cees Klein: "Of ik chocoholic ben? Nou, cacao verveelt niet. Hoewel ik elke dag met mijn neus op dit bruine goedje zit, ben ik het nog niet zat. Dat komt waarschijnlijk omdat er vrijwel geen geur aan zit. Het is natuurlijk niet te vergelijken met een friettent, waar je van de lucht al misselijk wordt. Bovendien heeft chocola als positief element dat het energie geeft."
De Bonte Koe, Lange Haven 54, Schiedam. Tel. 010-4732751.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 2001
Reformatorisch Dagblad | 72 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 2001
Reformatorisch Dagblad | 72 Pagina's