Verslag bondsdag 3 Oktober 2024
De rijkdom van de Psalmen
Het thema van deze 16e bondsdag was: De rijkdom van de Psalmen.
We begonnen met het zingen van Psalm 27:5 en 7. Daarna heette de 1e presidente, mw. W.G. van Vlastuin-Wiersma alle aanwezigen hartelijk welkom; ook degenen die door middel van de media met ons verbonden waren. Een bijzonder welkom aan ds. H. van der Ziel en ds. T.A. Bakker, die voor ons een inleiding verzorgden. Ook een welkom aan de musici, Wouter Schalkoort op het orgel en Ton Burgering op de piano, de vertegenwoordigers van het hoofdbestuur van de vrouwenbond van de Gereformeerde Gemeenten, evenals mw. Van der Ziel, die haar man vergezelde. Ook de aanwezige oud-bestuursleden werden van harte welkom geheten, evenals dhr. J. van Reenen, verslaggever van het RD en dhr. J. Bruinekreeft, de fotograaf. Helaas kon onze 1e secretaresse, mw. P. Joppe-de Waard, niet aanwezig zijn i.v.m. de begrafenis van haar schoonvader. Hierna ging ds. Van der Ziel voor in gebed. Aansluitend las hij Psalm 63. Het thema van zijn referaat was: De rijkdom van de Psalmen in het geestelijk leven. Als de microfoon de rijen zou doorgaan en we zouden vragen: Welke Psalm spreekt u het meest aan? En wat spreekt het meest aan? Bevinding? Heenwijzen naar Christus? Grootheid van God? Welke Psalmen zijn van betekenis in mijn leven? Onze zielsbehoefte bepaalt wat binnenkomt in het hart. Ze bevatten een schat die moeilijk in woorden is uit te drukken. Als mensen je niet begrijpen, lezen de Psalmen je hart … De Psalmen verklaren ziel en lichaam. Oog, oor, mond, hand, voet, knieën enz. Het is dus moeilijk om een keus te maken uit de Psalmen; de keus is gevallen op Psalm 63.
Prof. Herman Paul schreef een boek over verlangen. Het is belangrijk waar je naar verlangt. Secularisatie begint in je hart, als het verlangen naar God verdwijnt of ontbreekt. Verlang ik naar God? Zoals David verwoordt in Psalm 63:1, Mijn God U zoek ik met verlangen. David heeft deze Psalm gedicht als hij op de vlucht is voor Absalom. Hij is in groot gevaar; daar spreekt deze Psalm van. Dit is een Psalm waarin de verlangens van Gods kinderen verwoord worden. Het is altijd een bijzondere lievelingspsalm geweest van Gods kinderen. Deze Psalm wordt ook wel ‘Gouden Mond’ genoemd (de morgenstond heeft goud in de mond). Eén eigenschap van God lichtte ds. Van der Ziel uit deze Psalm: goedertierenheid.
Psalm 63:4a, Gods goedertierenheid is beter dan het leven. Dit woord komt 140 keer voor in het Oude Testament. Ook David ervoer dat dit alle eer, roem en toejuiching te boven gaat. Als Gods kind alles verliest, houdt hij Gods goedertierenheid over. Het Hebreeuwse woord is ‘Chésèd’, dat vele facetten bevat: goedheid, genade, weldadigheid en barmhartigheid. De goedheid waarmee God een relatie wil aangaan met verloren mensen. Dat is de rode draad in de Bijbel. Vandaar dat Gods goedertierenheid vaak bezongen wordt. In de doop komt Gods goedertierenheid dichtbij. Hij heeft zich aan ons verbonden. De drie-enige God wil ons persoonlijk redden. Christus wilde Gods goedertierenheid missen, om mensen te redden.
David zegt met het zicht op Gods goedertierenheid in vers 9: Mijn ziel kleeft U achteraan. Hij belijdt en belooft God achteraan te kleven. Zo kleeft ook Gods kind aan God. Dat was niet altijd zo; eerst waren we verbonden aan satan. Dat is niet alleen een bewuste keus, maar ook bewuste vijandschap. God aankleven is een daad van geloof. Matth. Henry: een krachtig streven om God van nabij te volgen. Vrezen om Hem uit het oog en hart te verliezen. Bent u daar ook bang voor? Comrie in Het ABC des geloofs: Christus’ bloed op het hart is vaster dan lijm. Na dit leerzame referaat zongen we Psalm 63:1, 2, 3, 4 en 5.
Vervolgens mochten we luisteren naar een muzikaal intermezzo over Psalm 116:1, 2 en 11, waarin de woorden van de Psalm mooi werden uitgebeeld. Hierna deed mw. T. van Klinken-van Heijkop enkele mededelingen, waarna ds. Van der Ziel de ochtend besloot met dankgebed en een zegen vroeg voor de maaltijd. Nadat we nog Psalm 42:1 en 5 hadden gezongen, was er pauze. Er was gelegenheid voor ontmoeting en het bezoeken van de verkoopkramen. Na de pauze begonnen we met het zingen van Psalm 51:1. Hierna ging ds. T.A. Bakker voor in gebed om te danken voor de maaltijd en een zegen te vragen over de middagbijeenkomst.
Alvorens hij aan zijn referaat, getiteld: De rijkdom van de Psalmen in de eredienst begon, las hij Psalm 147. Wij beseffen maar half hoe rijk wij zijn dat wij de Psalmen hebben. Als we dat niet zien, kijken we naar iets anders uit. De kerk vandaag zoekt een andere jurk/jas. Liederen is op zich niets mis mee (Efeze 5:19). Als de Geest het hart van een zondig mens vervult, dan gebeurt er wat. Dan ga je zingen! Psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. In zijn jeugd werden er in het gezin van ds. Bakker Psalmen en gezangen gezongen. En soms raakte dat zijn hart. Hiermee wil hij aangeven dat hij de gezangen niet afwijst. Maar hij wil wel een pleidooi houden voor de waardering van de Psalmen in de eredienst. Daar zijn 4 redenen voor te noemen:
1. Om God te loven met Zijn eigen woorden, want Christus geneest lezen we in Psalm 147:3.
2. Om ons hart te breken, God loven kan alleen vanuit de diepte, zoals in Psalm 51.
3. Om ons op Christus te richten, want in de Psalmen zien we dat Christus geneest, de belofte van Zijn komst zien we erin en we zingen met Jezus mee in de Psalmen.
4. Om te zingen met de kerk van alle tijden en om onze verbondenheid met Israël gestalte te geven. De Psalmen komen immers vanuit het Joodse volk.
Na dit pleidooi voor het zingen van de Psalmen in de eredienst, mochten we weer luisteren naar een muzikaal intermezzo over Psalm 23, waarna er gelegenheid was tot het stellen van vragen. Vervolgens werden enkele vragen beantwoord.
Daarna kreeg Joke Kreijkes van TWR het woord om een toelichting te geven op het nieuwe project van de vrouwenbond, nl. ‘Hoop voor vrouwen in Indonesië’. Dit is een vrouwenprogramma via de radio waarbij Bijbelstudies worden gehouden. Er worden in dit programma ook praktische vragen over opvoeding en gezondheid besproken, omdat de toegang tot gezondheidszorg in die gebieden moeilijk is. TWR is ervan overtuigd dat vrouwen een belangrijke functie hebben in de opvoeding. In de eerste plaats kunnen we helpen door het gebed. Maar ook uw giften zijn belangrijk: deze programma’s maken en het uitzenden ervan kost geld.
Na het zingen van Psalm 96:1, 2 en 5 sprak mw. Van Vlastuin haar dank uit aan allen die eraan hebben meegewerkt dat deze dag kon plaatsvinden. Ds. Bakker besloot met dankgebed en tot slot zongen we Psalm 147:1.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 november 2024
Zicht op de kerk | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 november 2024
Zicht op de kerk | 32 Pagina's