Oekraïense vluchtelingen nemen afscheid van Oude-Tonge
OUDE-TONGE – Na ruim twee jaar verruilen de zeven Oekraïense gezinnen hun chalet aan de Langeweg in Oude-Tonge voor een nieuwe woning in Middelharnis. Op 14 juni is het zover. Afgelopen dinsdag kwamen de Oekraïners, de familie Dogterom, de vrijwilligers, buddy’s, werkgroep gemeente en alle andere betrokkenen bijeen om afscheid te nemen van elkaar. Een afscheid met een lach en een traan.
Vanaf maart 2022 bood de familie Dogterom uit Oude-Tonge onderdak aan zeven gezinnen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Een mooi en veilig onderkomen in chalets op het terrein van hun bloembollenbedrijf. Van alle kanten kwam er hulp op gang. Vanuit de kerk wordt een werkgroep opgericht, ‘Oude-Tonge voor Oekraïne’.
Terugblik
Vrijwilligers van het eerste uur zijn Jaap en Riet van Burg. Riet blikte nog even terug op de afgelopen jaren. “We hadden in de kerk in ons gebed aan God gevraagd hoe we deze mensen konden helpen. Prompt de andere dag belde Jacob Jan Dogterom dat hij chalets beschikbaar had. Meteen zijn we met een groep gestart de chalets schoon te maken en gezellig in te richten. Van alle kanten kregen we spullen aangeboden, maar ook kleding, fruit, eieren en schoenen. Het was overweldigend."
In maart kwam de groep aan, vervolgt Riet van Burg. "Mensen vanuit heel Oekraïne, die elkaar niet kenden en nu samen een woongemeenschap moesten vormen. Het was voor iedereen even wennen. Ook na maart gingen de acties door. Er werd geld ingezameld en er kwamen donaties voor fietsen, voor een trampoline, een zandbak, een beleeftafel, er kwam een parkeerterrein en er werd een unit geplaatst voor gezamenlijke activiteiten. De kinderen werden opgenomen op De Nobelaer en het voortgezet onderwijs, maar kregen ook extra les in Nederlands en Engels. In twee jaar tijd is er een hechte gemeenschap ontstaan. Het waren heftige en drukke jaren, waarbij we ons ondersteund wisten door de projectgroep van de gemeente en de buddy’s. Onze werkgroep is straks niet meer nodig, maar er zijn mooie vriendschappen ontstaan en Jaap en ik zullen nog regelmatig langsgaan voor een kopje koffie.”
Dankbaar
Namens de gemeente was wethouder Daan Markwat aanwezig. Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor de vele mensen die zich hebben ingezet voor de vluchtelingen. “Een groot applaus voor de mensen die meteen hulp aanboden en creatieve manieren bedachten om de mensen in nood te helpen.” Daarna richtte hij zich tot de Oekraïeners. “Twee jaar lang ben ik nauw betrokken geweest bij de realisatie van de woningen in Middelharnis. Ze zijn bijna klaar en erg mooi geworden. Mijn grootste wens is dat het vrede wordt in Oekraïne, maar tot die tijd blijven jullie welkom op Goeree-Overflakkee, waar jullie kunnen wonen, werken en leren en onderdeel kunnen zijn van onze gemeenschap.”
Drie Oekraïense dames maakten van de gelegenheid gebruik om hun dank uit te spreken namens de hele groep. “We hebben hier twee mooie jaren gehad en zijn heel dankbaar voor alle hulp die we hebben gekregen. Al die tijd konden we op jullie rekenen en vertrouwen, dat zullen wij nooit vergeten.” Karin Dogterom en Riet van Burg werden daarop beiden verrast met een prachtig schilderij.
Verbroedering
De Oekraïense mensen zien er wel een beetje tegenop om hun vertrouwde stek te verlaten en de kinderen zullen moeten wennen aan een nieuwe basisschool. Toch zijn ze na bezichtiging van de nieuwe locatie al wat positiever en ze realiseren zich dat ze absoluut niet mogen klagen, zeker gezien situaties waarin andere vluchtelingen zich bevinden. “Na de zomervakantie volgen de overige Oekraïners van het eiland”, vult projectleider Arno de Jonge aan. “Momenteel zijn er 300 Oekraïense vluchtelingen op het eiland. De meesten daarvan hebben een baan en zullen dus gaan meebetalen aan de opvang. Ook moet men zelf zorgen voor de inrichting van de woning en aansluitingen voor internet bekostigen. Als gemeente zullen we ze uiteraard blijven begeleiden met tal van zaken.”
Voor de familie Dogterom wordt het weer als vanouds. “Tja, in eerste instantie dachten we dat ze hier maar even zouden blijven”, vertelt Jacob Jan. “Maar gezien de ontwikkelingen in Oekraïne gaat het nog wel even duren. Achteraf bezien hadden we de chalets op een andere plek moeten plaatsen. De huidige locatie hebben we nu echt weer nodig voor het bedrijf, anders was het geen probleem geweest. We hebben heel graag geholpen. Het was mooi om samen met anderen iets te doen voor deze mensen en ook de verbroedering te zien die dat teweeg bracht. Maar het is goed zo. De mensen krijgen een mooie nieuwe plek. En de chalets, die worden nog even gebruikt door onze werknemers en daarna gaan ze weg.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
