Het wel en wee van zendingswerk
Het is een bijzonder voorrecht werkzaam te mogen zijn op het zendingsveld. Het is bovendien verantwoordelijk werk, want er wordt omgegaan met mensen die op reis zijn naar de eeuwigheid. Het zendingsbevel is een opdracht die niet genegeerd kan en mag worden: Gaat dan heen, onderwijst al de volken, dezelve dopende in den Naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes; lerende hen onderhouden alles wat Ik u geboden heb (Matth. 28:19). Moge de zielennood van onze medemens een opgebonden zaak voor ons zijn! Octavius Winslow schrijft hierover: ‘Als we de Geest van Christus ontvangen hebben, zullen we aangespoord worden om goed te doen aan degenen die het Evangelie nog niet hebben of dat verwerpen. De Geest van Christus is de Zendingsgeest! Hij begon Zijn werk in Jeruzalem op de Pinksterdag, en van daaruit heeft Hij Zijn arbeidsterrein uitgebreid over de hele wereld. Als we daarom weinig van de Geest ervaren, moeten we onszelf kritisch onderzoeken. Laat ons leven vervuld zijn van dit gebed: ‘Heere, geef dat ik meer ernst zal maken met het eeuwig welzijn van medemensen en met de komst van Uw koninkrijk. Geef me het bewijs dat ik Uw eigendom ben, dat is: de Heilige Geest in mijn hart. Geef ook dat ik mijn talenten, mijn gaven, mijn invloed, mijn positie, ja, mijzelf meer aan U toewijd, zodat Uw glorie op aarde meer gezien wordt 1 .’
Vruchten
Als we zendingswerkers ontmoeten, ligt het voor de hand om te vragen naar de vruchten die gevonden worden. Het liefst zouden we onze inspanningen afzetten tegen het aantal bekeerlingen en dan beoordelen of het werk voldoende vruchtbaar is geweest. Zo mogen we echter niet werken. De zendingswerkers ploegen, zaaien en bevochtigen, maar het is God Die de wasdom geeft (1 Kor. 3:6). Daarnaast zien wij slechts aan wat voor ogen is, maar God ziet het hart aan (1 Sam. 16:7). De doorwerking van Gods Geest is zo nodig. Moge daar gebed voor zijn!
Cultuur
Het werken op de zendingsvelden betekent ook het werken in een volstrekt andere cultuur dan we gewend zijn. Dat stelt de zendingswerkers ook voortdurend voor nieuwe vraagstukken. Omdat we in ons land die cultuur niet kennen, kunnen bepaalde zaken ook bevreemding oproepen. Het is daarom wel goed om iets te weten van die cultuurverschillen, juist ook voor een trouwe en hartelijk meelevende achterban.
Muziek
In Afrikaanse landen wordt tijdens zendingsdiensten op inlandse wijze gezongen en muziek gemaakt. De mensen zingen vol overgave en klappen ondertussen in hun handen en bewegen met hun lichaam. Het liefst zou men de muziek begeleiden met allerlei muziekinstrumenten. Het stuit ons al snel tegen de borst, totdat de vraag zich opdringt hoe het er in de tabernakeldienst aan toeging. Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Zorgen dat de foto’s hiervan maar niet naar Nederland gestuurd worden of juist de achterban laten zien dat elke cultuur zijn eigenheden heeft? Uiteindelijk dienen geen menselijke overwegingen, maar Gods Woord in alles het einde van alle tegenspraak te zijn.
Huwelijken
In de Afrikaanse landen zijn er ook veel problemen rond het huwelijk. Veel vrouwen die de zendingsdiensten bezoeken hebben wel kinderen, soms van meerdere mannen, maar hun echtgenoot heeft hen verlaten. Ook komt het voor dat mannen meerdere vrouwen hebben. Hoe om te gaan met een polygamist? Moet hij al zijn vrouwen wegsturen behalve de eerste? Maar waar moeten die vrouwen dan heen? Vervallen ze op deze wijze niet tot armoede en prostitutie? Bovendien wordt soms gezegd dat het vaak juist de eerste vrouw is die haar man ertoe aanzet een tweede vrouw erbij te nemen, zodat haar status verhoogd wordt en zij minder huishoudelijk werk hoeft te doen. Het verschijnsel van de polygamie laat zich moeilijk uitroeien. Het kan een zendingsorganisatie voor vragen stellen die in Nederland onbekend zijn.
Ervaringen elders
Bij het nadenken over dit soort vragen is het goed om te leren van ervaringen elders. In dit verband hebben we met belangstelling kennis genomen van een boek 2 van de hand van ds. C. Sonnevelt. Het is geschreven ter gelegenheid van het feit dat het volgend jaar 50 jaar geleden zal zijn dat het zendingswerk onder de Izi’s begon en wil iets laten zien van het goud van Gods genade op de zendingsvelden. Het boek laat ook iets zien van het wel en wee in de zending. Als voorbeeld noemen we nog dat tijdens een doopdienst iemand roept dat de dopeling al eerder is gedoopt. Wat te doen? De dominee geeft een versje op en neemt de dopeling apart. Na een stevig ‘verhoor’ blijkt de vrouw inderdaad gedoopt te zijn, maar niet door een geordend predikant. Het bleek om een roomse nooddoop door een Rooms-katholieke onderwijzer te gaan. De doop kon dus wel doorgaan.
Zuivere prediking
In het boekje wordt niet alleen achterom gekeken. De toekomst van de kerk in Nigeria is in bepaalde opzichten zorgelijk te noemen. Zowel het platteland als de grote steden in het zuiden worden momenteel overspoeld door materialisme en een herlevend heidendom. De inlandse predikanten zijn bezorgd over de ontwikkelingen in de eigen kerk. In een interview laten ds. Iziogo en ds. Ebeke blijken blij te zijn met de reformatorische waarheid die door de zendelingen daar gebracht is, omdat daarin de uitverkiezing beleden wordt, omdat de drie stukken van de Heidelbergse Catechismus helder naar voren komen, omdat er separerend gepreekt wordt en omdat er sprake is van tucht. Ze spreken daarbij de hartelijke wens uit dat dit alles in de toekomst niet verloren zal gaan. Dit zijn lessen die we ons allemaal aan kunnen trekken. Het geldt niet alleen de zendingsvelden in Afrika, maar ook ons land.
Verwachting
Er is verwachting voor het zendingswerk. Waarom? Omdat God de Getrouwe is in het vervullen van Zijn beloften. Daarom alleen! Niet omdat de zendingswerkers het zo goed doen, maar omdat God Zijn welbehagen zal volvoeren. Opdat Zijn huis vol worde! Tot eer van Zijn Naam, tot opbouw van Zijn Kerk en tot heil van verloren zondaren.
Noten
1. Octavius Winslow, Geleid door de Geest, Meditatieve uitleg van Romeinen 8, pag. 104.
2. Juwelen van genade in Nigeria, ds. C. Sonnevelt
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 februari 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's