Synode 2022 (4 - slot)
Deputaatschap Contact met Kerken
De voorzitter van dit deputaatschap, ds. O.M. van der Tang, doet verslag van de jaarlijks gehouden bespreking met het Deputaatschap Kerkelijke Eenheid (DKE) van de Gereformeerde Gemeenten. Er is gesproken over het voorstel van DKE om een gezamenlijke bidstond te houden met de Gereformeerde Gemeenten, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Alleen de HHK heeft positief op dit verzoek gereageerd. Deze bidstond gaat daarom niet door.
Een belangrijk agendapunt was de publicatie ’Wet en Evangelie’ (uitgegeven op last van onze Synode van 19 juni 2019), in relatie tot het door de Generale Synode van de Gereformeerde Gemeenten aanvaarde rapport over het gebruik van de begrippen evangelie- en verbondsbeloften. Op grond van dat rapport heeft de Generale Synode van de Gereformeerde Gemeenten in januari 2020 besloten dat voortaan de begrippen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke beloften gehanteerd zullen worden in plaats van evangeliebeloften en verbondsbeloften. Dit zal gebeuren op een wijze zoals die door onze vaderen ook naar voren is gebracht. Voor het overige kon over en weer geen overeenstemming worden bereikt over enerzijds het rapport van de synodecommissie en anderzijds de publicatie Wet en Evangelie. De gezichtspunten op het punt van de beloften blijven uiteenlopen.
Verder is er gesproken over de betekenis van 1 Korinthe 1:10, waar we lezen: Maar ik bid u, broeders, door den Naam van onzen Heere Jezus Christus, dat gij allen hetzelfde spreekt en dat onder u geen scheuringen zijn, maar dat gij samengevoegd zijt in één zelfden zin en in één zelfde gevoelen. Vanuit DKE is gesteld dat één van gevoelen zijn in de eerste plaats geldt voor ieder kerkverband afzonderlijk. Door ons deputaatschap is gesteld dat de Bijbelse grondslag voor eenheid is gelegen in ’hetzelfde spreken’ en ’samengevoegd zijn in éénzelfde zin en in éénzelfde gevoelen’. Om die reden voelen we het als onze plicht om de Heere voortdurend, ook in het openbare gebed, te vragen of Hij bijeen wil brengen wat bij elkaar hoort. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat er binnen kerkverbanden waarin een prediking klinkt waarmee we ons verwant voelen, ook andere prediking en leer gevonden worden waardoor die verbondenheid minder of in het geheel niet aanwezig is. Dat is dan een belemmering voor eenheid, omdat er geen sprake is van ’hetzelfde spreken’ en ’samengevoegd zijn in éénzelfde zin en in éénzelfde gevoelen’.
Ouderling M.J. Visser (Gouda-Gerbrandyweg) vraagt of het deputaatschap zich wil beraden over het aanvaarden van attestaties van leden die overkomen uit de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Ds. Van der Tang vraagt zich af of het Deputaatschap Contact met Kerken het geëigende deputaatschap is om hierover een standpunt in te nemen. Bovendien is er geen vorm van samenspreking met genoemd kerkverband. Een andere belemmering is dat er binnen de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland over bepaalde leervoorstellingen niet gelijkluidend wordt gedacht.
De preses constateert dat de vergadering geen aanleiding ziet om deze vraag nader te doordenken.
Ouderling L. van der Tang (Rhenen) zou het een goede zaak vinden als kerkenraden elkaar informeren bij plaatselijke overgangen van het ene naar het andere kerkverband.
Ds. A. van Voorden wijst erop dat deze afspraak enkele jaren geleden met het DKE van de Gereformeerde Gemeenten is vastgelegd. Hierover is ook aan onze synode gerapporteerd. 1 Moderamenlid ouderling Verboom vult aan dat een en ander uiteraard wel met toestemming van de betrokkene(n) dient te gebeuren.
In de vacature door het terugtreden van ouderling A.J. Deurloo (Bruinisse) wordt ouderling A. van Zijverden (Gouda-Stationsplein) benoemd.
Hierna wordt een korte besloten zitting gehouden ter vaststelling van de notulen van het besloten gedeelte van de synodevergadering van 9 juni en 8 september 2021.
Deputaatschap Kerk & Overheid
Rapporteur, diaken A. Fokker (Hendrik-Ido-Ambacht), noemt in zijn rapport dat het afgelopen jaar gestempeld werd door corona. In het kader hiervan zijn in het begin meerdere brieven met adviezen aan de kerkenraden gestuurd, steeds in samenspraak met het Deputaatschap Kerkelijke Dienstverlening. Na verloop van tijd is hiermee gestopt, omdat elke kerkenraad inmiddels zelf een lijn had vastgesteld in het omgaan met de coronaregels. Er is toen bewust voor gekozen om het beleid en de besluitvorming vooral daar te laten waar dit hoort, namelijk bij de plaatselijke kerkenraden.
CIO
In een vergadering van het CIO, het ’Interkerkelijk Contact in Overheidszaken’, heeft het deputaatschap zijn teleurstelling uitgesproken over de opstelling van het CIO inzake de coronapandemie, met name hun snelle toezeggingen aan de overheid om kerkdiensten in zeer vergaande mate af te schalen.
In CIO-verband is er vooral aandacht geweest voor allerlei praktische zaken waarmee we als kerkverband te maken krijgen, zoals de VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) en de wettelijke registratieplicht van zogeheten UBO’s, oftewel de Uiteindelijk Belanghebbenden binnen een organisatie. De plicht om UBO’s te registreren bij de Kamer van Koophandel geldt ook voor ons kerkverband. Aan deze verplichting is voldaan door registratie van de preses en de scriba van de laatstgehouden synode. Dit is in lijn met de Dordtse Kerkorde, waarin is opgenomen dat de preses en scriba tezamen bevoegd zijn om het kerkverband te vertegenwoordigen nadat de synode is beëindigd. Hiermee is ook voor de plaatselijke gemeenten voldaan aan de registratieplicht van UBO’s.
Beleidsplan
Als kerkverband zijn we door de overheid erkend als ANBI-instelling. Hieraan is de verplichting verbonden van het hebben van een beleidsplan. Het huidige beleidsplan loopt tot en met 31 december 2022. De synode gaat akkoord met de vaststelling van een nieuw beleidsplan voor de periode 2023-2027. Inhoudelijk zijn er alleen op enkele onderschikte punten wijzigingen ten opzichte van het huidige ANBI-beleidsplan.
Financieel toezicht
Om goed uitvoering te kunnen geven aan het financiële toezicht, zoals dat is voorgeschreven in het ANBIbeleidsplan, heeft het deputaatschap enkele aanbevelingen opgesteld. Deze aanbevelingen zijn verwerkt in een bijlage bij het visitatiereglement. Ouderling G.G.M. Janssen (’s-Gravendeel), tevens kerkvisitator, vraagt zich af hoe gedetailleerd het onderzoek naar de financiën bij kerkvisitatie moet zijn. Het lijkt hem niet de bedoeling dat de visitatiecommissie diep in de cijfers moet duiken.
Diaken Fokker zegt dat het erom gaat dat er een globale toets plaatsvindt aan de hand van enkele criteria. Hij zegt toe dat het deputaatschap deze criteria nader zal uitwerken, waarna deze via het Kerkelijk Bureau beschikbaar zullen zijn.
De synode stemt in met de rapportage en de gedane voorstellen. Ter uitbreiding van het deputaatschap wordt diaken T. van Oostenbrugge (Bruinisse) gekozen.
Deputaatschap Kerkrecht
Rapporteur, ds. O.M. van der Tang, merkt op dat de vorig jaar genomen besluiten tot herziening van de Dordtse Kerkorde en de vaststelling van een Appelregeling, op 1 januari 2022 in werking zijn getreden. Beide regelingen zijn opgenomen in het op last van de Synode 2020/2021 uitgegeven boekje ’Eerlijk en met orde’. Er is een voorlichtingsbijeenkomst gehouden voor alle ambtsdragers over de Dordtse Kerkorde en de Appelregeling. Daarnaast is er voor de leden en plaatsvervangende leden van de voorbereidingscommissies van de drie classes, een informatiebijeenkomst belegd die specifiek was gericht op de rol van de voorbereidingscommissies in een appelprocedure. Uit de gehouden evaluatie kwam naar voren dat het wenselijk wordt geacht deze bijeenkomsten jaarlijks te herhalen, ter bevordering van de kennis van het kerkrecht bij de (nieuwe) ambtsdragers. Verder wordt een artikelenserie over kerkrechtelijke onderwerpen voorbereid voor De Wachter Sions, ter informatie van ambtsdragers en leden.
Vorig jaar heeft de synode het deputaatschap de vraag voorgelegd inzake de erkenning van de doop die is verricht door vrouwelijke predikanten. Hierover is een advies in voorbereiding dat ter besluitvorming aan de volgende synode zal worden voorgelegd.
Op verzoek van enkele afgevaardigden zal worden nagegaan of bij de eerste herdruk van het boekje ’Eerlijk en met orde’, een trefwoordenregister kan worden opgenomen. Op dit moment wordt onderzocht of het boekje ook binnen de website van het landelijke kerkverband toegankelijk kan worden gemaakt (www.gergeminned.nl).
Samenstelling deputaatschap
Het huidige deputaatschap bestaat uit drie leden (ds. O.M. van der Tang, diaken J.W. van Berkum en de heer mr. A. Weggeman). De synode stemt in met het voorstel om het aantal leden te bepalen op vijf en benoemt tot nieuwe leden de ouderlingen M. Rebel (Ederveen) en W. Verboom (Vriezenveen).
Deputaatschap buitenlandse kerken
Rapporteur, ds. M. Krijgsman, wijst erop dat de coronapandemie grote invloed heeft gehad op de mogelijkheden om de zustergemeenten in Noord-Amerika (RCNA) te dienen. Alleen ds. A. Geuze heeft de mogelijkheid om naar Canada te reizen omdat hij nog de zgn. ’permanent resident status’ heeft en vrijgesteld is van de geldende vaccinatieplicht. In de maanden augustus en september 2021 is hij samen met zijn vrouw ongeveer 7 weken in Canada geweest. Hij heeft in deze periode veel werk mogen verrichten in alle Canadese gemeenten. Ook in de achterliggende maanden (van 19 april tot en met 24 mei 2022) is broeder Geuze weer op reis geweest in Canada. Hij heeft daar de gemeenten van Monarch (Alberta), de afdeling in Giroux (Manitoba), de gemeente van Chilliwack (BC) en van Otterville (Ontario) mogen dienen om daar het ambtelijke werk te verrichten. In plaats van de gebruikelijke toelichting op deze synodevergadering, heeft ds. Geuze een reisverslag gemaakt voor De Wachter Sions. 2 In de schriftelijke rapportage spreekt het deputaatschap zijn erkentelijkheid uit aan de kerkenraad en gemeente van Gouda- Gerbrandyweg, dat zij hun herder en leraar voor langere periodes willen afstaan aan de buitenlandse gemeenten.
Op 18 april jl. heeft ds. O.M. van der Tang het beroep naar de gemeente Chilliwack aangenomen. De procedures om de benodigde vergunningen te verkrijgen zijn gestart. Het is nog niet bekend wanneer hij daadwerkelijk naar Canada zal kunnen vertrekken. De Heere geve dat de weg voorspoedig gemaakt zal worden.
Ter uitvoering van de vorig jaar in werking getreden afspraken met de RCNA, zal aan de RCNA-classis worden gevraagd een kopie van de notulen van haar classisvergaderingen aan ons deputaatschap te zenden. Daar tegenover zal ons deputaatschap zorgdragen dat hoofdpunten uit de notulen van onze synodevergaderingen die relevant zijn voor de zustergemeenten, worden vertaald in het Engels en aan de RCNA-classis worden toegezonden.
Naar aanleiding van enkele vragen hierover zegt ds. Krijgsman toe, dat het deputaatschap zich nader zal bezinnen op welke manier een en ander het beste gestalte kan krijgen. In de septemberzitting van de synode zal hierop worden teruggekomen. Overigens is er inmiddels al wel een Engelse vertaling gemaakt van het boekje ’Verbond en Doop’. De uitgave hiervan in Canada is in voorbereiding.
Om de band tussen beide kerkverbanden te versterken, wordt besloten dat de RCNA-classis voortaan een officiële uitnodiging ontvangt om als ’toehoorder’ de synodevergaderingen bij te wonen.
Deputaatschap Kerkelijke Dienstverlening (DKD)
Dit deputaatschap is eindverantwoordelijk voor alle werkzaamheden die door het Kerkelijk Bureau worden verricht. Rapporteur, ouderling I. Bal (Nieuwerkerk), geeft een korte schets van de werkzaamheden in de afgelopen periode. Het bureau verricht veel ondersteunend werk voor de synode- en classisvergaderingen, het actueel houden van de website (waarop de ANBI-gegevens zijn te vinden) en andere administratieve taken voor het geheel van ons kerkelijk leven. Voor diverse deputaatschappen wordt de financiële administratie verzorgd, evenals voor de classes Oost en West en voor de synode. In goed overleg met de Gereformeerde Gemeenten is overeengekomen dat het digitale archief van vóór 1953 ter inzage beschikbaar is voor ons kerkverband. Er wordt gewerkt aan het digitaliseren van de papieren archieven van classes- en synodevergaderingen vanaf 1953. Het is de bedoeling dat deze notulen straks voor onze kerkenraden digitaal beschikbaar en doorzoekbaar zijn. Verder wordt gememoreerd de uitgave van het boekje ’Eerlijk en met orde’ (van het Deputaatschap Kerkrecht) en ’Verbond en doop’ (van het Deputaatschap Opvoeding, Onderwijs en Catechese, kortweg aangeduid als DOOC).
Het boekjaar 2021 is afgesloten met de positief resultaat van ± € 7.000. Dit is met name het gevolg van het terugbetalen van eerder voor het DOOC voorgeschoten bedragen. Afgezien hiervan waren er in het boekjaar 2021 geen grote verschuivingen ten opzichte van de jaarcijfers over 2020. Dankzij de in 2021 doorgevoerde verhoging met € 1,- was de bijdrage van de gemeenten (€ 6,- per lid/ dooplid) toereikend om alle kosten te dekken.
In de samenstelling van het deputaatschap kwam een wijziging doordat de secretaris, de heer J.J. Hoekman, heeft moeten besluiten de werkzaamheden binnen het DKD volledig neer te leggen. De heer Hoekman wordt dankgezegd voor het vele werk dat hij vanaf de oprichting voor het DKD heeft mogen doen. Naast het secretariaat heeft hij ook de verbouwing en inrichting van het kerkelijk bureau begeleid. De scriba van de synode, ouderling C. Dubbeld, spreekt zijn grote waardering uit voor het vele werk wat door de medewerkers van het Kerkelijk Bureau is verricht ter voorbereiding van deze synodevergadering.
De preses stelt vast dat de synode akkoord gaat met de rapportage en de voorgestelde bijdrage van € 6,- per lid en dooplid voor het jaar 2023. In de vacature van de heer Hoekman wordt ouderling H. van Klinken (Middelburg) benoemd.
Op verzoek van ds. Van der Tang zal het deputaatschap een stukje schrijven voor De Wachter Sions, waarin wordt uiteengezet welke kosten er uit de bijdrage per lid en dooplid worden voldaan.
Deputaatschap Financiële Dienstverlening (DFD)
Rapporteur, ouderling J.M. Visser (Rhenen), deelt mee dat er een wisseling van penningmeesterschap heeft plaatsgevonden. Deputaat dia ken J. van Dommele is tot eerste penningmeester benoemd, terwijl rapporteur de functie van tweede penningmeester vervult. In het afgelopen jaar heeft één gemeente een geldlening van DFD ontvangen. Een probleem wat zich nooit eerder heeft voorgedaan, is de renteontwikkeling in Nederland. Hierdoor was DFD genoodzaakt rente op de gestalde gelden bij de banken te gaan betalen. Deze situatie werd versterkt door de fors toegenomen liquiditeit in de afgelopen periode. In samenspraak met enkele kerkenraden kon dit probleem zoveel mogelijk worden ingeperkt. Over 2021 is een positief resultaat bereikt, met name doordat de reiskosten voor het ambtelijke werk in het buitenland flink zijn afgenomen. Dit laatste helaas als gevolg van de beperkende reisbeperkingen vanwege corona. De Sectie ondersteuning onderwijs is eveneens afgesloten met een positief resultaat. Er was geen noodzaak om ondersteuning te verlenen in de (indirecte) kosten van het onderwijs in Canada. Hierdoor bleven de uitgaven beperkt tot vergoeding van advertentiekosten in De Wachter Sions.
Deputaatschap De Wachter Sions
Rapporteur, diaken J.W. van Berkum, noemt enkele hoofdlijnen uit de schriftelijke rapportage. De Wachter Sions mocht het achterliggende jaar wekelijks verschijnen. Allen die hieraan een bijdrage hebben geleverd, op welke wijze dan ook, worden hiervoor hartelijk dankgezegd. Het is de wens van het deputaatschap dat de uitgave van ons kerkblad tot zegen mag zijn.
Het totaal aantal abonnees (in binnen- en buitenland) is licht gestegen en bedraagt per 31 december 2021 8.059. Hierin zijn ook de CD-abonnementen begrepen. Opvallend is de stijging van het aantal abonnees dat zich spontaan aanmeldt. Het aantal opzeggingen is fors lager dan in 2021. Alle kerkenraden hebben de goede gewoonte om jonggehuwden eenmalig een geschenkabonnement te geven op ons kerkblad. Het komt met enige regelmaat voor dat na deze gratis periode het abonnement wordt opgezegd. Het laat zien dat het niet meer vanzelfsprekend is dat jonggehuwden het abonnement op De Wachter Sions voortzetten. Het is een signaal dat de binding aan het kerkelijke leven losser wordt. De kerkenraden worden opgewekt om tijdens huisbezoek aandacht te vragen voor het lezen van ons kerkelijk blad. Het lezen van De Wachter Sions door jongeren kan worden gestimuleerd wanneer catechiseermeesters tijdens de catechisaties verwerkingsopdrachten geven waarbij wordt verwezen naar De Wachter Sions.
Het jaar 2021 is afgesloten met een positief resultaat € 990. Baten en lasten vertonen geen grote schommelingen. De inkomsten uit giften en overbetalingen zijn met bijna € 4.000 toegenomen. Met erkentelijkheid wordt hiervan melding gemaakt. Het laat zien dat het kerkelijk blad breed wordt gewaardeerd. Mede hierdoor kan de abonnementsprijs laag blijven. Ook vanaf deze plaats past een woord van dank voor de vele overbetalingen, alsook voor de kerkenraden die een collecte hebben gehouden of een gift hebben gegeven.
Sluiting vergaderdag
Rond 16.45 uur eindigt de voorzitter de eerste vergaderdag. De overige agendapunten zullen worden behandeld op de vervolgzitting van D.V. woensdag 6 september, aanvang 10.00 uur, in Barneveld. De koster en zijn helpers worden hartelijk bedankt voor de goede verzorging en ook de andere vrijwilligers voor hun werk op deze dag. De kerkenraad van Barneveld wordt dankgezegd voor het beschikbaar stellen van het kerkgebouw voor de bidstond en de synodevergadering.
Hierna spreekt de preses nog een kort slotwoord, met als uitgangspunt Psalm 40:3: En Hij heeft mij uit een ruisenden kuil, uit modderig slijk opgehaald, en heeft mijn voeten op een rotssteen gesteld, Hij heeft mijn gangen vastgemaakt.
Ds. Van de Kieft memoreert dat we in een tijd zijn gekomen dat de drie stukken waarover de Catechismus spreekt, steeds meer geloochend worden. Niet in theorie, want dan onderschrijven nog velen de Drie Formulieren van Enigheid. Maar wel in de praktijk, als het gaat over de bevindelijke kennis van de drie stukken: ellende, verlossing en dankbaarheid. De een heeft alleen genoeg aan ellende, een ander heeft alleen genoeg aan Christus, zonder ellendekennis. Laten we op de wacht staan en vasthouden aan de noodzaak van een bevindelijke kennis van de drie stukken, zoals dit zo duidelijk in Gods Woord verklaard ligt. Wat we zo-even schetsten, sluipt ook onze gezindte binnen. Hoe is het gesteld bij onze Avondmaalgangers?
Als deze drie stukken bevindelijk gekend mogen worden, dan is zalig worden een onuitsprekelijk wonder. Namelijk dat een zondaar uit vrije genade, zonder enige verdienste van zijn kant, gered wordt van Gods kant. Daarom staat er: ’En Hij heeft mij uit een ruisende kuil, uit modderig slijk opgevoerd.’ Het is niet te zeggen wat er in ons binnenste, in die ruisende kuil omgaat, als we daaraan door Gods Geest ontdekt worden. Door de bediening van Gods Geest en de tuchtiging van Zijn wet zien we dat we onszelf niet kunnen verlossen uit dat modderige slijk. Maar dan het wonder: Als wij denken in dat moeras om te komen, het geheel buiten hoop wordt, en het rechtvaardig is als de Heere nooit meer naar ons omziet, dan opent de Heere een weg van verlossing in Jezus Christus: ’Hij heeft mijn voeten op een rotssteen gesteld.’ Dat wordt het grootste wonder voor zo’n verdoemelijk mensenkind, dat Hij gedacht heeft aan Zijn genade; dat Hij in ontferming op zo’n zondaar neerziet; dat Hij ons uit die diepte ophaalt en op een rotssteen stelt. Dan wordt het een wonder dat we nog zalig kunnen worden door die Rotssteen. Wat een rust en vrede en welk een fundament ligt er in het hart als die Rotssteen in onze ziel geopenbaard wordt.
We lezen in het vervolg: Hij heeft mijn gangen vastgemaakt. De gangen en standen in het genadeleven worden steeds meer ontkend, maar hier zien we er een duidelijk voorbeeld van. Er is een voortgaand werk, een verdieping in de genade. Dat voortgaande onderwijs is nodig, opdat het mag komen tot de verzekering, het welwezen van het geloof. In al die gangen en wegen zal de dankbaarheid niet ontbreken. Dit lezen we in vers 4: Hij heeft een nieuw lied in mijn mond gegeven. We zien hier de drie stukken zielsbevindelijk door David gekend. Kennen wij daar bij bevinding ook iets van? De diepte van onze verlorenheid; het wonder, dat God ons getrokken heeft en gezet heeft op die Steenrots; maar ook dat Hij onze gangen heeft vastgemaakt. Welke stormen en vloedgolven er ook over ons heen mogen gaan, ook vanuit ons verdorven bestaan, maar Eén houdt ons vast, uit vrije, soevereine genade. Het is de wens van ds. Van de Kieft dat deze gangen en wegen veel in de gemeenten gehoord mogen worden opdat die Zon der gerechtigheid alle waarde voor ons zal krijgen en de eer zal ontvangen. De preses laat ter afsluiting zingen Ps. 40:8 en eindigt met dankgebed.
Noten
1. Dit onderwerp is aan de orde geweest op de Synode van 10 juni 2015. De afspraak was dat de (generale) synoden van beide kerkverbanden de kerkenraden hierover zouden informeren. Achterliggende gedachte van het elkaar informeren is, om na te gaan of er geen sprake is van een kerkelijke behandeling of dat er andere redenen zijn die een toelating als lid zouden kunnen bemoeilijken of verhinderen.
2. Inmiddels geplaatst in de nummers van 16 en 23 juni 2022.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 2022
De Wachter Sions | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 2022
De Wachter Sions | 16 Pagina's