Iets te weten onder u
Hoe moeten we de woorden ‘Want ik heb niet voorgenomen iets te weten onder u dan Jezus Christus, en Dien gekruisigd’ verstaan?
Welsprekendheid en menselijke wijsheid
Paulus schrijft deze woorden aan de gemeente van Korinthe. In deze grote handelsstad, op het kruispunt van handelsroutes over land en zee, had de Heere Zijn gemeente. Treffend lezen we dat in het eerste hoofdstuk van de eerste Korinthebrief, waarvan we alleen het tweede vers citeren: ‘Aan de gemeente Gods die te Korinthe is, de geheiligden in Christus Jezus, de geroepen heiligen, met allen die den Naam van onzen Heere Jezus Christus aanroepen in alle plaats, beide hun en onzen Heere’. Tegelijk was satan óók actief in deze gemeente. Laatdunkend laten enkele handlangers van de boze zich uit over de apostel. We wijzen op 2 Korinthe 10 (vers 10): ‘Want de brieven (zeggen zij) zijn wel gewichtig en krachtig, maar de tegenwoordigheid des lichaams is zwak en de rede is verachtelijk’. Matthew Henry (1662-1714) schrijft in zijn Bijbelcommentaar: ‘Hij trachtte niet een fijn redenaar of diepzinnig wijsgeer te zijn; hij deed zich niet aan hen voor als een man van overvloed van schone woorden, of van diepe redenering en buitengewone geleerdheid of gevatheid. Hij beoogde niet het oor te winnen door fraaie zinswendingen en uitgezochte uitdrukkingen; evenmin zocht hij te behagen en te boeien door schittering van vernuftige opmerkingen (…). Goddelijke wijsheid heeft er geen behoefte aan door menselijke fraaiheden aanbevolen te worden’.
Dat is het verband van de woorden die de vraagsteller voorlegde. Zo lezen we de openingswoorden van 1 Korinthe 2: ‘En ik, broeders, als ik tot u ben gekomen, ben niet gekomen met uitnemendheid van woorden of van wijsheid, u verkondigende de getuigenis Gods’ (vers 1). Dan volgen de bevraagde woorden als tegenstelling: ‘Want ik heb niet voorgenomen iets te weten onder u dan Jezus Christus, en Dien gekruisigd’.
Eenvoudigheid en geestelijke kracht
De kern van Paulus’ prediking is met deze woorden omschreven. Al is het dat de Joden een teken willen zien en de Grieken een wijsgerig betoog willen horen, de apostel predikt de kern van het Evangelie. Dat is Christus, de Gekruisigde (zoals we ook lezen in 1 Korinthe 1:23). Natuurlijk is dat tot ergernis van de Joden en voor de Grieken een dwaasheid. Maar dit kruis evangelie begeert Paulus te verkondigen. De kanttekening (5) legt duidelijk uit dat het gaat om Christus: ‘Die door Zijn dood en volgende opstanding ons van onze zonden verlost en de eeuwige zaligheid deelachtig heeft gemaakt’.
We weten uit de veertien brieven van de apostel dat er vele heerlijke schatten en gaven van de Middelaar zijn te prediken. Dat er daarnaast veel van het werk van God de Vader en van God de Heilige Geest mag worden aangewezen. Maar de kern ligt in het verzoenend sterven van Christus. Een geroepen dienaar verlangt ernaar dat ontdekte zondaren op de Zaligmaker mogen zien, zoals in de woestijn gezien mocht worden op de koperen slang ter genezing. Tacitus (ca. 56-117), de grootste Romeinse geschiedschrijver, noemde het geloof in de Gekruisigde een ‘verderfelijk bijgeloof’. Echter, een verloren zondaar die leerde dat alle wegen van beneden naar boven doodlopen, mag de weg gewezen worden tot het leven. Door het volbrachte offer van de Gekruisigde is er verzoening tussen een heilig God en een onheilige zondaar. Verzoening in de weg van voldoening.
Op een andere plaats (Rom. 4:25) lezen we: ‘Welke overgeleverd is om onze zonden en opgewekt om onze rechtvaardigmaking’. Lezer(es), is dat zielsbevindelijk al geleerd?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 juni 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
