Een nagelaten voorbeeld
Simon Petrus komt in dit gedeelte tot een loflied op wat Christus gedaan heeft (de verzen 22, 23 en 24). Christus droeg vrijwillig de smaad en de straf. Hij leed niet als martelaar, maar vrijwillig - uit eeuwige liefde - als Middelaar.
‘Want hiertoe zijt gij geroepen, dewijl ook Christus voor ons geleden heeft, ons een voorbeeld nalatende, opdat gij Zijn voetstappen zoudt navolgen’. 1 Petrus 2:20-25
In n Zijn lijden heeft Jezus Zijn volk ook een voorbeeld nagelaten. Drie keer begint een vers met: ‘Die’. In vers 22 schrijft Petrus: Christus leed onschuldig. Velen in de lijdensgeschiedenis hebben het beleden: Hij heeft geen schuld! ‘Want Dien Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij (God de Vader) zonde voor ons gemaakt, opdat wij zouden worden recht- vaardigheid Gods in Hem’ (2 Kor. 5:21).
Vers 23 geeft aan dat Christus nooit terugschold als Hij uitgescholden werd. Toen het Lam zo zwaar leed, uitte Hij geen dreigende taal tegen Zijn folteraars (zie Jes. 53). Hij gaf het over in de handen van Zijn Vader, Die rechtvaardig oordeelt. ‘En de dienaars gaven Hem kinnebakslagen. Doch Jezus zweeg stil en antwoordde niets’ (Mark. 14). Jezus handelde hiermee overeenkomstig Zijn eigen woorden.
Petrus schrijft: Zo heeft Christus ons een voorbeeld nagelaten, ‘opdat gij Zijn voetstappen zoudt navolgen (vers 21b). ‘Zo wie achter Mij wil komen, die verloochene zichzelven, en neme zijn kruis dagelijks(!) op en volge Mij’ (Luk. 9:23).
Om Mijnentwil
De gelovigen waren dikwijls slaven, die onschuldig met een zweep geslagen wer- den en onrechtvaardig geleden hebben. Dan moesten zij Christus navolgen in Zijn lijden en lijdzaamheid. ‘Zalig zijt gij als u de mensen smaden en vervolgen, en liegende alle kwaad tegen u spreken om Mijnentwil’ (Matth. 5:11).
De derde keer dat het woordje ‘Die’ wordt gebruikt, wijst op Zijn plaatsbekledend lijden en sterven (vers 24a), maar ook op de vrucht voor de ware gelovigen (de ver- zen 24b en 25). Calvijn maakt een nuttige opmerking: ‘Zo ons Petrus in de dood van Christus niets anders aangeprezen had dan het voorbeeld, dat ware al te koud geweest. Daarom verkondigt hij hier nog een veel uitnemender vrucht! Jezus heeft op het vloekhout de zonden van de Zijnen in Zijn gezegend lichaam gedragen en weg- gedragen. Hij was de Priester, het Offer en het Altaar’.
Drie woorden
Werd door de ontdekking van uw hemel- hoge schuld dit Offerlam u al noodzakelijk en dierbaar? Het doel en de vrucht van de kruisdood van Christus is: ‘... opdat wij de zonden afgestorven zijnde, der gerechtig- heid leven zouden; door Wiens striemen gij genezen zijt’ (vers 24b).
De tekst in drie woorden: Ik voor u! Wat een zaligheid ligt er voor rampzalige, dwalende schapen in een geloofsblik op de striemen van deze Herder! (vers 25). Of leeft u nog voor eigen rekening? Dan moet u zelf eeuwig onder de toorn van God uw zonden dragen. Haast u toch en laat u door Christus’ bloed met God verzoenen!
(wordt vervolgd)
Vragen
a. Waartoe is de ware gelovige geroepen?
b. Noem een paar momenten uit de lijdensgeschiedenis van Christus, die Petrus bedoelt met de woorden: ‘Die als Hij gescholden werd, niet wederschold’.
c. Voor wie wordt dit Offerlam noodzakelijk en dierbaar? Wat is het verschil tussen deze twee woorden?
ds. M. Karens, Middelburg
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 2021
De Saambinder | 24 Pagina's
