BEVESTIGING EN INTREDE DS. IJSSELSTEIN IN KAPELLE-BIEZELINGE
De gemeente en de kerkenraad van Kapelle- Biezelinge zijn na een vacante periode van bijna tien jaar hartelijk verblijd dat de Heere hun een herder en leraar heeft toegeschikt in ds. J. IJsselstein. Op woensdag 3 maart werd hij bevestigd door de consulent, ds. S. Maljaars.
In de middagdienst preekte ds. Maljaars over 1 Petrus 5:2a: ‘Weidt de kudde Gods die onder u is, hebbende opzicht daarover’. Het thema was: De opdracht om Gods kudde te weiden. Daarbij kwamen twee gedachten aan de orde: 1. Dat de kudde geweid moet worden. 2. Hoe de kudde geweid moet worden.
Ds. Maljaars legde uit wat de woorden ‘de kudde Gods’ betekenen. Het is de kudde van God. Allen die leven op het erf van het ver- bond mogen tot die kudde behoren. Onder die kudde heeft de Heere Zijn eigen kudde, de schapen van Zijn weide. Petrus richt zich bijzonder op deze kern van de kudde. Het moet onze vraag zijn: ‘Hoor ik nu ook bij die kleine kudde van God?’ Er moeten er nog toegebracht worden tot die kudde Gods. Dat de Heere daarvoor de bediening van de nieu- we predikant wilde gebruiken. In het woordje ‘weiden’ zit de tere zorg voor de schapen. De Heere Jezus is de goede Herder Die Zijn le- ven stelt voor de schapen. De onderherders moeten in het spoor van de Opperherder de kudde hoeden en weiden. Dat is de opdracht van de ambtsdragers, in het bijzonder van de predikanten, in de prediking, de catechese en het pastoraat. Na het lezen van het formulier en het ‘ja, ik van ganser harte’, sprak ds. Mal- jaars ds. IJsselstein en zijn vrouw en ook de gemeente hartelijk toe.
’s Avonds deed ds. IJsselstein intrede vanuit Galaten 6:14: ‘Maar het zij verre van mij dat ik zou roemen, anders dan in het kruis van onze Heere Jezus Christus, door Welken de wereld mij gekruisigd is, en ik der wereld’. Het thema van de preek was: De prediking van het kruis. Twee aandachtspunten: 1. De roem in het kruis. 2. De vrucht van het kruis.
De pas bevestigde dominee hield de gemeente voor dat het zijn roeping en verlangen is om de gekruisigde Christus te prediken. Door dat kruis worden vijanden met God verzoend. Hij nodigde de gemeente uit om op dat kruis te zien. Wat zie je dan?
Als eerste hoe erg de zonde is: als je ziet hoe de Heere lijdt onder de last van de zon- de van Zijn volk. Als tweede hoe heilig en rechtvaardig God is, voor Wie we allemaal staan met onze zonden: God wil dat aan Zijn gerechtigheid genoeg gedaan wordt. In het kruis zien we in de derde plaats de eeuwige wijsheid van de drie-enige God: Wij hadden gezondigd en konden niet betalen, maar God had al van eeuwigheid het plan uitgedacht dat Zijn Zoon mens zou worden en zou lijden en sterven om zo de schuld van Zijn Kerk te betalen. In het kruis zien we als vierde de hartelijke bewogenheid van God met verloren zondaren en Gods liefde voor Zijn verkoren Kerk. Gaan we dan van nu af aan allemaal geloven in de gekruisigde Christus? In 1 Korinthe 1 laat Paulus zien dat het kruis door Joden en Grieken verworpen wordt. Wij zijn vijanden van het kruis, want het keurt ons totaal af. De Heilige Geest is nodig om onze vijandschap tegen het kruis te overwinnen.
In die weg wordt het een bron van genade en vernieuwing voor vijanden van God.
Ds. IJsselstein werd toegesproken door waarnemend burgemeester F. Naterop, door ds. A.G.M. Weststrate namens de plaatselij- ke kerken en namens de classis Goes en de PS Zuid door ds. G.P. van Nieuw Amerongen. Namens kerkenraad en gemeente heette ouderling H. van Groningen de dominee en zijn vrouw van harte welkom.
J. van Mourik, scriba
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 2021
De Saambinder | 20 Pagina's
