Haags Nieuwsoverzicht
From the river…
Al lange tijd is het Diederik van Dijk een doorn in het oog dat er Hamasleuzen door de Nederlandse straten worden gescandeerd. De beruchte tekst: ‘From the river to the sea (…)’, oftewel: we vegen heel Israël leeg, komt rechtstreeks uit het handvest van Hamas. Maar door juridische vaagheden konden Justitie, politie, burgemeesters en OM (Openbaar Ministerie) niet ingrijpen. Van Dijk diende daarom een motie in om die leus voortaan bij demonstraties in antisemitische context te plaatsen, zodat ingrijpen voortaan wél mogelijk is. Begin februari werd de motie aangenomen. Kort daarvoor wist Van Dijk ook de handen op elkaar te krijgen om antisemitisme voortaan zwaarder te laten wegen bij het intrekken of weigeren van verblijfsvergunningen.
Opgelucht
“Met dit wetsvoorstel zou het mogelijk worden om álle vormen van informeel onderwijs aan kinderen onder staatstoezicht te stellen: scouting, cursussen, catechisaties enzovoorts, ik ben opgelucht dat dit plan nu van tafel moet,” aldus Chris Stoffer in reactie op zijn aangenomen motie om dit toezicht te beperken tot alleen broedplaatsen van radicalisering.
Boeren
“Elk stapje is er één,” moet André Flach gedacht hebben toen hij met succes een aantal moties door de Kamer loodste voor zowel de natuur als voor de boer. Eigenaren van grasland krijgen bijvoorbeeld meer mestruimte en dat is goed voor de biodiversiteit, het klimaat én de ruimte op de mestmarkt. Samen met anderen regelde Flach ook 50 miljoen extra voor boeren die in 2023 hebben meegedaan met de ‘ecoregeling’.
Knooppunt Hoevelaken
Dat de SGP een regiopartij blijft, is wel te merken aan de inzet voor regionale verkeersknooppunten. Het zat Chris Stoffer flink dwars dat minister Harbers een streep had gezet door de geplande aanpak van knooppunt Hoevelaken. Na een lange strijd om stukken boven tafel te krijgen, moest er een nieuwe motie Stoffer aan te pas komen om alsnog hoge prioriteit te geven aan het infraproject. De schop moet nu alsnog zo snel mogelijk de grond in.
Transgenderzorg
Omdat er vanuit wetenschappelijke hoek serieuze kritiek is op transgenderzorg en de veiligheid van minderjarigen, wil de SGP dat we in Nederland pas op de plaats maken. Ter discussie staan vooral hormonale behandelingen van kinderen. In een motie vroeg Diederik van Dijk daarom om een advies van de gezondheidsraad. Ook deze motie kreeg de steun van een meerderheid.
Wolven en schapen
Tijdens de begrotingsbehandeling Landbouw bevroeg André Flach zijn collega Dion Graus op zijn standpunt over de wolf. Het kan dan een prachtig dier zijn, maar dat betekent toch zeker niet dat de wolf ongelimiteerd z’n gang kan gaan en grote slachtpartijen mag blijven aanrichten onder schapen? Graus reageerde als door een wesp gestoken: “Waarom mogen mensen wel schaap eten en mag een wolf dat niet?”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2024
De Banier | 32 Pagina's
