Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

De Flakkeese bolus

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

De Flakkeese bolus

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

De zoete, kleverige lekkernij ('mag ik nog zo'n kleefding', zoals een peuter-familielid het ooit omschreef) heeft zijn oorsprong verder van huis dan je op het eerste gezicht zou denken.

De wortels van het koffiebroodje liggen bij Joodse bakkers die over de gehele wereld het broodje bakken en verkopen. Zo kun je in Jeruzalem, Moskou, New York en Parijs terecht bij de Joodse bakker voor een bolus. Meestal zijn ze zoeter en groter dan de bij ons bekende bolus. Sefardische Joden , oorspronkelijk afkomstig en verdreven uit Spanje en Portugal, waren degenen die in de 17e eeuw in Zeeland begonnen met het bakken van bolussen. 'Bolus' is afkomstig uit het Jiddisch, de taal die over de hele wereld door ongeveer drie miljoen Joden gesproken wordt.

In Sommelsdi)k aan de Binnenweg 13 worden sinds 55 jaar bolussen gebakken door Izaak Koese, zijn zoon Gert en kleinzoon Niels. Vooral Flakkeese bolussen wel te verstaan. En die zijn echt anders dan de Zeeuwse. Door het gebruik van onder meer kaneelsuiker en de specifieke krakelingvorm IS de Flakkeese bolus makkelijk te onderscheiden van de Zeeuwse.

Deze is donkerder van kleur door het gebruik van bruine basterdsuiker en heeft een opgerolde ronde vorm. Ook de Flakkeese bolus kent verschillende varianten. "In de tijd dat ik bij een Ouddorpse bakker werkte maakten we ook bolussen met rozijnen. Dan krijg je een meer knapperig broodje", aldus bakker Izaak Koese. "Bolussen moet je vers eten."

De bakkers gebruiken een oud, geheim familierecept voor de Flakkeese bolus. "In elk geval is het belangrijk precies de goede hoeveelheid roomboter te gebruiken in het deeg. Alleen dan krijg je een malse bolus" Bij Koese zijn ook Zeeuwse bolussen te koop. Maar vooral de Flakkeese gaan als zoete broodjes over de toonbank. "We verkopen 80% Flakkeese bolussen tegen 20 % van de Zeeuwse exemplaren. " Trots tonen vader en zoon Koese een mand vol met de geurig verse lekkernijen.

"Vanmorgen vers gebakken, een echt goede bolus is niet geschikt om lang te bewaren. Bij ons koop je alleen bolussen die op dezelfde dag gebakken zijn!"

Thuis bolussen bakken is nog een hele kunst, vind bakker Gert Koese. "Je moet echt tijd en geduld erin steken. Het is heel belangrijk om het deeg rustig te laten rijzen bij een temperatuur van zo'n 25 graden". Ook is het deeg kwetsbaar voor inzakken.

Het moet kunnen rijzen in een ruime plastic zak. "Door stoten of kleven van het deeg aan het plastic kan het deeg makkelijk inzakken."

Om eens aan het bolus bakken te snuffelen volgt hierbij voor de liefhebbers een snel en eenvoudig recept met een kant en klare broodmix.


Ingrediënten (16 stuks): 1 pak witbroodmix, 1 eetl. Kristalsuiker, 1 thee Kaneel, 250 gr. Lichtbruine basterdsuiker

Bereidingswijze: verwarm de oven voor op 125 ?C. Bereid het deeg volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak 16 bolletjes en rol ze uit tot sherten. De met iets water vochtig gemaakte slierten door het suiker/kaneelmengsel rollen. Maak er een mooie krakelingvorm of achtvorm van en laat ze op een bakplaat bekleed met bakpapier 15 minuten rijzen in de oven. Haal de bolussen uit de oven. Verwarm de oven tot 175?C en bak ze daarna nog 12 minuten. Niet te lang bakken, anders worden ze te droog.


Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 juli 2012

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's

De Flakkeese bolus

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 juli 2012

Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's