De praktijk van het geloof
Toen ik de vraag kreeg om iets te schrijven over mijn mooiste boek - na de Bijbel - sloeg de keuzestress direct toe.
Een blik in de boekenkast en de prachtigste titels met bijbehorende herinneringen passeren mijn gezichtsveld: "Rondom de enge poort” van Spurgeon, “Institutie” van Calvijn, “Redelijke Godsdienst” van Brakel, “Meerder dan ons hart” van Lloyd-Jones, “De Godvruchtige Avondmaalganger” van Immens, “Het zien op Jezus” van Ambrosius. Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Theologische boeken zijn erg belangrijk voor mij. Persoonlijk, maar ook vanwege het werk dat ik mag doen voor Evangelisatie Gereformeerde Gemeenten. Er moest echter een keuze gemaakt worden. Die viel na enig wikken en wegen op “Christen-zijn in het dagelijks leven” van J.C. Ryle (uitg. De Groot Goudriaan).
Groot geschenk
Waarom dit boek van Ryle? Toen ik voor het eerst echt in aanraking kwam met het christelijk geloof en meeging naar de evangelisatiepost in Alkmaar, wist ik vrijwel niets. Ik was niet opgegroeid in een christelijk gezin, was niet gedoopt, en had dus eigenlijk geen idee over wat het christelijk geloof werkelijk inhield, en al helemaal niet over hoe een christelijk leven eruit hoort te zien. Toen kwam dit boek als een groot geschenk. De ondertitel luidt: ‘Over de praktijk van het geloof’. En onderwijs daarover was precies waar ik behoefte aan had. In het boek onderstreept Ryle het belang van zelfonderzoek, van gebed, van Bijbellezen en van vele andere zaken waar een christen zich voor zou moeten inspannen. Centraal staat daarbij de vraag ‘Hoe staat het met onze ziel?’ In elke verhandeling roept hij er toe op om niet te rusten voordat we weten dat onze zonden vergeven zijn: ‘Besef van zonden en een diepe afkeer daarvan, geloof in Christus en liefde tot Hem, een blijdschap in heiliging en een verlangen daarin toe te nemen, liefde tot Gods volk en een afkeer van de dingen van de wereld, dat zijn de tekenen en blijken die met bekering altijd gepaard gaan’. Ryle benadrukt hierin zowel Gods soevereiniteit als onze verantwoordelijkheid. Hij schrijft bijvoorbeeld: ‘Uit de Bijbel leer ik dat niemand door zijn gebeden behouden zal worden, maar ik vind nergens dat iemand zonder gebed behouden kan worden’.
Hoogst actueel
Het is een boek dat je in één keer uitleest én een boek dat je er elke keer weer even bij pakt. Zijn pen is scherp en liefdevol tegelijk. Ryle schuwt niet de vinger op de zere plekken te leggen en is daarin hoogst actueel: ‘Als ze in de wereld voorspoed hebben en rijk worden en succes in hun manier van leven hebben, worden ze door hun tijdgenoten geprezen en bewonderd. Niets wordt in ons land zo hoog aangeslagen als succes!’.
Dat geldt ook voor zijn oproep om met betrekking tot de afscheiding van de wereld ‘standvastig en consequent te weigeren je door de normen van de wereld over goed en kwaad te laten leiden’. We moeten ons dus niet zomaar met de stroom mee laten voeren. ‘Van ‘geen hel’ tot ‘geen God’ zijn maar enkele schreden’, zo waarschuwt hij in zijn verhandeling over ‘De grote scheiding’.
Naast zorg voor de eigen ziel benadrukt Ryle de opdracht die tot ons komt om onze naasten te wijzen op de Heere en Zijn Woord. Iets wat mij in mijn werk voor evangelisatie uiteraard erg aanspreekt. Meermaals houdt hij zijn lezers de spiegel voor dat een ware christen zich niet alleen om zichzelf kan en mag bekommeren. ‘Gelukkig de kerk waarvan de leden niet alleen verlangen zelf in de hemel te komen, maar die ook verlangen dat anderen met hen zullen meegaan!’
Dogmatiek en praktijk
Kortom, in “Christen-zijn in het dagelijks leven” weet Ryle dogmatiek te combineren met de dagelijkse praktijk. Hoe ziet het leven van een christen eruit? Waar besteed ik mijn tijd aan? Hoe is mijn gebedsleven? 'O, dat de mensen toch zouden begrijpen dat geluk niet afhangt van de uiterlijke omstandigheden, maar van de staat van het hart!’
En hoewel je na het lezen ervaart dat je in allerlei opzichten tekortschiet, word je telkens liefdevol aangespoord en vermaand om de dingen te zoeken die Boven zijn. Om de Heere Zelf te zoeken.
volgende week deel 4
In de serie ‘Mijn boek’ schrijven zes vrouwen over herinneringen aan hun meest geliefde boek. Vandaag deel 3: L. Kooiman-van Es over "Christen-zijn in het dagelijks leven” van J.C. Ryle.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 juni 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
