Het inzamelen van onze gaven
Geen beperkingen meer door coronamaatregelen; geen schema’s meer wie wanneer naar de kerk mag gaan. We kunnen weer in vrijheid opgaan naar Gods huis.
Een dreigende coronagolf kan het misschien allemaal weer anders maken, maar nu kan de gemeente weer in zijn geheel samenkomen. Mis- schien dat de discussie over de wijze van avondmaalsviering hier en daar nog voortgaat en van kerkbezoekers wordt verwacht dat zij bij binnenkomst hun handen ontsmetten, maar ook dat zal naar we hopen binnenkort tot het verle- den behoren.
Anders is het met het collecteren. Daar- voor werden tijdens de coronapandemie allerlei oplossingen bedacht. Enerzijds om te voorkomen dat door het collecte- ren met doorgeefzakjes de kerkgangers elkaar zouden besmetten en anderzijds dat ook zij, die volgens schema of van- wege hun kwetsbaarheid niet naar de kerk konden, toch in staat waren hun gaven te geven. Is er reden om het na corona anders te doen?
Die vraag aan de redactie staat niet op zichzelf, maar wordt temeer klemmend nu het gebruik van munt- en papiergeld steeds verder naar de achtergrond ver- dwijnt en financiële transacties digitaal worden afgewerkt. Ook spelen daarbij fiscale aspecten een rol.
Bezinning hierop is daarom nodig. Op dit moment is de druk er een beetje af. Som- mige gemeenten zijn weer overgegaan tot het collecteren tijdens de gemeentezang, anderen houden nog vast aan de zakken of bakken bij de uitgang. Ook zijn er, die nog geheel afhankelijk zijn van digitale bijdragen. Het is immers ook niet uitge- sloten dat de kerken in de toekomst weer te maken krijgen met beperkende maat- regelen als gevolg van een besmettelijke ziekte. Mede met het oog daarop is bezin- ning gewenst. Bezinning op de vraag, hoe vanuit Bijbels principiële lijnen de collec- ten vorm kunnen worden gegeven.
Noodmaatregel
Over dit collecteren schreef ik al eerder (De Saambinder, 6 januari 2022). Daarin heb ik ervoor gepleit in ieder geval de dia- conale collecte zo veel mogelijk onderdeel te laten zijn en blijven van de eredienst. De discussie na de coronapandemie spitst zich toe op de vraag of digitaal collecteren een blijvende zaak moet zijn of was het een noodmaatregel die we zo spoedig mogelijk moeten afschaffen of beperken? Rond deze vraag doen zich een aantal andere vragen voor, zoals die over het gebruik van contant geld of collectebon- nen of -munten. Ook de verhouding tussen de diaconale collecte en die voor allerlei kerkelijke doeleinden vraagt aandacht.
Handreiking
De redactie van De Saambinder heeft mij gevraagd op deze materie wat dieper in te gaan om zo kerkenraden een handrei- king te doen voor het bepalen van hun beleid met betrekking tot het collecteren. Dat brengt de noodzaak met zich mee om na te denken over de aard van het collecteren in het licht van Gods Woord. De kerke- lijke collecte is immers niet te vergelijken met een collecte voor welk willekeurig doel dan ook, waarvoor collectanten aan de deur komen of die digitaal worden verricht. Met andere woorden: Wat is de Bijbelse grondslag voor de collecte en: Is er wel een Bijbelse noodzaak voor het collecteren? Als we die grondslag hebben nagegaan en daardoor ook de noodzaak van het collecteren kunnen aantonen, kunnen andere (praktische) aspecten aan de orde worden gesteld en daaraan worden getoetst.
In deze artikelen wil ik achtereenvol- gens bespreken:
• de Bijbelse grondslag van de collecte
• het collecteren als een wezenlijk onderdeel van de eredienst
• het moment van collecteren
• de wijze van collecteren
• digitaal collecteren
Opmerkingen
Ik maak vooraf twee opmerkingen. In de eerste plaats: sommige aspecten die met het collecteren te maken hebben, zijn middelmatige zaken. Er kan verschillend over gedacht worden. We moeten ervoor oppassen om elkaar daarover in geestelijke zin de maat te nemen, alsof bijvoor- beeld onze zaligheid afhankelijk is van de vraag of we voorstander zijn van munten of van bonnen.
Daarmee houdt verband mijn tweede opmerking, namelijk dat ook in de loop van de kerkgeschiedenis over deze zaken soms verschillend werd gedacht. Dat maakt bescheiden en doet beseffen dat we een verduisterd verstand hebben en onze bede maar gedurig moet zijn: ‘Leer mij, HEERE, Uw weg; ik zal in Uw waarheid wandelen; verenig mijn hart tot de vreze Uws Naams’ (Ps. 86:11).
In het volgende artikel zal eerst aandacht worden geschonken aan de Bijbelse grondslag van de collecte. Aansluitend zal de collecte als wezenlijk onderdeel van de eredienst aan de orde komen. Andere onderwerpen zijn daarna aan de beurt.
(wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 augustus 2022
De Saambinder | 20 Pagina's