Nehemia, de biddende bouwer
”Nehemia, de biddende bouwer”, ds. W.J. Karels; uitg. De Schatkamer; 208 blz., € 16,95.
Het boek ”Nehemia, de biddende bouwer” is een bundel over- denkingen, ontstaan uit Bijbellezingen die werden gehouden in de jaren 2016-2018 in Hardinxveld-Giessendam. De overden- kingen gaan over de hoofdstukken 1 tot en met 8 van Nehemia. Om diverse redenen is onze geliefde broeder, ds. W.J. Karels, aan het overdenken van het laatste deel van het boek Nehemia niet meer toegekomen, schrijft hij in het Voorwoord. Wel bevat het boek tot slot nog een (biddag)preek over Nehemia 12:43.
De bouw van Jeruzalem, alsook de bouw van Gods Kerk in haar geheel, gaat altijd door de strijd heen. Daar getuigen deze preken duidelijk van. Dat geldt ook van elke ‘steen’, die persoonlijk wordt ingevoegd in dat Godsgebouw, dat naar Zijn gemaakt bestek in eeuwigheid zal rijzen.
Tegelijkertijd wijzen deze preken op de waarde van het gebed en de eenheid (!) die zo nodig is onder Gods kinderen en knechten in de bouw van Gods Koninkrijk. Wat me trof, is dat ook uit deze preken blijkt dat de Heere altijd een Waarmaker is van Zijn Woord. Toen in de herbouw van Jeruzalem, maar ook nu in het leven van Zijn missend en uitziend volk. De bouwers in die tijd waren - net als de bouwers nu - weleens moedeloos. ‘Maar de groter Bouwer, Christus, bouwt nog en Hij leeft. (…) En deze Man zal niet rusten, voordat Hij de ganse zaak voleind heeft’ (blz. 104). Juist het telkens weer lijnen trekken van de bouw van de stad Jeruzalem door Nehemia, naar de bouw van de Kerk des Heeren door Chris- tus, doet blijken dat het boek Nehemia en ook deze preken Christocentrisch van aard zijn.
Ruim 25 jaar mag onze broeder al dienen en de tijd van zijn emeritering is aan- staande. Hij schrijft over zijn eigen werk in het Voorwoord: ‘Wat slijk, een steentje, een tentpin, een ossenstok (…), och, het geringste kan door Hem wonderlijk gebruikt worden’. En zo mocht onze broe- der, gering in zichzelf, gebruikt worden in zijn ambtelijke bediening.
Mogen ook deze preken en het werk van onze broeder in het toekomende zo gebruikt blijven worden. Dan krijgt er maar Eén de eer, en dat is de grote Bouwer, Christus.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 februari 2022
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 februari 2022
De Saambinder | 24 Pagina's