Megawindturbines op G-O zijn een slecht plan
GOEREE-OVERFLAKKEE – Komende week staat het onderwerp opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. Wel of niet de windmolens in de Van Pallandtpolder vervangen door veel grotere exemplaren?
De bespreking werd eerder uitgesteld omdat er volgens de wethouder een interessant aanbod op tafel ligt voor de prijs voor waterstof. Dat heeft weer alles te maken met het project Stad Aardgasvrij. Die twee hebben in principe niets met elkaar te maken, maar toch ook weer wel. Want de nieuwe, veel grotere windturbines kunnen de opgewekte stroom meteen omzetten in waterstof. Sluit die aan op de aangepaste gasleidingen van het dorp en voilà, Stad is aardgasvrij.
Afstand tot woningen
Dat is althans het idee. Of dat in de praktijk ook werkt, is nog maar de vraag. Dergelijke windturbines moeten zoals al gememoreerd -en gevreesd door omwonenden- een stuk hoger worden dan de nu toegestane maximale tiphoogte van 150 meter. Ze komen verder bij de woningen vandaan, is het argument. Dat zou kunnen, maar wel pas als er daadwerkelijk minder windturbines komen. Mocht dat niet het geval zijn, bijvoorbeeld omdat anders niet heel Stad aan ’t Haringvliet van waterstof kan worden voorzien of niet de gegarandeerde prijs per kilo kan worden gerealiseerd, dan kan het aantal windmolens gewoon weer op tafel komen.
Bezwaar
De afstand tot woningen is een belangrijk argument in het bezwaar van de VvE van Park Nieuw-Zeeland. Ze schreven vorige week in hun bezwaarbrief aan de gemeente: “Ten aanzien van de afstand waarop de molens dienen te worden geplaatst is ook nog geen ‘in beton gegoten’ zekerheid, slechts lokale afspraken die niet zijn verankerd. Ook de rijksoverheid heeft hier nog geen bindende afspraken over gemaakt, voor zover wij weten.” Zonder harde afspraken zijn de omwonenden overgeleverd aan de standvastigheid van bijvoorbeeld de gemeente over hoogte, afstand, slagschaduw en andere nadelen die nu eenmaal bij windturbines horen. En anders is daar altijd nog de provincie, die het eiland graag gebruikt om haar energiedoelstellingen te halen.
Gevolgen
Het argument om de molens onder de 150 meter tiphoogte te houden vanwege de lichten die dan niet nodig zijn, gaat niet meer op. Slimme nieuwe technieken zorgen ervoor dat het geen nachtelijk circus van rode lampjes wordt, maar dat ze alleen gaan branden als een vliegtuig dichtbij komt. Veel hogere windturbines zijn wel een verdere aanslag op de aanblik van het eiland. Het is al niet fraai, al die windmolens, en het wordt er niet beter op met hogere exemplaren. Ook de hoeveelheid laagfrequent geluid die de grotere turbines produceren (waar een klein deel van de bevolking grote gezondheidsschade van ondervindt) en andere mogelijk negatieve gevolgen zullen op zijn minst serieus onderzocht moeten worden voordat dergelijke molens op het land worden gebouwd. Denk aan de windparken op zee, waar krabben ‘gewoon doodgaan’ in de buurt van de elektrische kabels die de energie naar het land transporteren.
Proeftuin
Het gaat alleen maar om een mer (milieueffectrapportage), van bouwen is toch nog lang geen sprake? Dat klopt helemaal, daarom is dit het perfecte moment voor de gemeenteraad om een standpunt in te nemen. De vraag is namelijk veel breder dan ‘vinden jullie het goed als we een mer-onderzoek doen’. Het bredere perspectief wordt gevormd door de vraag of we van de Van Pallandtpolder een proeftuin willen maken voor windenergie en waterstofproductie. Stad Aardgasvrij is een pilotproject en windturbines met ingebouwde elektrolysers worden nog niet volop gebouwd, maar zitten nog in de ontwikkelfase.
Agrarische sector
Proeftuin Van Pallandtpolder is erop gericht om innovaties in de agrarische sector te faciliteren. Of zoals het op de website staat: dé plaats waar vernieuwende landbouw, natuur, recreatie en onderwijs samenkomen. Een gemeente die zegt pal achter haar boeren te staan, doet er goed aan om Proeftuin Van Pallandtpolder in te blijven zetten als plek waar de agrarische sector terecht kan. Het is overigens niet gezegd dat het een het ander uitsluit, laat dat duidelijk zijn. Maar windmolens die qua hoogte in de buurt van de Eiffeltoren komen, horen hoe dan ook niet op Goeree-Overflakkee thuis. En eigenlijk ook niet op zee.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
