Duizend banen weg bij staf Philips
Trieste berichten uit bedrijfsleven
DEN HAAG — Afgelopen nacht zijn de bonden akkoord gegaan met een sociaal plan voor de reorganisatie van de stafafdelingen bij Philips in Eindhoven. Bij deze afdelingen, waar nu ongeveer 6000 mensen werken zullen ongeveer 1000 arbeidsplaatsen door sanering verdwijnen.
Eerder deze week werd de sluiting van twee Van Gelder-vestigingen gemeld, ging Asselbergs failliet en kondigde scheepswerf Waalhaven het einde van de activiteiten aan.
De nood in veel bedrijven is hoog gestegen. Tijdens diverse persconferenties, die in de afgelopen weken werden belegd naar aanleiding van de jaarverslagen over '80, werd er op gewezen dat er in deze tijd van economische recessie een zeer strak management noodzakelijk is, wil men nog enigszins winstgevend zijn. VNO-voorzitter Van Veen zei gisteren dat de extra opbrengsten uit het aardgas moeten worden gebruikt om de industrie te versterken, omdat we anders volledig de mist ingaan. Op straffe van nog meer ellende zal bovendien voorrang moeten worden gegeven aan sanering van het bedrijfsleven en reactivering van de export.
Het is dus haast wel zeker dat ook in de komende tijd nog tal van arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. De stijging van de werkloosheid zal zich dan ook zeker doorzetten. Uit diverse berichten wordt duidelijk dat de werklozen veel minder kieskeurig worden bij het aanvaarden van een nieuwe functie. Het aantal openstaande banen bedroeg eind april 22.900 en dat is een groot verschil met vorige jaren toen de vraag schommelde tussen de 50- en 60.000. Men is ook bereid om langer te reizen. Bij Philips is overeengekomen dat maximaal een uur reizen met openbaar vervoer tot de mogelijkheden behoort.
Drie sjorders
De veel kleinere vraag naar personeel kwam in de Rotterdamse haven helemaal tot een dieptepunt. In totaal was er in de maand maart vraag naar drie sjorders voor het vastzetten van containers. Gezien de ontwikkeling in de haven zal er in de komende maanden slechts sporadisch een vacature vrijkomen. De bedrijvigheid in onze grootste haven gaat namelijk fors achteruit. in de eerste acht weken van dit jaar is de goederenoverslag teruggelopen van 46,6 miljoen naar 38,2 miljoen ton, een daling van 18,1 procent. Het aantal binnengekomen schepen daalde met 9,1 procent. Omdat de haven een sterke uitstraling heeft naar andere sectoren is het niet verwonderlijk dat gisteren werd meegedeeld dat de werkloosheid in de provincie Zuid- Holland sinds maart van het vorig jaar is gestegen met 50 procent. In dit beeld past dat de stijging in het gewest Rotterdam het grootst was.
Het is nauwelijks een pleister op de wonde te noemen dat ook concurrent Antwerpen te kampen heeft met teruglopende activiteiten in de haven, ondanks het feit dat de Belgen de belangrijke Rotterdamse bananenoverslag binnen wisten te halen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 1981
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 april 1981
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's