Energieopwekking en voedselproductie gaan hand in hand via rijdend zonnepark
Oude-Tonge
“Een fantastisch voorbeeld van dubbel ruimtegebruik en verduurzaming. Een van de bouwstenen voor de toekomst en de circulaire landbouw.” Dat zei minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over het rijdende zonnepark, dat hij woensdag met een druk op de knop in werking zette bij Dogterom Flowerbulbs in Oude-Tonge.
Het zonnepark rijdt met een snelheid van 5 meter per uur over de akker. Op één dag legt het 50 meter af. Dat gebeurt geheel autonoom. Voor het gewas - de primeur was voor de suikerbiet - staat het stapvoets verschuivende zonnepark gelijk aan de schaduw van een passerende wolk. De panelen zijn in te klappen als er werkzaamheden op het land - bewerking, verzorging - moeten plaatsvinden, of als het hard waait.
Zelfvoorzienend
Met de opgewekte energie wil Dogterom waterstof maken voor de machines. De vier ‘karren' die nu als prototype in gebruik zijn genomen, leveren 60 kilowattuur. Uiteindelijk moet Dogterom met 700 tot 800 rijdende zonnepanelen een zelfvoorzienend agrarisch bedrijf zijn als het om energie gaat.
Het is de bedoeling om de prototypes verder te ontwikkelen. Met de doorontwikkeling zijn mogelijk ook extra functies toe te voegen als bevloeiing en gewasbescherming. Energieopwekking en voedselproductie gaan via dit eerste rijdende zonnepark ter wereld immers hand in hand.
Dit is, in tegenstelling tot nietrijdende parken, positief voor de biodiversiteit.
Lokale bedrijven
Dogterom heeft deze innovatie samen ontwikkeld met akkerbouwbedrijf Van den Hoek in de Hoeksche Waard. Voor het ontwerp, de techniek en de productie tekenden de lokale bedrijven Hegro Agri Service (onderstel met wielen), Gebar (zonnepanelen en aansluiting op het energienet) en G.J. de Blois Watertechnologie (aandrijving) en Axiturn (vouwarmen). Innovation Quarter leverde subsidie en LTO Noord zorgde voor een projectleider. “Heel innovatief ”, vatte minister Staghouwer het initiatief samen. Het was zijn eerste bezoek aan Goeree-Overflakkee.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
