'We kunnen zonder schaamte achterom kijken, maar er is nog heel veel te doen'
OUDETONGE Een erudiete minister, het boegbeeld van het kabinet Balkenende. Een man met een overtuigende rust. Het CDA GoereeOverflakkee en Hoeksche Waard had, een week vóór de gemeenteraadsverkiezingen, een landelijk kanon naar OudeTonge gehaald: minister Donner. Hij sprak in De Grutterswei over de successen van het kabinetsbeleid, maar ontkwam er niet aan om ook de schijnwerper te richten op de gemeentelijke politiek én de link tussen landelijk en plaatselijk. Het CDA was overigens niet de enige partij die een landelijke coryfee inzette voor de lokale campagne; enige kilometers verderop sprak de nationale ChristenUnievoorman André Rouvoet zijn eigen achterban toe.
"Gemeentelijke verkiezingen zijn gemeentelijke verkiezingen en landelijke verkiezingen zijn landelijke verkiezingen", zei Donner in de redelijk gevulde Grutterswei om het onderscheid nog maar eens te benadrukken "Toch", en daarmee ging hij direct in op de vraag wat een landelijk politicus te zoeken heeft in een lokale verkiezingscampagne, "kun je die twee niet los van elkaar zien. Gemeenten zijn geen eilanden en Den Haag ook niet. Noch hier noch daar kun je op jezelf beleid realiseren." De minister vervolgde met het aanstippen van wat hij "de zwakte" van plaatselijke partijen noemde. "Zij missen de kracht van een partij als het CDA, die in staat IS over en weer voeling te houden. Zowel landelijk als plaatselijk weet je van elkaar wat er speelt."
Volgens de minister, die zonder moeite ruim drie kwartier vol praatte en daarna nog de tijd nam om diverse vragen uit het publiek te beantwoorden, is er op drie gebieden sprake van een link en een wisselwerking tussen het landelijke en het plaatselijke bestuur. Hij noemde veiligheid en bestaanszekerheid, economische groei en leefbaarheid. Donner weigerde de garantie te geven dat er, ondanks al het beleid, mets mis zal gaan m de toekomst. "Het CDA staat voor een overheid met een aantal kerntaken op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, zorg en onderwijs. Wij zijn niet voor een overheid als Raad van Bestuur of als klusjesman van de samenleving."
De minister van justitie, die net het nieuws had gehaald met een wezensvreemde raptekst over het drugsbeleid, ging in OudeTonge omstandig in op de wapenfeiten van het kabinet. Hij had het over de geboekte progressie op het gebied van veiligheid, zorg, financiën en roemde ook de aanpak op het gebied van de WAO, het verscherpte toelatingsbeleid voor vreemdelingen en de aangezwengelde discussie over waarden en normen. "Op alle punten zijn substantiële stappen gezet en ombuigingen gerealiseerd", aldus Donnen "Als we de cijfers zien, kunnen we concluderen dat ons land veiliger is geworden. Het zorgstelsel is ingevoerd; een enorme verbetering. De WAO is aangepakt, we investeren meer in innovatie en de financiën zijn weer op orde gebracht. Er zijn noodzakelijke beslissingen genomen en we kunnen zonder schaamte achterom kijken."
Mediaprobleem
Allemaal schitterende wapenfeiten, zou je zeggen. Maar, zo constateerde iemand in de zaal, waaiom weet de burger en zo weinig van. "Heeft het kabinet geen mediaprobleem? Probeert u toch die positieve effecten van het beleid voor het voetl icht te brengen!" Donner repliceerde dat de media weinig oog hebben voor de wapenfeiten van het kabinet. "Niet interessant, want positief', luidde het oordeel van de minister. "Het veelplegersbeleid is een succes, maar als één van de tweehonderd verlofgangers terugvalt in de criminaliteit, dan heeft dat de aandacht. Het is een algemeen probleem: de beeldvorming. De media zelf zijn een politieke factor die met gecontroleerd wordt of verantwoording aflegt."
Toch vind ik dat u uw beleid te weinig beargumenteelt en naar buiten brengt, hield de man in de zaal vol. "Toevallig hoorde ik dat het kabinet 7 miljard euro meer in de sociale zorg heeft gestoken, maar niemand weet 't." "Daar ben ik het roerend mee eens", aldus de minister. "Maar we zijn ennee bezig om verbeteringen door te voeren. Eén manier die werkt is iets laten uitlekken vóórdat de ministerraad is. Dan is het nieuws.'"
Uiteraard ging de minister ook in op zijn eigen portefeuille. Criminaliteit, veiligheid, drugs, terrorisme op al die ten^einen zijn "volgens schema" maatregelen getroffen. "Op al die gebieden is sprake van een neerwaartse ontwikkeling. Eén van de grootste successen is de aanpak van veelplegers." Maai', meldde Donner, de criminaliteit is
Maai', meldde Donner, de criminaliteit is toch nog te hoog en er zijn de komende jaren extra inspanningen nodig. "Een gigantisch probleem is ook de georganiseerde criminaliteit en het witwassen van gelden die vaak elders worden verdiend." Ook, en nu kwam de link met de lokale politiek naar voren, is het volgens de minister nodig dat er op lokaal niveau aandacht voor dit soort zaken is. "Met steden als Rotterdam en Den Haaa hebben we een programma ontwikkeld om wietplanta ges te ontmantelen. Lokaal kan er ook beleid worden ontwikkeld op het gebied van pros titutie, huiselijk geweld en kindermi.shande ling. Met de gemeenten en de VNG is een systeem ontwikkeld waarbij de burgemeester de bevoegdheid heeft om in geval van huise lijk geweld de dader voor tien dagen uit zijn huis te halen."
Minister Donner stelde de plaatselijke poli . tici gerust met de mededeling dat de reorga' nisatie van het politiebestel geen gevolgen heeft voor de bevoegdheden van de burge meester en de officier van justitie. Ook deed hij de aankondiging dat gemeenteambtena'^ ren, zoals stads of parkeerwachten, boetes . mogen uitdelen als er bijvoorbeeld vuil op straat wordt gedeponeerd of als er wordt gefietst in voetgangersgebieden, én dat de opbrengst niet meer afvloeit naar het rijk. Op een vraag van CDAwethouder Van Oos terom (Goedereede) gaf Donner aan dat het voor gemeentebesturen nog altijd mogelijk is om kansspelautomaten te weren, en dat hij ' die bevoegdheid in principe wil handhaven.' Met overlastgevende jongeren kan de bur gemeester een DoeNormaalcontract slui ^ten, waaiin afspraken worden gemaakt over ^ gedrag. Hoe verder?
Hoe verder?
De verkiezingen zijn volgens de minister geen moment om af te rekenen, "maar wel om te ' beoordelen wat er is gepresteerd en om voor uit te kijken naar de periode die komt. Bij de verkiezingen gaat het over hoe je verdei gaat. We zijn er nog lang niet op een aantal punten. Er is nog veel te doen, zowel landelijk als plaatselijk."Daarbij gaf Donner aan dat het bij het maken van de keuze op 7 maart niet alleen om verkiezingsprogramma's en belof ten gaat, maar ook om "ongrijpbare zaken" als vertrouwen en de manier waarop soms , nog onbekende ~ problemen benaderd wor\ den. "Vertrouwen is wezenlijk", aldus de minister, en dat versterk je niet met bijvoorbeeld een ministeriële oproep om de gemeentelijke belastingen niet te betalen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 2005
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 augustus 2005
Eilanden-Nieuws | 16 Pagina's