Pinksterfeest
We vieren bijna het Pinksterfeest. Het Nederlandse woord Pinksteren komt van het Griekse pentekoste dat vijftigste betekent. De naam is ontleend aan de vijftig dagen die de Israëlieten moesten tellen na de dag waarop de eerste schoven van de gersteoogst als offergave aan God aangeboden werden. Je kunt daarover lezen in Leviticus 23: 15-21. Dan brak een tijd van vijftig dagen aan en dan volgde het wekenfeest, ook dus wel het Pinksterfeest genoemd. Dan werd de graanoogst afgesloten. De ‘eerstelingen’, schoven van de graanoogst, werden aan de Heere opgedragen, uit dankbaarheid. Tegelijk stonden die schoven symbool, als een belofte, voor de hele oogst. Het Pinksterfeest was dus een oogstfeest. Je kunt je voorstellen dat het een mooi feest was: wat een vreugde als de oogst binnengehaald werd!
Naast een oogstfeest was het in de loop van de tijd ook een feest van de wet geworden. Op het Pinksterfeest werd gevierd dat God de Thora aan Zijn volk gegeven had.
Het is niet zonder betekenis dat de Heere Jezus tijdens het Pesachfeest sterft als het Lam van God dat de zonden der wereld draagt. Het is ook veelzeggend dat de Heilige Geest op het Pinksterfeest uitgestort werd. Het zendingswerk gaat beginnen: het is de tijd van de oogst. De 3000 gelovigen zijn de eerstelingen, de belofte van de grote oogst.
In het Oude Testament staat de belofte dat de Heilige Geest zal komen om de wet van God in de harten van mensen te schrijven (Ez. 36: 26-27). Prachtige gedachte bij het Pinksterfeest. Waar de Geest werkt, is verbrokenheid van hart en liefde tot de geboden van God. Om die te doen uit dankbaarheid.
Pinksteren is het feest van de Geest en zo het feest van de zending en het feest van de levensvernieuwing.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 mei 2020
De Wekker | 24 Pagina's
