Een gebod en zes verboden
Wat zijn dat eigenlijk: Noachitische geboden? Voor wie gelden die geboden? Wat hebben deze geboden met Noach te maken?
In twee artikelen wil ik proberen die vragen te beantwoorden. Ook zal de vraag aan de orde komen of deze geboden ook voor ons als christenen van belang zijn. Wat zijn de Noachitische geboden en waar komen ze vandaan?
Mitswot
In de Joodse traditie zijn er 613 geboden en verboden waaraan het volk van Israël zich moet houden. De Joden ontlenen deze ge- en verboden aan de vijf boeken van Mozes, de Thora. Ze worden onderscheiden in 365 verboden, overeenkomstig het aantal dagen van het zonnejaar en 248 geboden, omdat volgens de rabbijnse opvatting het menselijk lichaam bestaat uit 248 lichaamsdelen.
Deze 613 mitswot (voorschriften) gelden alleen voor de Joden.
Ze vormen de kern van de religieusjoodse regelgeving. Deze voorschriften moeten voortdurend bestudeerd worden om de relatie met God voor ogen te houden. Dat geldt zelfs voor die geboden die te maken hebben met de offerdienst van het Oude Testament en dus niet meer kunnen worden nagekomen.
Onderscheid
Als uitverkoren volk heeft het Joodse volk volgens de rabbijnen de plicht om de Goddelijke gerechtigheid op aarde te bevorderen. Dat is de bijzondere roeping van het volk Israël. Dat vraagt om volledige gehoorzaamheid aan de Thora. Dat geldt dus niet voor de andere volken. In het Oude Testament wordt immers onderscheid gemaakt tussen de kinderen van Israël en de niet-joden. Denk aan Psalm 147:19: ‘Hij maakt Jakob Zijn woorden bekend, Israël Zijn inzettingen en Zijn rechten’. Met vers 20 geeft de dichter het onderscheid aan tussen Israël en de andere volken: ‘Alzo heeft Hij geen volk gedaan; en Zijn rechten, die kennen zij niet. Hallelujah’.
Als deze mitswot alleen gelden voor de Joden, zijn er dan geen geboden voor de niet-joden? Voor de niet-joden gelden volgens het rabbijnse jodendom de Noachitische geboden.
Het jodendom gaat ervan uit dat ieder mens, Jood of heiden, de taak heeft medewerker van God te zijn voor de vervulling van Zijn beschikkingen, in het tijdelijke en het eeuwige. Daarin heeft het Joodse volk dus een bijzondere roeping.
Medewerker
Gemeenschappelijk voor alle mensen is volgens de Joden de plicht om de zeven Noachitische geboden te onderhouden. Die behelzen de volgende voorschriften:
1. Het gebod tot het instellen van een rechtsstelsel
2. Het verbod van afgoderij
3. Het verbod van godslastering
4. Het verbod van incest. Dat wordt soms ook uitgebreid tot overspel 5. Het verbod tot moord
5. Het verbod tot moord
6. Het verbod tot roof of diefstal
7. Het verbod tot het eten van vlees van een levend dier.
Door het onderhouden van dit ene gebod en de zes verboden zou ieder mens zijn plicht om medewerker van God te zijn vervullen.
Samenleven
Waarom deze geboden de naam van Noach gekregen hebben, heeft verschillende oorzaken. Noach is de stamvader van alle volken. Als de zondvloed voorbij is, sluit God een verbond met Noach (Gen. 9). In dat verbond worden de Noachitische geboden niet precies genoemd, maar ze worden daaraan wel ontleend. Ook wordt de relatie gelegd met Genesis 2:15, waar de Heere de mens de opdracht geeft om de hof van Eden te bouwen en te bewaren. Om de samenleving leefbaar te houden en in stand te houden kan het wereldwijd samenleven van mensen op deze manier bewaard blijven, zo is de gedachte.
Velen denken dat de geboden zijn ontstaan in de eerste eeuwen van onze jaartelling. De relatie wordt wel gelegd met het apostelconvent in Handelingen 15, waar onderscheid werd gemaakt tussen de christenen uit de Joden en die uit de volkeren. De laatstgenoemden moesten zich aan vier basisregels houden. Het is niet ondenkbaar dat deze regels mede ten grondslag hebben gelegen aan het ontstaan van de Noachitische geboden.
Bij de Noachitische geboden gaat het om eerbied voor het leven en de toewijding aan God.
Zijn ze voor ons van belang? Daarover in een volgend artikel.
wordt vervolgd
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 november 2024
De Saambinder | 20 Pagina's