Fontein
Een fontein is een natuurlijke of kunstmatige springbron van water. Fonteinen trekken nogal wat bekijks, vooral wanneer het water hoog opspuit. Een voorbeeld van dat laatste is de fontein in de Saoedische stad Djedda, gebouwd in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Deze schiet met een snelheid van 375 km per uur uit de grond en bereikt een hoogte van 312 meter.
Te dien dage
Ook in de Bijbel komen we fonteinen tegen. Diverse keren als bron van het zuivere water, dat steeds opwelt uit de grond. Het stopt niet! En dat wordt ook als beeld gebruikt in geestelijke zin. Opvallend dat Eliëzer de vrouw voor Izak, Rebekka, ontmoet bij een fontein en dat ook Jezus de Samaritaanse vrouw spreekt bij een fontein. Wanneer Simson met een ezelskinnebak duizend man geslagen heeft en daarna bang is van dorst te moeten sterven en tot de HEERE roept, lezen we: ‘Toen kloofde God de holle plaats die in Lechi is, en er ging water uit van dezelve, en hij dronk’ (Richt. 15:19a). Simson heeft toen die plaats genoemd ‘de fontein des aanroepers’.
De profeet Zacharia gebruikt een veel aangehaalde tekst met het woord fontein: ‘Te dien dage zal er een fontein geopend zijn voor het huis Davids en voor de inwoners van Jeruzalem, tegen de zonde en tegen de onreinheid’ (13:1). Wanneer we deze tekst in het verband lezen, wordt het duidelijk dat met 'te dien dage' bedoeld wordt de tijd dat de Messias zal gekomen zijn. Dat Hij doorstoken is en zij over Hem zullen rouwklagen. Hier wordt dus gedoeld op de tijd van het Nieuwe Testament. Het is de tijd dat de Zaligmaker Zijn bloed zal storten tot een volkomen verzoening.
En dat heeft Hij nu gewillig gedaan, opdat Hij zou voldoen aan de opdracht van Zijn Vader en de Goddelijke deugden zou opluisteren, maar opdat er ook een volk zalig zou kunnen worden, want, zo lezen we: ‘Vader, Ik wil dat waar Ik ben, ook die bij Mij zijn, die Gij Mij gegeven hebt’ (Joh. 17:24). Dat wat in de eeuwigheid was toegezegd, heeft Hij ook in de tijd waargemaakt. Maar dat wat nu voorwerpelijk is geschied door het lijden en sterven van Jezus Christus, zal ook onderwerpelijk moeten worden toegepast.
Uit de eeuwigheid
Te dien dage! En wat gebeurt er dan? Dan zal er een fontein geopend zijn. Hier wordt de Messias ons getoond als een Fontein. Waarom dit beeld? Wel, te Jeruzalem aan de voet van de berg Sion ontsproot de fontein Siloam. En ten tijde van Manasse werd rond die fontein een muur gebouwd. Als dan Jeruzalem belegerd werd, kon het volk toch nog van water worden voorzien. Maar zo is nu Christus als een Fontein ontsproten uit de eeuwigheid voor een belegerde kerk, opdat Hij dat Sion van water zou kunnen voorzien.
Christus is de Fontein waarover Zacharia spreekt, zoals David dat doet in Psalm 36: 'Want bij U is de fontein des levens; in Uw licht zien wij het licht' (vers 10).
wordt vervolgd
In Gods Woord komen veel woorden voor in hun letterlijke betekenis, maar soms hebben die een figuurlijke betekenis. In dat geval is er sprake van beeldspraak. Zo’n woord wordt wel een metafoor genoemd. In deze rubriek een aantal voorbeelden daarvan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 juli 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
