De betrokkenheid van de gezinnen
De meeste van onze scholen in Noord-Amerika hebben een zogenaamde ‘grassroots’ oorsprong. Dat wil zeggen dat ze gestart zijn nadat ouders hun bezorgdheid hadden geuit over de liberale, humanistische en immorele trends op openbare scholen. Ouders en kerkenraden wezen op de noodzakelijkheid van eigen reformatorisch onderwijs.
Het starten van eigen scholen is in Noord-Amerika een uitdaging! Omdat er veelal geen of weinig financiële steun van de overheid is, zijn alle kosten voor het opstarten en runnen van privéscholen voor de eigen achterban. Er zijn dus veel bereidwillige harten en handen nodig om eigen reformatorische scholen te bouwen en te organiseren.
Velen voelden zich gedreven door de noodzaak en mochten deze nood voor de Heere neerleggen. Daarop hebben opmerkelijke gebeurtenissen plaatsgevonden. Er werd geld gegeven om scholen te bouwen. Er konden leerkrachten en beheerders worden aangenomen. Vele vrijwilligers droegen bij op manieren waarover niemand zich vooraf enige voorstelling had kunnen maken. Ouders waren zo blij dat ze hun ‘eigen scholen’ hadden dat geen offer hun te veel was. In het ontstaan van de schoolorganisatie werd de kennelijke hand des Heeren gezien. Zijn bestuur ging iedere menselijke planning ver te boven.
Ouderbetrokkenheid
Deze betrokkenheid is nog steeds zichtbaar. Ouders en grootouders zijn nog altijd nauw betrokken bij de gang van zaken op de scholen. Zo werken ze mee aan evenementen om geld in te zamelen, aan speciale bouw- en operationele projecten, en vervullen ze paraprofessionele functies in de scholen. Hieronder vallen functies als onderwijsassistent en bibliothecaris, het verzorgen van (warme) lunches, schoonmaak- en onderhoudsprojecten binnen en buiten de school, en zelfs het helpen bij verbouwingen of uitbreidingen van de gebouwen. Deze vrijwilligers zijn van vitaal belang voor het functioneren van onze scholen, en zorgen ervoor dat de gemeenschap zich verenigd voelt en zich blijvend inzet voor een goede gang van zaken. Een andere manier waarop ouders betrokken zijn bij de school is door het betalen van schoolgeld. De offers die hiervoor gebracht moeten worden, zijn groot. Sommige families betalen bijna 20.000 euro per jaar om hun kinderen naar onze scholen te kunnen sturen. Dit komt nog eens boven op de collecten, die in de ondersteunende kerkelijke gemeenten voor het eigen onderwijs worden gehouden.
De kerkenraad
Ouders zijn niet alleen betrokken bij de dagelijkse gang van zaken op school, maar ook bij het toezicht houden. De meeste scholen hebben een schoolbestuur dat de besluitvorming en de principiële richting bepaalt. Vaak zijn een aantal bestuursleden ambtsdrager van de plaatselijke kerkelijke gemeente, of zijn ze door de kerkenraad aangesteld. Andere bestuursleden zijn veelal ouders of grootouders van leerlingen.
Er is nog een manier waarop ouders betrokken zijn bij onze scholen. Er is een nauwe band omdat ze hun kinderen naar de school sturen waar ze zelf ook ooit op hebben gezeten. Dat schept een familieband in de gemeenschap die de generaties op een speciale manier met elkaar verbindt. Ondanks het feit dat onze scholen al meer dan 50 jaar bestaan, heerst er nog steeds een sterk gevoel in de gemeenschap van: ‘Dit is onze school’. En vooral in het licht van de woke-ideologie die overal om ons heen grijpt, is er een blijvende waardering voor onze eigen reformatorische scholen.
Uitdagingen
Zijn er dan geen uitdagingen? Die zijn er zeer zeker. De financiering van onze christelijke scholen is altijd een grote zorg, zelfs als er een beetje overheidssteun beschikbaar is. Het vinden van gecertificeerde leerkrachten is ook een zorg. Ook is er een toenemende druk van binnen en buiten onze scholen om te voldoen aan maatschappelijke normen. Maar tot op de dag van vandaag mogen we zeggen dat de Heere heeft voorzien, vaak op opmerkelijke manieren. We hopen en bidden dat er ook in de onbekende toekomst plaats mag zijn voor onze eigen scholen vanuit de belijdenis: ‘En nu, wat verwacht ik, o Heere? Mijn hoop, die is op U’ (Ps.39:7).
Reactie naar
p.kieviet@versluijsschool.nl
wordt vervolgd
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
