Mooi, noodzakelijk en complex
Wat is er mooier dan ‘omgaan met de schepping’? Een Bijbelse opdracht die voorligt, aanspoort en uitnodigt. Juist de SGP (beter gezegd: de SGP’er) mag en moet zich de ‘rentmeesteropdracht’ aanrekenen en daar inhoud aan geven: nuchter, met beide voeten in het groene gras, oprecht zoekend naar de goede balans, verder kijkend dan de komende vier jaar. Tegelijkertijd moeten we ook voorkomen dat ‘stilstand’ ons motto is. Dat zou namelijk een repeterende breuk opleveren met een vooruitgeschoven claim voor komende generaties. Er is simpelweg werk aan de winkel en de mogelijkheden om daar handen en voeten aan te geven zijn vele. Hoe mooi is dat?!
Geen maakbaarheid
De Schepper van alle dingen heeft volmaakt geschapen. Grenzeloos is zijn almacht. Dat blijkt uit alles. Met alle hoogstaande techniek en knappe koppen blijft het voor de mensheid echter een zoektocht in het duister. We lopen tegen de grenzen van de veronderstelde maakbaarheid aan. Bij ons speelt schaarste een rol. Financieel (betaalbaarheid), technisch (wat te denken van overbelaste netwerken) en moreel (we zijn zo slecht bereid iets van ons eigen genot op te geven). In de dagelijkse praktijk zien we dat steeds vaker voorkomen: energieleveranciers die omvallen waardoor enorme prijsstijgingen ontstaan, ongekende tekorten aan grondstoffen en leefbaarheid die onder grote druk staat. Dat mag wat mij betreft niet (zoals je dan in de politiek nogal eens ziet) resulteren in een ‘onzekere vlucht naar voren’ van ‘het moet en het zal…’. Dit alles vereist juist een nuchtere houding ten opzichte van oplossingen. Soms lijken alleen de voordelen zichtbaar te zijn. Daarom moeten we: eerlijk vertellen, transparant wegen, niet verlammen, wel kiezen en dat actief uitdragen. Zo positioneer je de lokale SGP op een herkenbare manier!
Bouwen en bewaren
In Ridderkerk hebben we in 2021 de ‘Klimaatvisie Ridderkerk, route naar 2050’ vastgesteld. Alle lijntjes komen daarin samen. Het gaat om de samenhang in de aanpak. Benadruk als lokale SGP ook het belang van zo’n manier van beleid maken: van overzicht naar inzicht. De Ridderkerkse klimaatvisie is de paraplu waaronder diverse thema’s zijn samengebracht: een passende energiemix per dorpsdeel, afvalinzameling, mobiliteit, slim duurzaam bouwen en circulair slopen, klimaatadaptatie, milieu (lucht, geluid, bodem, externe veiligheid), maar ook het tegengaan van voedselverspilling en de waarde van een leefbaar en groen dorp.
Het is van groot belang dat je duidelijk bent over waar je grenzen liggen, niet als verkiezingskreet maar diepe overtuiging. Zo is de waarde van het groene landschap voor ons onbetwist: het volleggen van de dorpszomen met grote zonneparken is echt ongewenst.
De Ridderkerkse SGP heeft de klimaatvisie omarmd, maar ook haar meerjarige boodschap benadrukt: een voorwaardelijke paragraaf over betaalbaarheid en werkbare financieringsarrangementen is opgenomen. Dat is broodnodig, want laat minderbedeelden nu eens niet de sluitpost zijn van een groot vraagstuk. We zetten door een meerjarig programma in op het bevorderen van draagvlak: niet drammen of dromen, maar belemmeringen voor inwoners bespreekbaar maken en creatief van oplossingen voorzien. Deel ook je successen! Inwoners, ondernemers en gemeente trekken samen op. Samen kom je verder!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 2022
De Banier | 32 Pagina's
