Gemeenteraad buigt zich binnenkort over Gebiedsvisie Middelharnis/Sommelsdijk
Sommelsdijk/Middelharnis
Het college vraagt de gemeenteraad donderdag 3 februari de Gebiedsvisie Middelharnis/Sommelsdijk (2021) nu vast te stellen. Het document, waarover onze krant al eerder uitgebreid publiceerde, is opgesteld met een interne projectgroep, waarin betrokken disciplines en de programmamanager zitting hadden en met een externe denktank van personen die bekend zijn met het eiland en specifiek Middelharnis/ Sommelsdijk. Doel is om de grootste woonkern van het eiland in de volle breedte aantrekkelijker te maken voor inwoners en toeristen.
In een drietal sessies (juni 2021) met maatschappelijke organisaties, ondernemers, commerciële vastgoedeigenaren en voor inwoners via de projectwebsite, zijn diverse opmerkingen en suggesties aangedragen die betrokken zijn bij het opstellen van de conceptversie. Aan de raad is dit dossier vervolgens eind oktober 2021 gepresenteerd. In de aansluitende periode van ter inzagelegging is een tiental reacties ontvangen, die bij de notitie is gevoegd. Deze hebben niet geleid tot aanpassingen in de gebiedsvisie. De indieners zijn hierover geïnformeerd.
Uitgebreid beschrijft het college nog eens in het raadsvoorstel de doelstelling van de visie: Het gezamenlijk ontwikkelen van een centrum en havengebied van Middelharnis en Sommelsdijk dat aantrekkelijk is voor bewoners en toeristen. Dat de leefbaarheid en het woonklimaat versterkt en de economische ontwikkeling en werkgelegenheid bevorderd en de cultuurhistorie versterkt. Daarbij gevoegd de inspanning om het aantal bezoekers, de verblijfstijd en de bestedingen in het centrum op een hoger peil te brengen en jongeren uitnodigt langer in Middelharnis en Sommelsdijk te blijven wonen.
Integraal werken
Zodra deze visie is vastgesteld, kan onder leiding van de programmamanager de discussie worden gestart welke projecten als eerste worden uitgewerkt en uitgevoerd. Uitgangspunt hierbij is en blijft dat dit in samenwerking gebeurt met alle betrokken partijen. Projecten kunnen worden gestart vanuit de gemeente, maar ook vanuit bewoners of ondernemers, met medewerking van de gemeente. Aspecten als werk met werk maken, urgentie en kansen zijn belangrijk om mee te wegen in de keuzes. Integraal werken is een vereiste.
Deelprojecten
Er zijn op dit moment geen budgettaire consequenties verbonden aan het te nemen raadsbesluit. Wel worden uitgangspunten vastgesteld voor deelprojecten. Samenspraak hierbij met eigenaren, ondernemers en bewoners wordt bevestigd. Het is niet uitgesloten dat er voor een deelproject toch gemeentelijke financiering nodig zal zijn, maar daarover kan de gemeenteraad op een later moment een uitspraak doen. Bij het opstellen van de gebiedsvisie is niet alleen rekening gehouden met alle beleidsdocumenten die op dat moment van toepassing zijn, maar ook met lopende trajecten, zoals bijvoorbeeld het Spuiplein en het Verkeerscirculatieplan (VCP). De planning voor deelprojecten is nog niet bekend. Eerst zal in overleg met betrokken partijen bepaald moeten worden welke deelprojecten het juiste resultaat op zullen leveren op basis van de uitgangspunten, vastgelegd in de nu aan de raad aangeboden gebiedsvisie ter vaststelling.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 januari 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 januari 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's