Communiceren
‘Het lijkt mij zo lastig dat je niet met ze kunt communiceren’, zei een vriendin toen ik vertelde over mijn werk. Normaal ben ik nogal rustig, maar op deze opmerking reageerde ik als door een wesp gestoken. Het feit dat veel ernstig gehandicapte jongeren niet kunnen praten, betekent absoluut niet dat er geen communicatie mogelijk is. Sterker nog, de communicatie is meestal kraakhelder.
Een tijdje geleden had ik uitgebreid gekookt. Ik had echt mijn best gedaan in de keuken. Toen ik het voorschotelde aan mijn familie zei mijn broer na een paar happen: ‘Het is eerlijk gezegd niet helemaal mijn smaak.’ Dat kan betekenen:
‘Ik vind het wel oké, maar ik zou het niet elke week willen eten.’ Maar het kan ook veel verder gaan: ‘Ik zou het liefst mijn bord legen in de prullenbak, maar ik wil je niet beledigen.’ Als een jongere in de Zomervilla iets eet wat hij of zij niet lekker vindt, dan wordt het simpelweg uitgespuugd en volgt er echt geen hap meer. Hoe duidelijk wil je het hebben.
Na een feestje kunnen gasten die blijven plakken zorgen voor veel irritatie. Je wilt eigenlijk opruimen en naar bed, maar hoe krijg je de bezoekers weg zonder ze te beledigen? Ga je demonstratief geeuwen, alvast je pyjama aandoen of zeg je subtiel dat je morgen weer een drukke dag hebt?
Tijdens mijn werk leerde ik de oplossing: net zo lang enthousiast zwaaien tot ze de straat uit zijn.
Voor veel tieners is het best ingewikkeld om de eerste stap te zetten als je iemand leuk vindt. Want wat is een goede openingszin? En wat als je wordt afgewezen? Een wereld van verschil met de bewoners van de Zomervilla. Als ze iemand leuk of interessant vinden, gaan ze er gewoon naartoe. Ze kijken die persoon aan met een hartveroverende glimlach. En als de ander enthousiast reageert, kan het zomaar zijn dat er een stevige knuffel volgt. Hun communicatie is effectiever dan die van ‘normale’ mensen.
Columnist Martijn de Bonte maakte een carrièreswitch, van hoofdredacteur bij Eilanden-Nieuws naar zorgmedewerker. Hij schrijft wekelijks over het roer omgooien en over werken in de gehandicaptenzorg. Martijn woont op het eiland en is werkzaam bij Halte Zomervilla, een woning en logeerhuis voor ernstig meervoudig gehandicapte jongeren in Nieuw-Beijerland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
