Ds. Lingen: goed om je er als christen in te verdiepen, maar: "Geen Bijbelse opdracht om Joodse feesten te vieren"
Middelharnis
De Joodse feesten worden beschreven in de Bijbel en kennen veel symboliek. Christenen hebben niet direct de opdracht om deze feesten te vieren, zegt dominee Leendert Jan Lingen uit Middelharnis, al geven ze wel meer inzicht in de christelijke feesten die de kerk ieder jaar viert. Hij legt uit dat zowel de Joodse als de christelijke feesten een heidense oorsprong hebben en vertelt waarom de zondag en kerst niet in de Bijbel staan, maar toch gevierd worden.
Dat christenen de Joodse feesten niet vieren, betekent niet dat ze onbelangrijk zijn. “Het is goed dat christenen zich verdiepen in de feesten van Israël”, zegt dominee Leendert Jan Lingen, predikant van de Emmaüskerk in Middelharnis. “Het zou ook goed zijn als christenen alle Joodse feesten eens een keer zouden meemaken. Ze geven een dieper begrip van de christelijke feesten. Pasen komt dan bijvoorbeeld ook in het vizier als een uittocht uit het slavenhuis. En Pinksteren als het feest waar de oogst uit alle volken wordt binnengehaald en de wet van de Sinaï in harten van mensen geschreven wordt.” Toch ziet hij niet direct een opdracht voor christenen en kerken om de Joodse feesten te gaan vieren. “Veel daarvan is typisch voor het Joodse volk of de Joodse volgelingen van Jezus.”
Heidense feesten christelijk ingevuld
De christelijke kerk viert ook feestdagen die niet direct in de Bijbel staan. De zondag en het kerstfeest hebben geen rechtstreekse wortel in een Bijbels feest. Ze zijn later ontstaan. Lingen heeft daar geen moeite mee. “Ik vind het niet erg dat het historisch zo is dat de kerk andere keuzes heeft gemaakt, ook al is het motief niet altijd zuiver geweest. Het is goed te weten dat de feesten van Israël van oorsprong heidense oogstfeesten waren, waar later door God een andere invulling aan is gegeven. Dat zie je ook in de christelijke traditie. In de derde eeuw na Christus stelde de Romeinse keizer Constantijn vast dat in plaats van de sabbat de zondag zou worden gevierd, de dag van de zon die verwijst naar Christus, het licht van de wereld. En de geboorte van Jezus wordt niet in het najaar gevierd, maar op 25 december. Ook hier is aan een heidens feest – het zonnewendefeest – een christelijke invulling gegeven. Daarmee is veel heidense verering ‘opgeheven’ in de dubbele zin van het woord: de verering van de zon werd vervangen/opgeheven door de verering van Christus als het licht der wereld én de feestdag werd ‘verheven’ in de zin van op de ‘hoogte’ van Christus gebracht.”
Vrij om (niet) te vieren
Het leren kennen van de Joodse feesten heeft zeker een meerwaarde, vindt de predikant. Zelf organiseert hij daarom sommige jaren een Pesachmaaltijd, waaraan belangstellenden kunnen deelnemen. “Dat doe ik bewust niet op de dag van het Joodse feest zelf en ook niet op dezelfde manier als de Joodse seidermaaltijd plaatsvindt. Het is echt een leermaaltijd, waarbij ik de achtergrond van Pesach uitleg en een link leg naar het Avondmaal en Pasen. Joden vinden het over het algemeen niet prettig als christenen hun feesten gaan vieren en als het ware hun kalender overnemen. Dat is ook niet nodig. Twee Bijbelteksten die dat onderstrepen zijn Kolossenzen 2 vers 16 en 17 en Romeinen 14 vers 5, hier geciteerd uit de Herziene Statenvertaling. ‘Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten. Deze zaken zijn een schaduw van de toekomstige dingen, maar het lichaam is van Christus.’ en ‘De een acht de ene dag boven de andere dag, maar de ander acht al de dagen gelijk. Laat ieder in zijn eigen geest ten volle overtuigd zijn.’ Deze teksten relativeren de hang naar absoluutheid van de christelijke feesten.”
Respecteren
Hoewel christenen volgens Lingen niet de opdracht hebben om de Joodse feesten te vieren, zijn zij wel geroepen om het Joodse volk en haar feesten te respecteren. “In de geloofsbelijdenis van de Protestantse Kerk in Nederland staat te lezen dat de kerk een onopgeefbare verbondenheid met Israël heeft. Dat betekent niet dat de kerk in de plaats van Israël is gekomen, maar wel dat ze deel heeft gekregen aan de erfenis van Israël dankzij Jezus Christus.” De meerwaarde van de Joodse feesten ligt vooral in de kennis ervan, al staat het iedere christen vrij om ze te vieren. Net zoals de zondag en kerst gevierd mogen worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 september 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 september 2022
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's