Dodenherdenking op Goeree-Overflakkee
“Het behouden van vrijheid zoals wij nu kennen, vergt aandacht”
GOEREE-OVERFLAKKEE - Op meerdere plekken op het eiland vond afgelopen zaterdagavond de Dodenherdenking plaats. Aan de Nationale Herdenking werd traditiegetrouw invulling gegeven door het houden van stille tochten náár en het leggen van bloemenkransen bíj de diverse oorlogsmonumenten, terwijl in toespraken stil werd gestaan bij het thema ‘Vrijheid spreek je af ’, dat dit jaar landelijk aan de Dodenherdenking was verbonden.
“Bij dit thema kun je veel bedenken”, sprak waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt tijdens de herdenkingsdienst die in de Hervormde kerk te Dirksland werd gehouden. “Vanwege de omvang en impact voor ons land en onze samenleving staat de Tweede Wereldoorlog centraal bij deze herdenking. Maar ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesmissies ná de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. We staan stil bij allen die verdriet hebben om hun geliefden en bekenden die geen bevrijding mochten meemaken”.
Groot goed
“Veel oorlogsslachtoffers, ook jonge militairen uit het buitenland, streden en gaven hun leven voor onze vrijheid”, zo vervolgde Kleijwegt. “Vrijheid is een groot goed. Niet alleen in het verleden, maar ook nu wordt nog altijd gestreden voor vrijheid en democratie. Elk jaar opnieuw constateren we dat vrijheid voor een groot deel van de wereldbevolking slechts beperkt is.
Dagelijks vernemen wij via de media dat mensen worden vervolgd om hun geloofsovertuiging, hun geaardheid of voor het hebben van een andere mening dan de overheerser bepaalt. In onze wereld zijn heel wat brandhaarden. Oorlogen, vervolging, discriminatie, aanslagen en zinloos geweld zijn aan de orde van de dag. Mensen zijn slachtoffer van etnische conflicten, gewelddadige regimes en oorlogen. Een ieder moet in zijn of haar waarde gelaten kunnen worden, ongeacht afkomst, cultuur of geloofsovertuiging. Wij nemen een actieve houding aan om de herdenking in stand te houden. Het belang om één keer per jaar stil te staan bij de enorme impact die oorlogen teweeg brengt is groot. Het behouden van vrijheid zoals wij die nu kennen, vergt aandacht. Het is het waard om er voor te werken en te strijden.”
Nimmer vergeten
Het deed de burgemeester goed dat er ook kinderen bij de herdenking aanwezig waren. “Jullie zijn de generatie van de toekomst en dat jullie betrokken zijn bij de herdenkingen is heel belangrijk”, zo sprak hij hen toe. “Het blijft belangrijk om de tijd van oorlog in herinnering te houden, mede voor het besef van de grote waarde van vrijheid. Het blijft van belang om hierbij stil te staan en aandacht te vragen voor de vrijheid zoals die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Daarom geven wij vanavond betekenis aan het herdenken van alle slachtoffers, opdat er nooit en te nimmer vergeten wordt.”
Woorden van gelijke strekking klonken ook op andere plekken op het eiland, waar andere collegeleden namens het gemeentebestuur het woord voerden. In Oude-Tonge deed wethouder Marnix Trouwborst dat en in Ooltgensplaat wethouder Piet Koningswoud. Beide herinnerden aan de inundatie in het oostelijk deel van het eiland en aan de slachtoffers die ook in deze dorpen vielen ten gevolge van de bezetting.
Weerspiegeling
Wethouder Frans Tollenaar sprak bij het oorlogsmonument aan de Hoflaan te Middelharnis. “Tijdens deze dodenherdenking worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers; allereerst allen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, niet alleen militairen, maar ook verzetsmensen. Mensen hadden op heel verschillende wijzen te maken met de Tweede Wereldoorlog, afhankelijk van wie ze waren, waar ze voor stonden, wat ze deden of waar ze woonden. Al die verschillende ervaringen worden weerspiegeld in verschillende herdenkingen door het jaar heen. Tijdens de Nationale Herdenking vandaag komen die verschillende ervaringen samen en worden gemeenschappelijk de doden herdacht. Vandaag herdenken wij met respect de slachtoffers. De herdenking is voor iedereen die heeft bijgedragen aan de vrijheid waarin wij nu leven.”
Ramp OD 1
Ook de andere monumenten in diverse dorpskernen op Goeree-Overflakkee herinneren aan de vele slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij het oorlogsmonument op de hoek Dorpsweg/Hazersweg te Ouddorp sprak wethouder Gerrit de Jong, die - in het Engels - een speciaal welkomstwoord richtte tot een buitenlandse gast uit Canada, de veteraan Roland Amitage, die voor de derde maal was overgekomen naar Nederland om diverse herdenkingsbijeenkomsten bij te wonen. Zaterdagavond dus in Ouddorp, waar ook hij een krans legde bij het monument. Alhier gingen de gedachten speciaal uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden van de ramp die 6 april 2005 plaatsvond op het vissersschip OD 1, waarbij als gevolg van ontploffing van een opgeviste bom uit de Tweede Wereldoorlog drie vissersmannen omkwamen. Steun
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 waren er 69 Joodse inwoners op Goeree-Overflakkee. In de jaren 1942/1943 werden 62 van hen weggevoerd. Het verging hen niet anders dan de miljoenen Joodse lotgenoten elders in Europa. Verder kwamen bij bombardementen 28 eilandbewoners om. Bovendien kwamen velen ziek en ondervoed thuis. Zo werden gedurende de oorlog ook op het eiland verscheidene inwoners slachtoffer van geweld bij beschietingen, bombardementen, gijzelingen of in concentratiekampen. “Hopelijk”, sprak Kleijwegt daarom, “draagt deze herdenking bij aan familieleden en nabestaanden van slachtoffers. Zij hebben het deze dagen extra moeilijk en zwaar. Wij voelen ons één met allen die verdriet hebben. Zij hebben onze steun hard nodig.”
Achthuizen
In Achthuizen werd op plechtige wijze stilgestaan bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog en overige militaire missies. De herdenking ging vooraf door een eucharistieviering in de Katholiek ekerk. In de preek riep Pastoor Van der Meer op tot tolerantie en verdraagzaamheid ten opzichte van alle mensen: “We moeten laten zien, dat we het waard zijn, dat de slachtoffers hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid”. Na de viering verzamelden de aanwezigen zich bij het monument aan de Kerkstraat. Hierop staan de namen te lezen van de slachtoffers onder de plaatselijk bevolking.
Na de twee minuten stilte en het blazen van The last Post door Ron Braber legde wethouder Van der Vlugt namens de gemeente Goeree- Overflakkee een krans bij het monument. Hij werd hierbij bijgestaan door Britt Hagens en Cloë Tiggelman, twee leerlingen van groep 8 van de basisschool. Britt las daarbij ook nog een zelfgemaakt gedicht voor. In zijn toespraak riep de wethouder eveneens op tot verdraagzaamheid en moedigde de aanwezigen aan om vooral ook de jeugd te betrekken bij de herdenking. “Zij moeten het stokje doorgeven, zodat niet vergeten wordt, dat vrijheid een groot goed is”. Frank van Oorschot sprak vervolgens een woordje namens de Oranjevereniging. De herdenking werd afgesloten met het hijsen van de Nederlandse driekleur onder de klanken van het spelen van het Wilhelmus, door leden van Vooruit.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's
