Ingezonden: Provincie wil de EHS verder uitkleden!
De natuurorganisaties Zuid- Hollands Landschap, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten slaan alarm omdat Gedeputeerde Staten (GS) het bouwwerk van de natuur in Zuid-Holland, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), verder willen ontmantelen. De huidige plannen van de provincie zijn niet in lijn met het internationaal- en rijksbeleid en zullen onvoldoende zijn om een verdere verslechtering van de natuur in Zuid-Holland tegen te gaan.
Beschermde status Uit de stukken die GS hebben voorgelegd aan de Provinciale Statencommissie van afgelopen woensdag 16 januari, blijkt dat de provincie de gebieden die hard nodig zijn om internationale natuurdoelen te halen, maar waar nu even geen geld voor is, uit de EHS wil halen. De gebieden verliezen dan hun huidige beschermde status.
Uitkleding EHS De natuurorganisaties maken zich ernstige zorgen over deze verdere uitkleding van de EHS. In een recente brief aan Gedeputeerde Staten hebben de natuurorganisaties juist gevraagd om de extra kansen die het nieuwe Regeerakkoord biedt aan te grijpen en de halvering van de EHS-opgave ongedaan te maken. Nu doet GS precies het omgekeerde, ze schrapt nog veel meer EHS! Daardoor raakt het door GS in haar eigen Coalitieakkoord opgenomen doel om de biodiversiteitsachteruitgang in Zuid-Holland tot stilstand te brengen, verder uit beeld. Bovendien is het strijdig met internationaal natuurbeleid, waarvoor de hele EHS hard nodig is.
Voordelen natuur Zuid-Holland is al de provincie met de minste natuur en recent onderzoek geeft aan dat de natuur in Zuid-Holland harder achteruit gaat dan elders. Realisatie van een robuuste EHS is niet alleen cruciaal voor de biodiversiteit, maar is ook een fantastische kans om de leefbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit, die in Zuid -Holland onder grote druk staat van verstedelijking, infrastructuur en intensieve landbouw, een impuls te geven. Nieuwe natuur zorgt voor, extra belevingsmogelijkheden, is goed voor het vestigingsklimaat en de gezondheid van de Zuid-Hollanders en draagt bij aan het oplossen van de water- en klimaatproblematiek.
Verkeerd signaal De natuurorganisaties vragen Provinciale Staten met klem om niet mee te gaan in het voorstel van Gedeputeerde Staten. Zij gaan er vanuit dat Provinciale Staten verstandig zijn en alle gebieden die nodig zijn om de internationale doelen te bereiken ruimtelijk willen blijven beschermen. Schrappen van al deze gebieden is een verkeerd signaal en zal onherroepelijk leiden tot verdere achteruitgang van de natuur. Op de provincie rust de plicht om deze waarden te beschermen via het ruimtelijke beleid.
Samen werken aan eindbeeld EHS De natuurorganisaties in Zuid-Holland willen graag samen met de provincie en andere overheden en maatschappelijke organisaties werken aan de totstandkoming van een robuuste EHS, conform het nieuwe Rijksbeleid en internationale verplichtingen en inclusief de robuuste verbinding Groene Ruggengraat. Er is begrip voor het feit dat de financiën op dit moment beperkt zijn. Maar de gehele EHS moet wel als eindbeeld voor de langere termijn overeind blijven, zoals andere provincies dat ook doen. In plaats van te stellen dat het niet te verwachten is dat er op langere termijn geld komt om die volledige EHS te realiseren, zou GS in de ogen van de natuurorganisaties de komende jaren zelf juist geld ter beschikking moeten stellen voor een robuuste EHS.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's