De kracht van het Woord
Misschien is het u wel eens opgevallen dat Genesis 1 en Johannes 1 met exact dezelfde woorden beginnen, namelijk: In den beginne. Genesis opent met de bekende woorden: In den beginne schiep God den hemel en de aarde (Gen. 1:1). En Johannes doet het met de woorden: In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God (Joh. 1:1).
Dat het geen ‘toeval’ is dat Johannes zijn evangelie met dezelfde woorden begint als Genesis, wordt onmiddellijk duidelijk wanneer verder wordt gelezen. Want Johannes vervolgt in het derde vers: Alle dingen zijn door Hetzelve gemaakt. Johannes refereert hier aan de schepping van ‘alle dingen’, van de hemel en aarde dus, zoals die beschreven wordt in Genesis 1. De kanttekeningen zijn daar ook duidelijk over. Bij ‘In den beginne’ noteren zij: ‘Namelijk der schepping aller dingen, zie Genesis 1:1’.
Die woorden In den beginne hebben een diepe betekenis. Ze wijzen op de eeuwigheid, waar geen tijd is. De schepping was een daad van God, Die Zelf zonder begin en zonder einde is. Hij is de Eeuwige, de Onveranderlijke, de IK ZAL ZIJN DIE IK ZIJN ZAL (Ex. 3:14). Daarnaast wordt in Genesis het woord ‘scheppen’ gebruikt: God schiep den hemel en de aarde. God schiep de hemel en de aarde uit niets, ‘ex nihilo’.
Met de openingszin van Genesis staat of valt ons christelijk geloof. God openbaart Zich hier direct als de eeuwige, almachtige en enige Oorzaak van alle bestaan. Dat dit werkelijk een hoeksteen is van ons geloof bevestigt de apostel Paulus wanneer hij zijn indrukwekkende beschrijving van de ‘wolk der getuigen’ begint met te zeggen: Door het geloof verstaan wij dat de wereld door het woord Gods is toebereid, alzo dat de dingen die men ziet, niet geworden zijn uit de dingen die gezien worden (Hebr. 11:3).
Ook Johannes geeft in zijn eerste zin een ‘statement’ [heldere verklaring] dat van het grootste belang is. Hij stelt dat in den beginne het Woord was, en dat dit Woord bij God was en dat het Zélf God was. Daarmee maakt Johannes onomwonden duidelijk dat het vleesgeworden Woord eeuwig God was, en is, en zijn zal. Hij was bovendien bij God, dat wil zeggen, bij God de Vader. Hij was de eeuwige Zoon van de Vader! En wanneer Johannes vervolgens de grote betrokkenheid van Christus bij de schepping bevestigt – Alle dingen zijn door Hetzelve gemaakt, en zonder Hetzelve is geen ding gemaakt dat gemaakt is – dan leggen de kanttekeningen uit hoe dit verstaan moet worden: ‘Want de Vader heeft met en door de Zoon de wereld geschapen’.
Het vlees geworden Woord
Maar waarom wordt Christus door Johannes nu aangeduid als ‘het Woord’? Een verklaring zou kunnen zijn dat door het Woord – namelijk het oudtestamentische Woord van profetie en belofte – reeds lang de komst van Christus in het vlees aangekondigd was, en dat die profetie nu vervuld is door de komst van Christus. Het Woord is vlees geworden! Anders gezegd: het Woord is werkelijkheid geworden, het Woord is bewaarheid geworden.
De kanttekeningen geven echter een diepere betekenis. Bij mensen is het zo dat het ‘uitwendige woord’ de ‘inwendige rede’ aan anderen verklaart. Eenvoudig gezegd: door te spreken verklaar je aan andere mensen wat in je gedachten leeft. Zo ook, maar dan in veel diepere zin, is Christus de Wijsheid van de Vader en het uitgedrukte Beeld van Zijn Persoon. Bovendien, de Vader openbaart door Christus de verborgen raad van onze zaligheid. Of nog anders gezegd, Christus Zélf is als het ware het Woord van de Vader tot ons!
Er valt nog meer van te zeggen, en dat voert ons terug naar Genesis 1. God bracht door te spreken het hele heelal tot aanzijn. En God zeide: Daar zij licht, en er was licht (Gen. 1:3). Hij spreekt en het is er, Hij gebiedt en het staat er. Zo krachtig is dus het Woord van God! Het heeft scheppingskracht. Zijn Woord kan ‘iets’ uit ‘niets’ voortbrengen. Maar, zoals gezegd, Hij wil dat met én door Christus doen. Over het scheppen door slechts te spreken, merken de kanttekenaren op: ‘Gods zeggen is Zijn wil, Zijn bevel, en daad, dewelke Hij uitgevoerd heeft door Zijn wezenlijk Woord, Hetwelk van eeuwigheid af God en bij God geweest is.’ Daarbij refereren de kanttekenaren weer aan Johannes 1. Oftewel, wanneer er in Genesis 1 staat En God zeide heeft dat spreken al betrekking op het spreken door het Woord, dat is door Christus. En dat is wat Johannes in zijn eerste hoofdstuk bevestigt!
Het Woord Dat nog spreekt
Waarom is dit alles van groot belang? Is dat alleen maar omdat het zo duidelijk de leer bevestigt zoals die door de kerk van alle eeuwen beleden wordt, en zoals die verwoord is in Gods Woord en de Drie Formulieren van Enigheid? Uiteraard dat ook, maar er is nog iets anders, en het is wellicht goed om dit aan het begin van 2023 te onderstrepen. Want dat machtige Woord waardoor het heelal geschapen werd, dat Woord wordt nog altijd onder ons verkondigd, en het is nog steeds even levend en krachtig. De Heere gebruikt het voor het wonder van alle wonderen: de herschepping van gevallen adamskinderen. Dode zondaren worden er levend door gemaakt. Zondige zondaren worden erdoor vernieuwd. Verdoemelijke zondaren worden er door met God verzoend. Het kan ook zo gezegd worden: het vleesgeworden Woord openbaart Zich aan ons door het geschreven Woord. Hij spreekt en werkt er even krachtig door als toen Hij Zijn omwandeling op aarde had. En Hij doet dat door Zijn Geest aan het Woord te verbinden.
Wat toont dit onze dwaasheid wanneer we dit Woord naast ons neerleggen, of onze oren ervoor toestoppen, of niet de moeite nemen om het Woord dagelijks, persoonlijk, aandachtig, biddend en mediterend te lezen. God spreekt er niet alleen door, Hij wérkt erdoor. Het is een kracht Gods tot zaligheid! En wij hebben het profetisch Woord dat zeer vast is, en gij doet wel dat gij daarop acht hebt, als op een licht schijnende in een duistere plaats, totdat de dag aanlichte en de Morgenster opga in uw harten (2 Petr. 1:19).
Johannes schrijft dat het Woord het Licht is Dat in de duisternis schijnt (Joh. 1:5). Wanneer wij echter de duisternis liever hebben dan dat Licht, zal het onze rechtvaardige straf zijn om in de eeuwige nacht gevangen te worden, onder de macht van de vorst der duisternis.
Een collega-scribent schreef vorige week behartigenswaardige woorden over goede voornemens. Laat het een goed voornemen zijn voor 2023 om dagelijks minimaal een half uur persoonlijk de Bijbel te lezen. Wanneer u dat biddend doet, met de inner lijke verzuchting ‘Heere, maak mij levend door Uw Woord’, zou dat een gezegend voornemen kunnen zijn!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 januari 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 januari 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's