Unicorn of eenhoorn (1)
Er zijn allerlei producten voor kinderen te koop met ‘unicorns’. Op schooltassen, stuiterballen, tandenborstels en verjaardagstaarten zijn ze afgebeeld, naast knuffels, lego en andere artikelen in deze vorm. Is het onschuldig voor onze kinderen of…?
Niet bewust
Ondergetekende had van deze ‘rage’ of ‘trend’ nog niet eerder gehoord. Wat zoekwerk op internet levert een ‘schat’ aan informatie op. De site ‘symbolopedia’ blijkt een uitgebreide gids voor de betekenis van symbolen weer te geven. Ook over de ‘unicorn’ of ‘eenhoorn’ is informatie te vinden. We citeren: ‘De eenhoorn, een mythisch wezen dat gewoonlijk wordt afgebeeld als een wit paard met een enkele, spiraalvormige hoorn die uit zijn voorhoofd steekt, is een symbool van zuiverheid, schoonheid en magie. Het wordt vaak geassocieerd met eigenschappen van goedheid, onsterfelijkheid en de vrijheid om onbelemmerd rond te dwalen. Dit wezen belichaamt het idee van de ongetemde natuur en het onbekende, vertegenwoordigt het mystieke en het magische en symboliseert het onaangeboorde, grenzeloze potentieel dat we allemaal in ons dragen. Het ongrijpbare, eenzame karakter draagt ij aan de mystiek ervan, waardoor het een symbool wordt van het onbereikbare en de oneindige mogelijkheid van de verbeelding’.
Het gaat dus om een dier vanuit een mythe dat wordt beschreven als een beest met een lange, puntige hoorn midden op zijn voorhoofd. Die hoorn is kaarsrecht en heeft een spiraalvormige groef. Al in de eerste eeuwen na Christus ontstaan er wonderlijke verzinsels over dit dier en de betekenis ervan. En in onze eeuw krijgt het dier weer een plaatsje via speelgoed en afbeeldingen in de wereld van onze kinderen. Enkele opmerkingen die we vonden over deze unicorn of eenhoorn:
• Eenhoorns kunnen mysterie en fantasie vertegenwoordigen.
• Eenhoorns hebben een hoorn op hun hoofd en daar kan de magie (toverij) mee worden bestuurd.
• De eenhoorn brengt geluk, welvaart en rijkdom.
• De eenhoorn is een allemansvriend geworden, een massaproduct en daarmee hét icoon van deze tijd.
Hoeveel ouders zouden, naar we aannemen niet bewust, aan deze dwaasheid meedoen? Horen deze zaken echt in onze huizen en gezinnen?
Niet onschuldig
Nu zouden we schouderophalend het hierbij kunnen laten gebeuren. Deze ‘rage’ zal ook wel weer voorbijgaan, de lijn naar de oude mythen hoeven we toch niet te trekken etc. Maar het blijkt toch niet zo onschuldig als het lijkt! In de 2e eeuw in Alexandrië ontstaat er een boek onder de naam ‘Physiologus’ over dieren en mythologische wezens. Daarin wordt de eenhoorn in symbolische en vooral christelijke zin uitgelegd. Het dier kan worden ‘gevangen’ door een zuivere maagd. De komst van de Messias geboren uit de maagd Maria wordt ermee aangewezen. Afgaande op de klank kunnen we ons daar enige voorstelling bij maken. Lezen we niet in Lukas 1 vers 69: ‘En heeft een Hoorn der zaligheid ons opgericht in het huis van David Zijn knecht’?
Maar in de eeuwen daarna ontstaat er een heel andere betekenis, vervaagt langzaam maar zeker de Bijbelse achtergrond en komen we terecht bij toverij. En dat is het nu juist waarmee de jonge generatie wordt opgezadeld. Wikipedia omschrijft de unicorn of eenhoorn vanuit een mythe. En bij de definitie van mythe schrijven ze ook dat ‘Bijbelse verhalen over de Hof van Eden en de zondvloed als mythen worden beschouwd’.
We hopen volgende week nog iets te schrijven over de ‘eenhoorn’ zoals we die in onze Statenvertaling tegenkomen. Maar het zal wel duidelijk zijn dat we de lezers en onze kinderen niet graag in de hierboven omschreven sfeer van de unicorn of eenhoorn zien.
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 augustus 2024
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 augustus 2024
De Saambinder | 20 Pagina's