De moeder de vrouw
Nederland snakt naar een nieuw kabinet. Maar terwijl er gewacht wordt op enige voortgang in dat proces heeft politiek Den Haag het druk met het pareren van de genderideologie.
De eerste opschudding ontstond toen in de personalia van de leden van de Tweede Kamer de omschrijvingen werden aangepast. Over Chris Stoffer, de fractievoorzitter van de SGP, werd het volgende gepubliceerd: ‘Hij/zij/ hen is in totaal 5 jaar actief in de Tweede Kamer’. Die ‘hij/zij/hen’ bleek bij alle Kamerleden te zijn doorgevoerd. Dat zorgde voor de nodige opschudding. Sommige Kamerleden reageerden vrij heftig met: ‘Ik maak zelf wel uit hoe ik aangesproken wil worden’.
Gelukkig werd een en ander snel opgelost. De uitleg was dat er per ongeluk iets was omgezet in het digitale systeem, waardoor bij alle Kamerleden alle vormen werden vermeld’. Ja ja!
Opschudding
De tweede opschudding was nog heftiger. In een verzamelwet zat ergens een stevige wijziging verstopt. Daar werd het begrip ‘moeder’ zomaar weggebonjourd. Een verzamelwet is normaal gesproken een wet waarin correcties worden toegepast op fouten die in de wetgevingsteksten zijn geslopen, zoals interpuncties of onduidelijkheden. In deze verzamelwet ging het over allerlei onderwerpen, zoals de gemeentewet, de wet op de kansspelen, de provinciewet, de kieswet en noem maar op. En dan plotseling, de Wet basisregistratie personen. Daarbij werd voorgesteld om het begrip ‘moeder’ te vervangen door ‘de ouder uit wie het kind is geboren’.
Door de SGP werd dit aan de kaak gesteld in een seculiere krant. En dat ontplofte, zoals wel wordt gezegd. Binnen korte tijd hadden veel kranten en andere media dit als topnieuws opgepakt. Op het medium X (het vroegere Twitter) was het woord ‘moeder’ de topic (oftewel het meest gebruikte woord) van die dag. En de verontwaardiging was massaal en massief. Gelukkig kwam de minister van Binnenlandse Zaken binnen de kortst mogelijke tijd met het bericht dat er kennelijk iets fout was gegaan. Ja ja!
Transitie
Misschien is het goed om enige achtergrond te schetsen, in de hoop dat u het kunt volgen. Het gaat over een vrouw die bezig is met de transitie naar man, en zich dus laat inschrijven als man, maar toch zwanger wordt en een kind baart. Deze vrouw, die zich man laat noemen, wil dan niet als moeder worden aangeduid. In dat geval mag zo iemand zich laten omschrijven als ‘ouder uit wie het kind is geboren’. Deze extreme uitzondering is blijkbaar door een overijverige ambtenaar als gemeengoed beschreven, en zomaar in de verzamelwet terechtgekomen.
Meester of juf
Hoe dan ook, stel nu dat we het woord ‘moeder’ zouden willen schrappen op nog veel meer plaatsen. Denk aan de scholen, waar door ‘het mens voor de klas’ (natuurlijk geen meester of juf meer) gevraagd wordt aan die kleuter of hij/zij/hen vandaag wordt opgehaald door de ouder uit wie het kind is geboren, of door de ouder uit wie het kind niet is geboren.
Of denk aan de literatuur. Het bekende gedicht van Nijhoff met als titel ‘De moeder de vrouw’ dat afsluit met de prachtige zinnen:
O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.
Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.
Dat gedicht zou haar kracht volledig verliezen, en onmogelijk worden. Nog veel ernstiger zou het zijn als we denken over de Bijbel, waar de moeder op alle mogelijke plaatsen te vinden is. Ondenkbaar dat dit zou worden aangetast.
Terug naar het wetsvoorstel. Gelukkig werd het binnen de kortst mogelijke tijd bevestigd vanuit het ministerie dat dit wetsvoorstel wordt aangepast. En de minister sprak op zich mooie woorden: ‘Het woord ‘moeder’ is prachtig en verdient een plek in onze wet’. Waarvan akte!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 maart 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
