Uw Heilige Geest
Dikwijls horen we in preken en bidden, spreken over ‘Uw Heilige Geest’. Waar komt dat vandaan en is het wel passend om zo te spreken over Zijn werk in zondaarsharten?
Herkomst en gebruik
De vraagsteller was wat bang dat de Persoon en de Heilige Geest een andere, eigenlijk ‘mindere’ plaats lijkt te krij- gen in de aanbiddelijke Drie-eenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest. Nu is dat in de geschiedenis van Gods Kerk regelmatig zo geweest. De Geest van God werd bijvoorbeeld gezien als een kracht en niet als Persoon.
Maar de gebruikte uitdrukking is naar de Heilige Schrift, al vinden we deze letter- lijk maar één keer in de Bijbel. In Psalm 51 vers 13 lezen we: ‘Verwerp mij niet van Uw aangezicht, en neem Uw Hei- ligen Geest niet van mij’. De Bijbel met uitleg schrijft erbij: ‘David smeekt of God hem niet de rug wil toekeren en of hij de nabijheid van de Heilige Geest, Die hem kracht gaf, niet hoeft te missen’. Matthew Henry (1662-1714) tekent in zijn Bijbelverklaring onder meer op: ‘Heere, wat Gij mij ook ontneemt, mijn kinderen, mijn kroon, mijn leven, neem Uw Heilige Geest niet van mij. Maar laat Uw Heilige Geest bij mij blijven om het werk van bekering in mij te volmaken, om mij te weerhouden van wederom in de zonde te vallen, en mij bekwaam te maken om mij te kwijten van mijn plicht als vorst en psalmist’.
Veel vaker gebruiken we de uitdruk- king in onze Psalmen (berijming 1773). We zingen bijvoorbeeld: ‘Heer’, ai maak mij Uwe wegen, door Uw Woord en Geest bekend’ (25:2), ‘Ai, laat van mij Uw Heil’gen Geest niet scheiden’ (51:6), ‘Bezielt Gij hen door ’t zenden van Uw Geest’ (104:15), ‘Och, schonkt Gij mij de hulp van Uwen Geest’ (119:3) en ‘Uw goede Geest bestier’ mijn schreden’ (143:10). Met het berijmde Gebed des Heeren, zingen we: ‘Regeer ons door Uw Geest en Woord’ (vers 3) en ‘Die door Uw Geest ons troost en leidt’ (vers 9). Ook in de kanttekeningen lezen we (met name bij de Psalmen) regelmatig de uitdrukking ‘Uw Heilige Geest’. Waarschijnlijk heeft het óók daarom regelmatig een plaatsje in de eredienst onder de prediking en in de gebeden. En het is dus passend om zo te spre- ken over Zijn werk in zondaarsharten.
Belijden en beleven
Als we dicht bij onze belijdenisge- schriften blijven, is de vrees voor een ‘mindere’ plaats uitgesloten. De geloofsbelijdenis van Athanasius roept ons op om de enige God in de Drieheid, en de Drieheid in de Een- heid te eren, ‘zonder de Personen te vermengen, of het wezen, de zelf- standigheid, te delen. Verschillende uitspraken uit deze belijdenis citeren we: ‘Want de Persoon des Vaders is een ander, die des Zoons is een ander, die des Heiligen Geestes is een ander; maar de Vader en de Zoon en de Hei- lige Geest hebben één Godheid, gelijke eer en gelijke eeuwige heerlijkheid’ (artikel 5 en 6). Wat verderop lezen we: ‘de Heilige Geest is van den Vader en den Zoon, niet gemaakt, noch geschapen, noch gegenereerd, maar uitgaande’ (artikel 23). En ook dit is treffend: ’En in deze Drieheid is niet eerst of laatst; niet meest, of minst; maar de ganse drie Personen hebben gelijke eeuwigheid, en zijn elkander alleszins gelijk’ (artikel 25 en 26). Rijk is ook het geloofsbelijden van ons Troostboek, de Heidelbergse Catechis- mus, Zondag 20. Op de vraag ‘Wat gelooft gij van den Heiligen Geest?’, horen we: ‘Eerstelijk, dat Hij tezamen met den Vader en den Zoon waarach- tig en eeuwig God is. Ten andere, dat Hij ook mij gegeven is, opdat Hij mij door een waar geloof Christus en al Zijn weldaden deelachtig make, mij trooste en bij mij eeuwiglijk blijve’. Lezer(es), mag u/jij dat laatste door genade ook beleven?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 maart 2023
De Saambinder | 24 Pagina's
