Blij met de spoedwetroute
De eerste begrotingen van het nieuwe kabinet zijn in behandeling tijdens het schrijven van dit artikel. Een kabinet waarmee het tot nu toe niet saai is. Iedere week en geregeld meermalen per week komen er verrassingen naar buiten.
Het onderwerp dat de meeste aandacht trekt zijn de vorderingen omtrent de asielmaatregelen. Sinds de Algemene Politieke Beschouwingen van september is de grote vraag: wordt het noodwetgeving of wordt het spoedwetgeving.
Nu zal het de meeste Nederlanders niet zoveel uitmaken. Als men asielmaatregelen wil om de asielstroom in te perken, dan het liefst zo snel mogelijk. Als men geen inperking wil van de asielstroom, dan heeft men het liefst dat de wetgeving met betrekking tot de asielmaatregelen de eindstreep niet haalt.
Inperking Asielstroom
De SGP is al jaren helder: wij willen een inperking van de asielstroom. Omdat onze jonge mensen niet meer aan een woning komen. Omdat het onderwijs het niet aan kan. Omdat de zorg het niet aankan. Nederland is, op Malta na, het dichtstbevolkte land van Europa. In ons land is ruimte voor echte vluchtelingen, die hun leven niet zeker zijn. En dan heeft het onze voorkeur om hier mensen op te vangen die vanwege hun christelijk geloof worden vervolgd. De aantallen moeten echter niet onbeperkt zijn. Als de problemen in het land van herkomst zijn opgelost, dan moeten mensen bij voorkeur ook weer terug, zodat ze voor zichzelf en voor dat land van herkomst een toekomst op kunnen bouwen.
Spoedwetgeving
Inmiddels is de kogel door de kerk. Net voor het herfstreces is duidelijk geworden dat het kabinet kiest voor spoedwetgeving. Wij zijn daar blij mee. Het is de zuiverste route, omdat de wetgeving eerst in het parlement wordt behandeld en pas daarna van kracht wordt.
Hartelijk Dank, Menno!
Op de SGP-burelen was het de afgelopen weken ook spannend. Na ruim 40 jaar trouwe dienst neemt onze Menno de Bruyne afscheid. Het is haast niet voor te stellen: een SGP-fractie zonder Menno. Dat vinden niet alleen wij, dat vindt ook de buitenwereld. Velen zijn de afgelopen weken langs geweest om nog een laatste gesprek met Menno te hebben. Heel bijzonder was het moment op dinsdag 22 oktober bij aanvang van de plenaire vergadering. Bij hoge uitzondering werd afscheid genomen van Menno in de plenaire zaal. Dat gebeurt nagenoeg nooit bij een persoon die geen Kamerlid is. De lange roffel op de bankjes tekende de waardering die er bij vriend en vijand is voor de wijze waarop Menno de SGP, maar zeker ook het parlement in de volle breedte heeft gediend.
Op verschillende momenten zal nog afscheid van Menno worden genomen. Gelukkig is Menno niet helemaal weg. De befaamde rondleidingen en Banierbijdragen blijven voorlopig. Vanaf deze plaats willen we Menno hartelijk dankzeggen voor de vriendschap, voor het vele werk voor de fractie en voor zijn inzet om de staatkundig gereformeerde beginselen tot uiting te brengen in het parlement.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 november 2024
De Banier | 32 Pagina's
