Feestelijke onthulling van ornament op boerderijlocatie Welgelegen in Ouddorp
OUDDORP – Op de bouwlocatie Mooi Welgelegen aan de Hazersweg/Havenweg in Ouddorp was het woensdagmiddag een sfeervolle bijeenkomst bij de onthulling van een pilon, een op een voet staand ornament dat bij de oplevering van de bouw in het tweede deel van het jaar de nok van het dak van het dan gerestaureerde gemeentelijk monument zal sieren.
Voor deze happening was de 91-jarige mevrouw Ma Breen uitgenodigd om samen met wethouder Daan Markwat en Tomas van den Berg (directeur van De Langen & Van den Berg bv) het ornament te onthullen.
Mevrouw Breen was de laatste bewoner van boerderij Welgelegen. Zij woonde er van 1957 tot 2006, waarna zij verhuisde naar een woning aan de Havenweg. Het bouwproject Mooi Welgelegen (21 woningen) is een bijzonder project waarin monumentale restauratie en nieuwbouw zijn opgenomen. Nu was het feestelijk moment om alle betrokkenen (bedrijven en kopers van de woningen) te danken voor het gestelde vertrouwen en bijeen te komen op de bouwlocatie, nu nog in de steigers.
Directeur Tomas van den Berg schetste de voorgeschiedenis om tot de bouw te kunnen komen. In het voorjaar van 2015 bezocht hij het terrein van de voormalige boerderij in Ouddorp, samen met voormalig wethouder in de gemeente Goedereede Ton Admiraal en Jan Bezuijen, toen nog Bezuijen Bemiddeling. "Het terrein zag er verpauperd uit, lag bezaaid met afval en puin en was overwoekerd door groen. De ramen en deuren van de boerderij en ook van de schuren waren grotendeels dichtgetimmerd met plaatmateriaal. De panden maakten een zwaar vervallen en troosteloze indruk. In de boerderijwoning en in de kelder bleken veel vernielingen aangericht." Bezuijen had de boerderij toen nog in de verkoop. "Ons bouwbedrijf kocht de boerderij in juni 2016, bijna acht jaar geleden", aldus Van den Berg.
"Het project in voorbereiding heeft dus lang geduurd."
Bouw in steigers
Daarvoor is volgens de directeur van het bouwbedrijf een aantal oorzaken aan te wijzen. De voornaamste was de Raad van State-procedure die werd aangespannen door omwonenden. "Deze rechtsgang resulteerde in noodzakelijke aanpassingen van ons oorspronkelijke bouwinitiatief ", vertelde Van de Berg. "Ik heb in die tijd wel eens gedacht: 'Dit gaat niet goedkomen.' Met deze achtergrond in ogenschouw zijn wij vandaag extra blij u allen te kunnen laten zien dat Mooi Welgelegen nu echt vorm begint te krijgen. Daarom een goed moment om dat met elkaar te vieren. Project Mooi Welgelegen staat letterlijk in de steigers." Op de hoek van de Hazersweg/Havenweg worden in totaal 21 woningen gebouwd. In het gemeentelijk monument komen negen woningen (een boerderijwoning, twee in de wagenschuur en zes in de grote schuur). Op het boerderijterrein worden twaalf nieuwbouwwoningen gebouwd.
Goed voor doorstroming
Directeur Tomas van den Berg gaf aan dat naar zijn mening dit project goed is voor Ouddorp. "Het komt tegemoet aan de sterke woningbehoefte en brengt doorstroming binnen het dorp op gang. Ons bouwbedrijf realiseert gezinswoningen, in verschillende categorieën en levensloopbestendige woningen. Daarnaast krijgt een gemeentelijk monument een nieuwe functie. Weliswaar in een andere vorm dan zoals die oorspronkelijk was, maar het boerderijensemble blijft daarmee bewaard."
Mooi Welgelegen heeft volgens hem een bijzondere uitdaging. "Het omvat restauratie en nieuwbouw in één bouwproject. Nieuwbouw met woningen die worden gebouwd volgens actuele methodes, gasloos en voorzien van een warmtepomp en anderzijds met de restauratie van een gemeentelijk monument waarin ook de woningen gasloos en met warmtepomp worden gerealiseerd. Waarbij ons bedrijf ook restauratiewerk uitvoert, zoals het afbikken van duizenden stenen voor hergebruik in de monumenten. Denk ook aan het vakkundig herstellen van houten spanten uit de grote schuur die zijn gedemonteerd, getransporteerd naar Winterswijk en daar met vakkundig handwerk volledig in oude glorie zijn hersteld en na transport hier in Ouddorp zijn teruggeplaatst. Ook een 25-tal stalramen wordt hersteld.
De oorspronkelijke luiken worden nagebouwd en teruggeplaatst, ontroest en gecoat, net als de zeventig balkankers. En dan is er de originele entreepoort met de originele rode spijlpunten. Het hekwerk wordt voorzien met de testwoorden van de letters ‘Wel Gelegen’. Vanwege het uit te voeren restauratiewerk vonden wij het passend en mooi om de officiële handeling vandaag ook in relatie te brengen met de restauratie van de boerderij", stelde Van den Berg.
Opgave
Wethouder Daan Markwat liet weten blij te zijn met het bouwproject dat ondanks tegenslag in procedures en met enige aanpassing nu gerealiseerd wordt. "Het is een bijdrage (21 woningen in totaal) aan de flinke opgave waarvoor de gemeente zich de komende jaren ziet gesteld om op locaties in kernen 2500 woningen te kunnen laten bouwen. Welgelegen hier in Ouddorp is een mooie locatie, en bovendien dicht bij de dorpskern. Een bouwproject met enerzijds door restauratie met een monumentale insteek, anderzijds met nieuwe woningen voor onze bewoners waaraan grote behoefte bestaat." Hij vond een felicitatie voor alle betrokkenen en woningkopers op zijn plaats. Daarna verrichtte hij samen met mevrouw Breen de onthulling van het ornament (pilon). De oorspronkelijke boerderij stamt uit 1774, werd in 1920 door brand verwoest en daarna herbouwd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 maart 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
