Stabiele toekomst voor pleegkinderen
Pleegmoeder Krijna Zandburg
Pleegzorg voor kinderen. Het beheerst het leven van Krijna Zandburg en haar gezin. Sociale contacten en andere activiteiten – als daar nog tijd voor is – komen op de tweede plaats en dat vindt ze helemaal niet erg. Ze vindt het mooi dat ze kinderen in crisissituatie op kan vangen en ze een basis voor de toekomst kan bieden. Graag deelt ze haar ervaringen met de lezers van deze krant, maar ook met mensen die de stap naar pleegzorg willen zetten. En ze heeft veel te vertellen: “Ik kan er wel een boek over schrijven”.
Vijftien jaar geleden kwam het eerste pleegkind in de woning van de familie Zandburg op Goedereede-Havenhoofd. “Dat meisje was toen drie jaar en nu als achttienjarige komt ze nog regelmatig langs”. Dat is één van de mooie ervaringen van de zorg voor pleegkinderen vertelt Krijna. En er zijn meer mooie ervaringen zo blijkt uit het gesprek met deze pleegmoeder. Ze geniet ervan als kinderen - die soms voor langere tijd of soms voor kortere tijd – weer een stabiel leven kunnen krijgen of als dat laatste niet lukt, een veilig thuis kan bieden voor kinderen waarvoor dit niet altijd vanzelfsprekend is.
De familie Zandburg heeft in de afgelopen vijftien jaar aan 31 kinderen onderdak mogen bieden. Op dit moment zijn dit drie kinderen. Een (half)broertje en zusje respectievelijk 11 en 8 jaar. Zij verblijven voor langere tijd bij haar omdat de ouders niet meer ‘in beeld’ zijn. Verder is er in het kader van een ‘noodbed’ tijdelijk een baby in huis.
Er zijn verschillende soorten van pleegzorg: er is langdurige pleegzorg, dan blijven de kinderen totdat ze volwassen zijn bij de pleegouders; kortdurende (crisis)pleegzorg, dit zijn meestal kinderen die na enige tijd weer terug naar hun ouders kunnen of naar een vast pleeggezin. Verder is er weekendpleegzorg en ‘noodbed’. Op weekendpleegzorg na heeft de familie Zandburg al deze vormen gehad.
Als pleegmoeder vervult ze haar taak met liefde, maar ze waarschuwt: “Als je pleegzorg verleent, dan leef je niet op een roze wolk”. Hoewel ze natuurlijk vanwege de privacy niet in detail treedt, legt ze graag uit wat een pleegouder zoal tegenkomt en dan blijkt dat ieder ‘geval’ een eigen verhaal heeft. “Je komt heel veel schrijnende situaties tegen. Er zijn kinderen die misbruikt en mishandeld zijn, kinderen die ondervoed zijn, kinderen van wie niet alleen de vader uit beeld is, maar waar ook de moeder niets meer van haar kind wil weten. Verschrikkelijke dingen allemaal en soms denk je dat je alles al hebt meegemaakt en dan blijken er toch nog erger gevallen te zijn”. Toch waakt ze ervoor om het aan haar toevertrouwde kind zielig te vinden, omdat dit geen goede uitwerking heeft op het kind.
Krijna geeft aan dat de behoefte aan pleegouders groot is en ze weet dat er ook op het eiland verschillende pleegouders zijn. Toch zou ze graag zien dat, ook naar aanleiding van dit artikel, zich meer mensen zich zouden melden. Ze raadt geïnteresseerden aan zich goed voor te breiden voor ze aan ‘het avontuur’ beginnen. Zo moeten aspirantpleegouders zich van tevoren realiseren of ze tijd genoeg hebben voor een pleegkind en of het kind in hun gezinssamenstelling past. “Bij ieder pleegkind heb ik eerst overlegd met de andere gezinsleden of zij het er mee eens zijn. Het is belangrijk dat zij het er mee eens zijn, want anders geeft dit later problemen”. Verder moet wel beseft worden dat pleegkinderen 24 uur per dag, zeven dagen per week deel uitmaken van het gezin. “Ook is het niet altijd gemakkelijk om pleegzorg aan jonge kinderen te bieden in combinatie met een baan. Vooral met crisispleegzorg zijn er regelmatig bezoeken aan artsen of het ziekenhuis nodig. Daar komen dan ook nog de bezoeken bij aan de ouders en andere zorginstanties”. Haar man Tjerk is zeevisser en is om de week een week thuis. Als hij thuis is, dan heeft ze even wat meer ruimte voor wat andere dingen.
Krijna raadt het af om pleegzorg te zien als vervanging van betaald werk. Er is wel sprake van een vergoeding, maar dit zijn geen vaste inkomsten. Als er een tijdje geen pleegkind is, dan is er natuurlijk ook geen sprake van vergoeding. Ook wordt er geen pensioen opgebouwd en heeft men geen verzekering.
Toch roept Krijna een ieder die een ‘groot hart’ voor kinderen heeft op om serieus na te denken over het bieden van pleegzorg. Er zijn
verschillende pleegzorgorganisaties, zoals Enver, Horizon en Timon. Wie zich aanmeldt volgt eerst een cursus en krijgt verschillende gesprekken met mensen van de organisatie. Veel kinderen die bij de familie Zandburg een thuis hebben gevonden zijn getraumatiseerd en dan is het volgens Krijna heel mooi “als je ze weer op ziet bloeien”. Meestal groeit er tussen de pleegkinderen en -ouders een hechte band. Het gevolg is dan wel dat het in die situatie niet zo gemakkelijk is om de kinderen weer los te laten als ze terug naar hun ouders of naar een vast pleeggezin gaan. “Daarom sta ik er altijd op om de kinderen zelf bij hun ouders of bij een ander pleeggezin te brengen, zodat er op een goede manier afscheid kan worden genomen”. Soms is er in haar omgeving niet zoveel begrip voor haar als het gaat om te fungeren als pleeggezin. Krijna begrijpt dat ook wel, omdat je in verband met de privacy lang niet altijd over de achtergrond van het kind vertellen aan anderen. Daartegenover staat dat haar werk in haar familie wel wordt gewaardeerd en wordt er ook met haar meegeleefd. Ze vindt het fijn dat ze regelmatig koffieochtenden kan bijwonen van pleegmoeders. Vragen, ervaringen, verdriet en vreugde kunnen daar gedeeld worden. Op deze koffieochtenden komen voornamelijk pleegouders uit Voorne Putten. Graag zou ze ook op het eiland aan dergelijke koffieochtenden meewerken, want ze weet dat er ook Goeree-Overflakkee een aantal pleegouders zijn en haar ervaring is dat deze bijeenkomsten heel nuttig zijn, omdat er zaken gedeeld kunnen worden die mensen van ‘buiten de pleegzorgwereld’ niet kunnen begrijpen. Wie meer wil weten over pleegzorg, kan contact opnemen met Krijna Zandburg. Dit kan via de redactie van deze krant: redactie@eilandennieuws.nl of 0187-745450.
Soorten pleegzorg
Er zijn verschillende soorten pleegzorg:
Noodbed: Waarbij een kind vanwege een noodsituatie direct hulp nodig heeft;
Netwerkpleegzorg: Dan wordt een kind opgevangen in de vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld door familie, kennissen of buren.
Pleegzorg voor een korte tijd: Soms heeft een kind maar voor een korte tijd een andere plek nodig om even tot rust te komen. Hieronder valt ook crisis pleegzorg.
Pleegzorg voor een lange tijd: Bij langdurende pleegzorg groeit het pleegkind op in jullie gezin. De ouders zijn niet meer in staat om voor het kind te zorgen. De opvang van een pleegkind kan dan meerdere jaren duren. Sinds kort kan dit tot het 21e levensjaar. Dit is geen adoptie.
Weekend- en vakantiepleegzorg: Deze vorm van pleegzorg wordt ingezet ter ontlasting van het (pleeg) gezin of voor kinderen en kan meerdere jaren duren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 2018
Eilanden-Nieuws | 96 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 2018
Eilanden-Nieuws | 96 Pagina's