Expositie �Ouddorpers in den vreemde�; De spirit van de samenleving vertrok
OUDDORP - Onder de pas gerestaureerde kroonluchters in het ‘Ouddorps Raad en Polderhuis’ werd dinsdagavond de expositie ‘Ouddorpers in den vreemde’ geopend. Een expositie met veel wetenswaardigheden over hen die in de vorige eeuw, en nog eerder, de grote oversteek maakten. De expositie is niet compleet. Aanvullingen zijn van harte welkom.
Pau Heerschap, medesamensteller van de expositie, kon in de bovenzaal van het monumentale gebouw een groot aantal belangstellenden verwelkomen. Hij dankte de vrijwilligers die veel vrije tijd hebben besteed bij de samenstelling en ook de familieleden van ‘Ouddorpers in den vreemde’, die materiaal beschikbaar hebben gesteld. Verder werd dank gebracht aan Jan Markestein van Vakwerk die deels de vormgeving van de expositie verzorgde en later ook een boekje zal samenstellen over de expositie.
“We hebben niet gestreefd naar volledigheid, maar we hebben wel geprobeerd om er een representatief geheel van te maken”, zo legde Heerschap uit. Niet alle geëmigreerde Ouddorpers zijn beschreven in de expositie, maar voornamelijk hen die naar Amerika, Canada, Zuid-Afrika en Indonesië zijn gegaan.
Cijfers
Genealoog Cor Hameeteman, afkomstig uit Ouddorp, kreeg de eer om de tentoonstelling te openen. In zijn toespraak haalde hij persoonlijke herinneringen op van familieleden die zijn geëmigreerd en andere bijzonderheden. Aan de hand van cijfers liet hij zien wat voor impact de verschillenden ‘emigratiegolven’ op de Ouddorpse gemeenschap moeten hebben gehad. Als voorbeeld noemde hij de periode van 1880 tot 1890. In die tien jaren vertrokken er alleen al uit Ouddorp 500 mensen naar ‘den vreemde’. Dit heeft ongetwijfeld grote gevolgen gehad voor de kleine dorpsgemeenschap. Er was ook moed voor nodig om de oceaan over te steken. Mensen waren er vrijwel zeker van dat ze nooit meer een voet op Ouddorpse bodem zouden zetten. Na de ontberingen van de weken durende overtocht was men er allerminst zeker van dat men werk zou kunnen vinden en - wat ook heel belangrijk was: zouden ze de keuring op Ellis Island in New York wel doorkomen? Want als de Amerikaanse autoriteiten ziekten of andere zwakheden bij de nieuwkomers constateerden werden ze zonder pardon terug op de boot gezet. Volgens Hameeteman vertrok met deze doorzetters ook ‘de spirit uit de Ouddorpse samenleving’.
Gesetteld
Een groot deel van de Ouddorpers voelde zich echter al vlug gesetteld in Amerika en Canada. Zo zelfs dat ze hun namen aanpasten. Een familielid van Cor Hameeteman, Jan Hameeteman veranderde zijn naam in John Hamilton. Een naam waar de familie in Ouddorp even trots op was als de man in kwestie.
De meeste emigranten vonden na hard werken hun ‘thuis’ in den vreemde en inmiddels is men al vele generaties verder, maar blijven de familiebanden nog steeds merkbaar in bezoeken over en weer. Maar soms hadden de eerste emigranten te kampen met heimwee. Er waren families die weer terugkwamen naar Ouddorp, maar na een paar jaar toch weer vertrokken naar bijvoorbeeld Amerika of Canada.
Voorheen werden de contacten veelal onderhouden door middel van briefwisselingen. Een aantal van deze brieven zijn te vinden op de expositie. Naast de brieven zijn er afbeelden van de schepen waarmee de oversteek werd gemaakt, gebruiksvoorwerpen, formulieren, namenlijsten en natuurlijk veel foto’s waardoor de emigranten ‘een gezicht’ krijgen.
Gerard Tanis, wiens broer naar Canada was geëmigreerd, verteld in het dialect een verhaal waarin op humoristische wijze op werd stilgestaan bij de wederwaardigheden van de familie in zowel Canada als in Ouddorp rondom deze emigratie.
De organisatie van de tentoonstelling in het Ouddorps Raad en Polderhuis zou graag nog meer materiaal willen zien om de tentoonstelling aan te vullen. Wie nog aanvullingen heeft kan terecht in het museum tijdens de openingstijden:
Vanaf 10 mei en juni en september: op dinsdag, donderdag en zaterdag (di: 10.00-14.00 uur en do. enzat.: 14.00- 16.30 uur, behalve op 17/5 en 30/6)
Juli en augustus: op dinsdag, donderdag en zaterdag (di.: 10.00-14.00 uur en do.+ zat.: 11.00-16.30 uur).
Zie ook www.raadenpolderhuis.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's
