Met raad en daad
raag en antwoordrubriek staat geheel ten dienste van de lezer die er oos gebruik van kan maken Uw vragen op velerlei gebied kunt u sturen Redactie Eilanden Nieuws, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis, met in de . oventioek Vragenrubriek vermeld De vragen worden door deskundigen "'.oord en zullen binnen enkele weken na de inzending compleet met ;'d in deze rubnek worden gepubliceerd.
mmORBENWICH?
\ ,,ir I mij ook zeggen door wie de „,mdiaan is vastgesteld? Als he . \cderlonder was geweest, had meridiaan dan bijv. over Mepp . ren lopen, of moest het speciaa > 1, ich wezen? Werd er voord •<iet meridianen gewerkt?
.antwoord: Alle plaatsen die onder zo'n zelfde cirkel liggen die over de polen gaat en de evenaar rechthoekig >ni|dt, hebben 12 uur op de zelfde tijd ej bovendien een gelijke geografische lengte. Volgens een besluit van de franse koning Lodewijk XIV uit 1630 »erdde meridiaan over Ferro (in 't Hiérro), het westelijkste der ^Lhe eilanden, als eerste merièaan aangewezen, zodat onze aarde ten behoeve van sterrenkundigen en lÄvarenden m twee gelijke helften «as verdeeld. Men kon dan in combioatie met noorder en zuiderbreedte Lo.v.van de evenaar van die vaste lijn uitgaande een positie opgeven, naar links als westerlengte en naar rechts als oosterlengte. Maar met het oog op de noodzakelijke nauwkeuriger berelerangen verlangden de wetenschappers een 'nuUijn' die precies over een terrenwacht liep. Zo kwamen die van Parijs, Londen en Washington in gebruik. Dat bracht meningsversdiillen en misverstanden teweeg en uiteindelijk hield men voor de zeekaarten en later ook voor andere doeleinden over de gehele wereld de denkbeeldige cirkel over de sterrenmcht van Greenwich (bij Londen) als eerste meridiaan aan.
mOHSNßÜAELE
namen eindigen op berg, maar nijii meisjesnaam is dat bergh. W iektekenis van die extra h?
antwoord: Dat is een heel oude spel Toen zich omstreeks de Middeleeuwen een Middelnederlandse tiai vormde uit diverse streektalen tnplaatselijke dialecten, welke er testeerden uit de spraak van de hier iOnende nakomelingen van Friezen, l en Saksen, Franken enz. schreef men de meeste woorden neer zoals men ze ter plaatse hoorde. En aangezien de uitspraak sterk verschilde, werden de zelfde woorden en namen ook heel verschillend op papier gezet. Daardoor wordt ook het verschil verklaard in de schrijfwijze van oude namen in de kerkregisters, vooral na verhuizing naar een ander deel van onze lage landen. Zelf in de eerste jaren na de invoering van de Burgerlijke Stand (tijdens de Franse bezetting van ons land) schreven vele ambtenaren na geboorte, huwelijk of overlijden namen nog neer zoals zij die hoorden zeggen en ontstonden dus fouten in de bevolkingsregisters. Maar een berg schreef men heel vroeger als berch, bergachtig was berchachtich, dus tal van namen hielden ch en anderen kregen gh in plaats van een enkele g, zoals later gespeld werd. Men schreef vroeger ook Voorburgh en andere plaatsnamen met een h. Ook oosterlinghen en heel wat andere woorden zagen zich destijds van een h voorzien. Omdat de meeste namen bij aanpassing van onze spelling niet gewijzigd werden, vinden we nog veel oude schrijfwijzen terug. Zoals Bloq, Cnoop, Delfgaauw, Duijts, Suyckerbuyck, van Daele, enz. enz.
PEKOEIENKOPEKBIJ HOUDEN
Is er een verklaring voor, dat bij onweer de koeien altijd met hun koppen boven het water staan en niet in de wei blijven lopen?
Antwoord: De meest aannemelijke verklaring is, dat de koeien volgens ij hun instinct gedreven het laagste at punt is van het terrein opzoeken. Bij onze vlakke weiden is dat de slootkant. Ze gaan met de voorpoten zo laag mogelijk bij of in de sloot staan boven het water. Andere dieren vor en daardoor bevindt de kop zich men wel eens een kring doordat ze op vlak land zonder sloten bij onweer de koppen bij elkaar steken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 2012
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 2012
Eilanden-Nieuws | 22 Pagina's