Jeugdige politici kijken terug op ruim een jaar raadslidmaatschap
'Raad zou meer met eigen initiatieven moeten komen' 'Debat moet weer terug in de raad'
GOEDEREEDE Korte tijd na de gemeenteraadsverkiezingen van vorigjaar bleek dat er in de gemeenteraad van Goedereede drie opmerkelijk jonge raadsleden een zetel innamen. Ze toonden aan dat de gemeentepolitiek niet alleen voor dames en heren op gevorderde leeftijd is, en misschien hadden sommige kiezers wel het idee dat door het 'jonge bloed' er een frisse wind door de Goereese raad zou gaan waaien. Met deze drie raadsleden hebben we een gesprek over hun ervaringen in de afgelopen tijd.
We kunnen ons niet voorstellen dat het raadslidmaatschap een meisjes of jongensdi oom is, zodat er bij het bereiken van de kiesgerechtigde leeftijd reikhalzend wordt uitgekeken naar de tijd wanneer zij eindelijk gekozen zullen worden om de bevolking van Goedereede m de raadszaal te vertegenwoordigen. Dit blijkt clan ook bij geen van drieën het geval te zijn geweest. Ze geven aan dat ze elk een ander traject hebben afgelegd en dat het wellicht iets anders is gelopen dan ze voor de verkiezingen verwacht hadden.
De 25jarige Coen Sperling uit Goedereede stond nummer vijf op de lijst van de ChristenUnie en redelijkeiwijs was er nauwelijks kans dat Coen in de gemeenteraad zou komen. Maar door het plotselinge vertrek van lijstti ekker Jan Goemaat, werd Coen door het bestuur naar voren geschoven. Zo kwam hij totaal onverwacht kwam hij dus op de raadszetel tei echt, waar hij tot \ oor koi t samen met lijsttrekkei Miranda Grinwis de Christenunie vertegenwoordigt. Zoals wellicht bekend heeft Miranda zich inmiddels teruggetrokken en wordt nog gewacht op de opvolger. Ook voor de in Ouddorp wonende Liesbeth Keijzer Westhoeve was een plaats in de gemeenteraad niet vanzelfsprekend. Zij stond derde op de lijst van het CDA en vriend UQch vijand verwachtte dat de tweemansfractie van het CDA uitgebreid zou worden met een derde zetel. Tijdens de verkiezingscampagne toonde Liesbeth (toen nog Westhoeve) zich heel actief en richtte ze zich voornamelijk op de jeugd niet zonder succes. Zij kwam zelfs met voorkeurstemmen in de raad en het CDA behaalde maar net genoeg stemmen om Dirk Pijl binnen de boot te houden. Samen met hem en fiactieleider Henk van Oostenbrugge vormt zij de driemansfi actie van het CDA. Patrick Polie vertegenwoordigt
het Verenigd Gemeente Belang (VGB) in de Goereese Raad. Voor hem is het een 'eenzame post', wat tevoren ook voor hem niet de bedoeling was, want ook hij had voor de verkiezingen zijn positie anders ingeschat. Patrick stond op de lijst voor het VGB op de tweede plaats achter lijsttrekkei Peter Feller. De algemene verwachting was dat het VGB de tweemansfiactie zou handhaven, maar de kiezer besliste anders: toen de kruitdamp van de verkiezingen was opgetrokken bleek alleen Peter Feller maar in de raad te zijn gekozen voor het VGB. Vervolgens gebeulde het totaal onvoorziene: Feller werd wethouder en Patrick Polie bezette vervolgens de zetel voor de eenmansfractie.
Ervaringen
Ondanks dat de drie jonge raadsleden van verschillende partijen afkomstig zijn, voelen ze zich wel met elkaar verbonden. De afgelopen üjd hebben ze regelmatig elkaar ontmoet 'in het juniorenconvent' en hun ervaiJngen uitgewisseld en daai naast ook geprobeei d om wat initiatieven te ontplooien. Dit was niet omdat ze zich niet begrepen voelden in de raad, of dat ze het gevoel hadden vanwege hun leeftijd niet vooi vol te worden aangezien. Maar er bleek juist in het begin wel de behoefte om met leeftijdsgenoten onder elkaar van gedachten te wisselen. Verder geven ze alle drie aan het raadswerk met veel plezier te doen en ondanks dat dit voor het publiek niet altijd blijkt, zijn de drie ervan overtuigd dat ze wel degelijk invloed hebben. Volgens Liesbeüi ligt deze invloed vooial binnen de fractievergaderingen. "Er wordt zeker naar mij geluisterd want ik ga niet zomaar overstag als er dingen besloten worden waar ik niet zomaar met mee kan gaan. Ik doe zeker mijn mond open want anders had ik net zo goed thuis kunnen blijven". Verder erkent ze dat er binnen haar partij, het CDA, veel mensen zitten met kennis op verschillende gebieden, ze is dan ook bereid hiervan te leren. "En daar profiteer ik van". Evenals Liesbeth had ook Patrick nog niet zoveel ervaring opgedaan in de steunfractie van het VGB omdat hij voor de verkiezingen nog niet zo lang politiek actief was. Maar door zijn bestuurlijke ervaringen in de VEERO, waarvan hij tot voor kort secretaris was, had hij toch wel wat 'bagage' meegekregen. Verder geeft Patrick aan dat hij ondanks de omvang van zijn partij veel steun heeft van de kennis die er binnen de steunfractie is, waarvan ook de oudraadsleden Peter Cirinwis en Marieke van den Heuvel deel uitmaken. Verder prijst hij ook de inbreng van het commissielid Margreet van Heest die hem als lid van de eenmansfractie veel werk uit handen neemt. "Ik heb over veel dingen nogal een uitgesproken mening en dan word ik binnen de steunfiactie over die mening nogal eens bevraagd. Dit houdt mij wel scherp, zo is mijn ervaring. Overigens wil ik de ruimte wel hebben en die krijg ik ook om in de raad mijn eigen standpunt in te nemen. Ik ben tenslotte geen buikspreekpop!"
Barricadepartij ?
Aan de partij van Coen Sperling, de Christenunie was lange tijd de naam van George Moerkerk verbonden. Tijdens menig raadsvergadering kwam hij met opvallende standpunten en uitspraken en hij schuwde de confiontatie niet. Is er nog iets van deze 'ban icadepartij' over? "Wij proberen vooruit en mee te denken aan wat goed is voor de gemeente CJoedereede. Als dan de coalitiepartijen met goede voorstellen komen, gaan we daarin mee. We gaan niet dwarsliggen om dwars te liggen". Hij vindt het belangnjk dat in zijn steunfracue Maas Koese zit. Dit is volgens hem een man met veel ervaring waar de CUraadsleden goed gebruik van kunnen maken, zeker omdat zijn fractiegenote Miranda Grinwis ook nog niet zo lang in de raad zit. Coen ervaai t het wel als moeilijk dat er in de raad weinig ruimte is voor nieuwe inbi eng. Hij voelt dit als een lastige positie "omdat je weet dat als de coalitiepartijen met een voorstel komen het heel moeilijk is om een andere richting in te gaan". Toch wordt hij door 'het lot' van de oppositiepartij niet uit het veld geslagen: "Ik vind het toch wel een uitdaging om met nieuwe dingen te komen".
Lang duren
Bracht het raadswerk nu wat deze jonge leden ervan hebben verwacht? Zo was Liesbeth tijdens de verkiezingscampagne nogal 'in the picture' met haar hameren op de bouw van voldoende woningen voor jongeren. "Ik ben blij dat de bouw van starterswoningen nu op de agenda staat". Als voorbeeld noemt zij de ruimte voor dit soort jongeren in het plan Gronden Breen. "Dat vind ik super". Toch is zij nuchter. "Ik ben niet zo arrogant dat we dit op onze naam schrijven, want ook in de progi'amma's van alle andere partijen en in het raadsprogramma wordt aangedrongen op de bouw van starterswoningen. Maar toch ben ik wel een beetje trots dat de plannen ei zijn en dat wij er nadrukkelijk aandacht voor hebben gevraagd. Ik hoop dan ook dat de jongeren dit aantrekkelijke woningen vinden". Het blijkt uit het gesprek met de jongeren dat ze sommige procedures wel eens wat lang duren. "Ik ben zelf nogal ongeduldig en daarom vind ik wel dat sommige dingen wel wat langer duren. Het zou goed zijn als er wat meer gezamenlijk ergens de schouders wordt ondergezet. Dat mis ik", aldus Patrick. Liesbeth neemt in dit verband het zakenleven als vooibeeld, waar alles wat vlugger werkt. Toch beseffen alle drie de junioien wel dat een aantal zaken als gevolg van regelgeving niet vlugger aangepakt kan worden.
Losser van college
Patrick Polie denkt dat het voor de besluitvorming wel beter zou zijn dat de raad nog wat losser van het college zou komen te staan. "De raad zou meer met eigen initiatieven moeten komen. Want daar ben je raadslid voor. Je zit er niet alleen maar om ja te knikken". Liesbeth is het wel met Patrick eens maar als raadslid is het wel moeilijk om met nieuwe initiatieven te komen omdat het college altijd vraagt hoe dit betaald moet worden". Patrick ziet dit probleem niet want hij weet dat, als je als raadslid ergens financiële ruimte voor zoekt, je dit goed door een ambtenaar op financiën kan laten voorrekenen. Toch zijn ze het er alledrie over eens dat het niet zo eenvoudig is om als raadslid met iets nieuws te komen. Volgens hen ligt dit ook aan de vergaderstructuur: 'Je hebt een commissie, een college komt daar met voorstellen en die ga je behandelen. Als parttime raadslid is het dan moeilijk om naast het behandelen van de stukken ook nog eens met wat nieuws te komen. Er worden door de raad te weinig kaders gesteld", aldus Patrick Polie. "Initiatiefvoorstellen vanuit de raad heb ik nog niet gezien". Hij geeft aan dat ieder voorstel, of dat nu vanuit de oppositie of de coalitie komt, even goed bekeken wordt. Als Coen Sperling gevraagd
Als Coen Sperling gevraagd wordt naar zijn ervaringen van de afgelopen anderhalfjaar verwijst hij naar zijn onverwachte start. "Dat was heel erg wennen, maar ik wil wel mijn mederaadsleden, van welke partij dan ook, een pluim geven omdat ze goed geholpen hebben als ik iets niet begreep. Ze hebben niet op me neergekeken en dat waardeer ik". Dit zijn de twee collega's met hem eens en ze benadrukken de goede sfeer in de raad. Liesbeth noemt als voorbeeld de Commissie Publiekszaken: "dat is gewoon een gezellige commissie met al die vrouwen".
Jeugd
Omdat ze tot de jongeren van de raad behoren, lijkt het logisch dat juist de jongere kiezers hun stem aan één van deze drie junioren hebben gegeven. Patrick gelooft niet dat dit bij hem het geval is. Dit wijt hij aan het feit dat hij een "wat andere jeugd heeft gehad" doordat hij al heel vroeg betrokkenen was bij verschillende bestuurlijke instanties. Coen en Liesbeth krijgen wel signalen dat er veel jongeren op hen hebben gestemd. Dit merken ze vanuit de reacties die ze van jongeren krijgen. "Ze zeggen dat ze het leuk vinden dat ik in de raad zit en ze verwachten datje direct wat voor hen kan betekenen", aldus Coen. Hij constateert dat er bij de jeugd langzamerhand steeds meer interesse voor de politiek komt. Volgens hem komt dit doordat de jeugd zich realiseert dat "als ze iets willen bereiken, ze toch met de gemeente zullen moeten communiceren". Als voorbeeld noemt hij het zojuist gerealiseerde tijdelijke onderkomen voor de jeugd in Ouddorp. Liesbeth wijst erop dat het juist heel belangiijk is dat jongeren zich met de politiek bemoeien omdat dan het mes aan twee kanten snijdt. "De jeugd leert wat er bij de gerrieente leeft en de gemeente wat er bij de jongeren leeft".
In gesprek met jongeren
komende winterseizoen een avond voor jongeren te beleggen. Dit omdat jongeren regelmatig aangeven dat ze met de raad in discussie willen. De drie jonge raadsleden wUlen deze avond voorbereiden met een aantal andere jongeren, "zodat het écht hun avond wordt". Tijdens de raads of commissieveigaderingen ontbreekt veelal het jongere publiek op de tribune, waarschijnlijk omdat ze de vergaderingen nogal saai vinden. De drie raadsjunioren geven aan dat ze dit goed kunnen begiijpen omdat ze het zelf vroeger ook nogal saai vonden en Patrick erkent dat hij nu hij deel uitmaakt van de raad het nog wel eens behoorlijk saai vindt. Volgens Coen zal het niet makkelijk zijn om de jongeren meer bij vergaderingen te betrekken. Wel weet hij dat de jeugd veel liever debatteert met de politici en daar zou hij graag alle mogelijkheden voor bieden. "Want de jongeren willen echt gehoord worden", aldus Liesbeth. Zij geeft dan ook aan dat voorje in de gemeenteraad komt er geen benul van hebt hoeveel papier men te verwerken krijgt. Papier wat handelt over zaken waar de burger eigenlijk totaal geen interesse in heeft, "maar het moet wél behandeld worden en daarom begrijp ik dat de vergaderingen wel eens saai zijn", aldus Liesbeth Keijzer.
Debat moet terug
De junioren geven aan dat het voor 'het publiek' weer aantrekkelijker zou worden als het debat weer terugkwam in de raad, want dat wordt doorgaans nogal gemist. Volgens hen ligt dat aan verschillende factoren: Volgens Coen wordt het debat te vlug afgekapt. "Als iedereen zijn of haar mening heeft gezegd, valt het stil. Wij hebben verschillende keren geprobeerd om een discussie op gang te brengen, maar dit lukte niet". Liesbeth wijt het gebrek aan discussie aan de "angst om elkaar af te branden". Volgens Patrick komt dit doordat de raad destijds ervoor heeft geko /en om bij de invoering van het dualisme niet tot het uiterste van de mogelijkheden te gaan. "Hier is wel iets voor te zeggen, maar het heeft wel tot gevolg gehad dat er nog veel alleen maar met het college gediscusiieerd wordt". De oorzaak van de wat afwachtende houding van de raad ligt volgens Liesbeth aan het feit dat er maar enkele raadsleden zijn die na de invoering van het dualisme in de raad gekozen zijn. "Het overgrote deel komt nog uit het oude stelsel en die hebben er helemaal geen behoefte aan om de zaak op de ruiter te gaan zetten. Hierin merk je wel het verschil tussen de oudere en de |ongere generatie". Ze zijn het er wel over eens dat
Ze zijn het er wel over eens dat de mensen meer bij het bestuur moeten worden betrokken. En hoewel er in den lande wel initiatieven voor worden ondernomen met bijvoorbeeld discussie voorafgaand aan de raadsvergadering met de burgers, denken de junioren dat dit een stap te ver is voor de inwoners van de gemeente. "Men komt hier minder snel tegen de overheid in het geweer en accepteren gemakkelijk wat er besloten wordt. Daarom weet ik niet of zo'n burgerdiscussie voor elke raadsvergadering stand zou kunnen houden", aldus Liesbeth.
Ideologie
ten andere oorzaak van het saaier worden van de vergaderingen is dat ideologie ontbreekt, althans dat is de indruk van Patrick. "Het is misschien bij de confessionele partijen wat minder, maar je ziet toch de tendens dat de ideologie gaat vervagen. De partijen gaan steeds meer op elkaar lijken. Volgens mij zie je de echte ideologie alleen nog bij de SGP". Volgens hem is dan het gevolg dat de discussie zich in het grijze midden afspeelt. Volgens Coen komt dit omdat, als je iets wilt bereiken, compromissen moet sluiten. "Toch proberen we de christelijksociale politiek gestalte te geven. Je moet wel bekijken of je vanuitje ideaalbeeld het nodige kan bereiken". Volgens Liesbeth moetje het vervagen van de ideologie bekijken vanuit de kiezer: "De gemiddelde kiezer is gemiddeld, kiest daarom gemiddeld, en je krijgt dan ook op politiek gebied het gemiddelde". Zij verzekert dan ook meer in het sluiten van compromissen te zien dan in het verstevigen van de ideologieën. Toch geeft ze aan dat, als het nodig is, ook het CDA voor haar principes uitkomt: 'je ziet toch dat de CDAfractie weer is gaan staan tijdens het ambtsgebed?"
Eén gemeente?
Wie nu mocht denken dat jongere raadsleden positief staan tegenover een eilandelijke gemeentelijke samenwerking, heeft het mis. Althans die in Goedereede zijn het volledig eens met de reactie van Patrick Polie: "radicaal tegen". Volgens hem worden er valse argumenten gebruikt om te pleiten voor één eiland. Een samenvoeging is volgens de VGBer niet efficiënt omdat onderzoek heeft uitgewezen dat het ambtenarenapparaat niet inkrimpt, maar zelfs uitbreidt. Ook een verbeterde dienstverlening is volgens hem een vals argument omdat men bij één gemeente voor een rijbewijs speciaal naar Middelharnis moet, en zo noemt hij nog verschillende andere argumenten. De andere junioren vinden dat de eilandelijke samenwerking nog veel beter geregeld moet worden "omdat het ISGO nog steeds een te ver van mijn bedshow is", aldus Liesbeth. Coen is ervan overtuigd dat er teveel onderlinge verschillen zijn tussen de eilandelijke gemeenten om er één gemeente van te maken.
Toekomst
Ondanks dat de drie jongeren vrij enthousiast zijn over hun raadswerk aarzelen ze toch als hun gevraagd wordt naar hun politieke toekomst. Het blijkt dat het raadswerk een groot deel van hun tijd vergt en dat zou wel eens problemen kunnen geven met hun dagelijkse drukke werkzaamheden. Liesbeth werkt en studeert voor accountant bij het accountantskantoor Visser & Visser in Barendrecht, Coen is bedrijfsleider van de Cl000 in Ouddorp en Patrick is Regiocoordinator van de Stichting Promotie en Marketing Zeeland Delta. Het zijn allemaal fulltime banen die veel tijd vergen en de junioren zullen proberen om hun werkkring m de toekomst met het raadslidmaatschap te blijven combineren...
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 2007
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 2007
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's