Het gescheurde voorhangsel
En zie, het voorhangsel des tempels scheurde in tweeën, van boven tot beneden. Matthéüs 27:51a
Geliefde lezers, zie de Paasdagen liggen weer achter ons. De overdenking van dit grote heilsfeit, hoe Christus als Overwinnaar uit het graf verrees, zal als het recht verstaan mag worden, altijd stof van verwondering en aanbidding geven voor het ware Sion Gods. Van nature kent de mens deze zaken niet, hij is verduisterd in het verstand en vervreemd van het leven Gods, door de onwetendheid die in hem is. De bediening des Geestes is zo nodig.
Het gescheurde voorhangsel, heeft ons dat in de dagen na Pasen nog iets te zeggen? We zouden denken van wel. Laten we met de hulp des Heeren dat eens nader trachten te onderzoeken. Christus’ verhoging, na Zijn diepe vernedering, het kon alleen geschieden op grond van Zijn volbracht werk. Het was zelfs zo, dat Zijn verhoging hier noodzakelijkerwijze op moest volgen. Ze kon niet uitblijven, omdat door Hem volkomen voldoening was gegeven.
Van die zaken spreekt ook het gescheurde voorhangsel. Het was daarvan reeds een onderpand. In een keer liet de Heere de volle zaak zien, waar het over ging. De toegang tot het heiligdom was ontsloten voor een doodschuldig volk. Al die offeranden die er tot dusverre gebracht waren, hadden dit niet kunnen bewerkstelligen.
Maar zie, nu was het ware Schuldoffer gebracht. Nu kon, wat zeg ik, moest het voorhangsel scheuren. De schuld was volkomen betaald en daarom kon ook Christus niet in de dood blijven. Het was derhalve een daad des Vaders, optredende namens de drie Goddelijke Personen, als Rechter, handhavende het geschonden recht Gods. Deze was nu ten volle bevredigd. Het was een daad van Christus. Hij scheurde het voorhangsel van Zijn vlees; daardoor kon Hij ook als Overwinnaar uit de dood herrijzen. Het was een daad van de Heilige Geest; als de Geest der heiligmaking heeft Hij Hem volkomen geheiligd en vrijgemaakt van de zondeschuld die op Hem lag.
Door dat scheuren van het voorhangsel is er iets ontsloten, nl. het binnenste heiligdom. Het was de plaats waar de Heere placht te spreken van boven het verzoendeksel. Dat is wat! Die plaats, het wordt ook wel de genadetroon genoemd. Zie, nu kan door dat gescheurde voorhangsel een doodschuldige zondaar naderen tot de troon der genade. Dat kan alleen door Christus’ werk, daar de Heere buiten Christus een verterend Vuur is, bij Wie niemand wonen kan.
Het is de plaats, waar genade gezocht en gevonden kan worden. Het is de plaats waar een tollenaar toegelaten wordt met zijn bede: O God, wees mij zondaar genadig, en deze gerechtvaardigd kan afgaan naar zijn huis. Daar kan de Heere genade bewijzen en zeggen: ‘Mijn zoon, mijn dochter, wees welgemoed: uw geloof heeft u behouden’. Welk een grote zaak toch! Wat moest ons hart toch heilig aangedaan worden bij de overdenking hiervan. Genade staat tegenover schuld. Genade begeren is tevens schuld bekennen. En dat betekent wat hoor, voor die zondaar die in hoogmoed gevallen is. Dat kroontje zal omgekeerd, omgekeerd, omgekeerd moeten worden. We zullen overal de grond uit moeten verliezen. Het mocht ons toch eens aangrijpen: Dat gordijn scheurde maar niet, al die eeuwen door niet. Die cherubijnen bleven staan. Het geschiedde pas toen Hij stierf. Wat zegt de catechismus: Op geen andere wijze kon betaald worden voor de zonden, dan door de dood Zijns Zoons. Zo zal de ziel ook moeten sterven, sterven aan alles wat geen God en Christus is. Tenslotte aan zijn eigen leven, om zo één plant met Christus gemaakt te worden in de gelijkmaking Zijner opstanding. Maar dan is het zo, dat door deze daad de weg tot het heiligdom ten volle ontsloten is. Dat zal ons het wonder moeten uitmaken. Hoe kan dit toch? Zie hierin het Goddelijk werk geopenbaard. De Heere, Die te rein van ogen is om het kwade te kunnen zien en aanschouwen, dat Hij Zich in gunst kan en wil uitlaten tot zo’n zwarte zondaar. Van zo’n zwarte zondaar een genadig God wil zijn, Zich doen kennen als een verzoend God in Christus.
Let er dan ook op: Deze scheuring van het voorhangsel geschiedde in het eigenlijke heiligdom. Die plaats, die alleen door de priesters betreden mocht worden.
Het gewone volk bleef hiervan onkundig. Het bleef op de eigenlijke voorhof staan. Zo is het ook met degene die alleen een uitwendige belijdenis heeft. Hij blijft van al deze zaken onkundig. We zien hierin de noodzaak om tot een priester gemaakt te worden. Het volk des Heeren is toch een koninklijk priesterdom, een heilig volk, een verkregen volk. Welk een Goddelijk genadewonder moet er niet aan de mens gebeuren.
En toch, voor de verkorenen onder hen, is het voorhangsel des tempels gescheurd. Zullen ze dat dan niet weten, uit welk een ruisende kuil, uit welk een modderig slijk ze zijn opgehaald? Die hun verloren staat hebben leren kennen, maar die ook hebben leren overnemen.
Kennen we daar wat van? Of leven we nog dodelijk gerust verder onder de verkondiging van wet en evangelie. Waar we getekend worden als overtreders van al Gods geboden, maar aan de andere zijde ook de weg ter ontkoming wordt aangewezen voor een zich schuldig kennende zondaar; de dierbare verkondiging van het evangelie van vrije genade… Wat zal het zijn als het heiligdom voor ons is gesloten gebleven. O, opene de Heere onze ogen toch voor onze diep ellendige zondestaat. Bileam had het ook nodig te zien waarom zijn ezel niet meer verder wilde gaan op de weg en op de grond ging liggen. Maar toen de Heere (en dat was alleen uitwendig hoor) zijn ogen opende, zag hij de engel staan. Mocht ons dat toch op een geestelijke wijze geschieden. Het zal wat zijn als de Heere om Zijn recht komt, en Zijn beeld zal terugeisen. Hoe ontzettend toch, zo verloren te moeten gaan. Het mocht maar zijn, dat de Heere Zijn Woord zal willen zegenen.
Het gescheurde voorhangsel! Welk een prediking, welk een betekenis ook voor de tijd na Pasen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 april 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 april 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's