Versterk Het Gezin
Help! De jeugdzorg staat het water aan de lippen! Van alle kanten komen de noodsignalen. Jeugdbeschermers zijn overbelast. Te veel kinderen wachten op passende hulp. Zo kan het niet langer.
Het zijn terechte signalen. Begrijpelijk dat er veel aandacht is voor concrete maatregelen die de druk kunnen verlichten, zoals minder administratieve lasten voor jeugdbeschermers. Die plannen steunen we voluit. Er moet echter wel meer gebeuren dan symptoombestrijding. Bij de debatten hierover hebben we er vanuit de SGP de vinger bij gelegd dat zóveel vraag naar jeugdzorg te maken heeft met relatieproblemen van ouders.
Vooral (v)echtscheidingen zijn een enorme belasting voor kinderen. Zouden we dan aan de voorkant niet veel meer moeten investeren in het versterken van relaties tussen ouders, in het beter omgaan met conflicten?
Onderzoek
Het is nog niet zo makkelijk hier politiek echt aandacht en steun voor te krijgen. Vaak is de reflex: oppassen, dit is privédomein. Of: de SGP probeert hier de Bijbelse opvatting over trouw in het huwelijk via de achterdeur ingang te laten vinden. Daarom hebben we door het bureau Kantar Public een onderzoek laten doen naar de mening van Nederlanders over de rol van de overheid bij het voorkomen van (v)echtscheidingen.
Een interessante bevinding in dit onderzoek was dat de steun voor concrete maatregelen groot is. Dat is ook zo bij mensen die in het algemeen kritisch staan tegenover een rol van de overheid in het voorkomen van (v)echtscheidingen.
Zodra gevraagd wordt naar concrete maatregelen, geeft een meerderheid aan dat deze (zeer) helpend zijn. Niet alleen relatietherapie in het basispakket van de zorgverzekering (59%), maar ook gratis mediation (75%), een hulplijn (67%), relatieonderwijs op scholen (63%) en een publiekscampagne over de negatieve gevolgen van scheidingen (60%) worden beschouwd als goede maatregelen om relatieconflicten en scheidingen tegen te gaan.
Aan De Slag
Het is een mooie steun in de rug om hier verder mee aan de slag te gaan. Zowel landelijk, maar zeker ook gemeentelijk! De drempel naar hulp of ondersteuning is blijkbaar hoog. Mensen denken dat hulp niet werkt of vinden het te duur. Door de drempel naar relatieondersteuning en relatiehulp te verlagen, kunnen we een hoop ellende voorkomen. Zeker ook voor de kinderen die de dupe worden van conflicten van hun ouders.
Eén punt zou ik nog willen benadrukken: aandacht voor relatieonderwijs op scholen. We horen en zien in de media en de politiek heel veel aandacht voor het onderwerp seksualiteit in het onderwijs. Het is hoog tijd nu eens meer de schijnwerpers te zetten op het grote belang van goede relaties en het omgaan met conflicten. Hier is nog een wereld te winnen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 2022
De Banier | 32 Pagina's
