Huiselijk geweld en kindermishandeling
Na de catechisatieles blijft Marjan wachten om de ouderling te kunnen spreken. Omdat er weinig tijd is, vertelt ze in korte bewoordingen dat het thuis niet lekker loopt. Haar ouders hebben vaak ruzie en dan wordt er gescholden en geslagen. Het gebeurt weleens dat het servies door het huis vliegt. Marjan is dan bang en maakt zich zorgen om haar jongere broertjes en zusje. De ouderling maakt een afspraak met Marjan voor een gesprek hierover. Maar op die afspraak komt Marjan niet opdagen. Wat doe je dan als ouderling?
D e dominee maakt zich al langer zorgen om een gezin uit zijn gemeente. De kinderen zien er onverzorgd uit en de moeder lijkt uitgeput. Ook krijgt hij signalen van gemeenteleden die zich zorgen maken. Hij heeft het al een keer met de wijkouderling besproken en die is bij het gezin langs geweest. In het gesprek vertelden de ouders dat het allemaal goed gaat binnen hun gezin en dat er niets aan de hand is. Wat doe je dan als predikant en als ouderling?
Deze voorbeelden zijn enkele situaties die zich voor kunnen doen in uw kerkelijke gemeente. Duidelijk is dat er iets mis lijkt te zijn binnen deze twee gezinnen. Als predikant of als ouderling voelt u aan dat het niet goed gaat. U maakt zich zorgen en wilt het gesprek aangaan. Maar Marjan komt niet opdagen tijdens het gesprek en ouders lijken niet open te staan voor een gesprek. Wat doe je dan? Moet je actie ondernemen? En zo ja: hoe? Een lastig dilemma voor de kerkenraad.
Huiselijk geweld komt veel voor. Nederland kent ieder jaar zo’n 200.000 slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. De term ”huiselijk geweld” verwijst naar de relatie tussen de pleger en het slachtoffer, bijvoorbeeld een (ex)partner, gezins- of familieleden. We kunnen dan denken aan (ex)partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en eer-gerelateerd geweld, waaronder huwelijksdwang, achterlating, eerwraak en meisjesbesnijdenis. Vormen van kindermishandeling zijn lichamelijke mishandeling, lichamelijke verwaarlozing, psychische mishandeling, psychische verwaarlozing en seksueel misbruik.
Vaak is zoiets al jaren aan de gang voordat het naar buiten komt. Achteraf zijn er wel signalen geweest, maar die zijn niet opgemerkt, of men wist zich er geen raad mee. Daardoor werd er geen actie ondernomen. Helaas komt huiselijk geweld en kindermishandeling ook voor binnen de kerkelijke gemeente. In februari 2012 verscheen het rapport ”De mantel der liefde”, naar aanleiding van een verkennend onderzoek door Movisie naar huiselijk geweld in orthodox-christelijke kring. Eén van de conclusies uit dit rapport was dat de signalering van huiselijk geweld in orthodox- christelijke kring verbetering behoeft. Landelijk komt er steeds meer aandacht voor het vroegtijdig signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Recent is, onder andere naar aanleiding van het rapport van Movisie, door De Vluchtheuvel, Stichting Schuilplaats en het ds. G.H. Kerstencentrum het project ”Huiselijk geweld en kindermishandeling” gestart. De opdrachtgevers van het project zijn de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk.
De doelstellingen van het project zijn:
- Het informeren van de kerkelijke achterban over huiselijk geweld en kindermishandeling en de mogelijkheden voor de aanpak van dit probleem.
- Bewustwording van factoren die de geslotenheid over huiselijk geweld en kindermishandeling bevorderen of in stand houden.
- Advisering bij situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit advies kan worden gevraagd door hulpvragers, maar ook door familieleden, docenten, ambtsdragers, gemeenteleden, jeugdwerkers, en dergelijke.
- Advisering van seculiere organisaties die werken met reformatorische gezinnen. Binnen de genoemde drie instellingen zijn inmiddels aandachtsfunctionarissen aangesteld die dit project uitvoeren. De aandachtsfunctionarissen zijn laagdrempelig te benaderen door iedereen die advies nodig heeft in een situatie van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Binnen De Vluchtheuvel is ondergetekende hiervoor aangesteld. Heeft u vragen over huiselijk geweld? Wilt u advies over een situatie in uw gemeente? Neemt u dan gerust contact op.
Verder kunt u bij een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling (anoniem!) contact opnemen met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar) of ga naar www.vooreenveiligthuis.nl. Bij acute nood: bel de politie, 1-1-2.
Joke Zwerus, maatschappelijk werker Stichting De Vluchtheuvel, Woerden
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 2015
De Saambinder | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 2015
De Saambinder | 20 Pagina's