Grieks, Turks, lekker
Grieks, Turks, lekker
Hoe doen mensen dat toch? Elke dinsdag bloemkool eten (of sperzieboontjes), elke vrijdag nasi, zaterdag simpel brood (of patat) en zondag een soepje. Als ik dan mijn blik laat gaan langs mijn keukenplankjes met de stapels kookbladen, de rijen kookboeken, de flarderige knipsels denk ik alleen maar: waar háál ik de dagen vandaan? Ik kom weken, ik kom maanden, ik kom jaren tekort. Hoe haal je het in je hoofd om elke week –zeg– macaroni te eten?
Wat misschien wel het ergste is: als puntje bij paaltje komt, kook ik vaak uit de losse pols. Wat in de koelkast ligt (of wat in de groentetas zat of wat in de aanbieding was of wat ik in een opwelling kocht) moet toch eerst op en met wat restanten uit het keukenkastje of een pak rijst of blik kikkererwten uit de voorraadkast is altijd wel een leuk –steeds weer ander– gerecht te bedenken.
Zelfs heel goed gelukte recepten die zo ontstaan of succesnummers uit mijn kookboekcollectie dreig ik rustig te vergeten. Maar niet deze moussaka, een Griekse ovenschotel met zachte –in de oven of beter nog in de grillpan– gebakken aubergine, kruidige saus en een zoutig toplaagje met kaas. Ooit eens gemaakt uit een of ander supermarktblad, steeds een beetje aangepast –zoals dat gaat– en nu een onvergetelijk nummer bij ons.
Traditioneel Grieks is dit recept niet. De yoghurt –hoe echt het ook klinkt, met dat Grieks erin– heeft weinig te maken met de bechamelsaus die de authentieke moussaka afdekt, maar is wel makkelijk. Aardappels horen er oorspronkelijk niet in, maar vullen wel goed. Ach, wat maakt het uit: zelfs het woord ”moussaka” schijnt Turkse wortels te hebben.
Het is in elk geval een van de weinige gerechten waarbij ik moet opletten dat ik het niet te vaak maak. Ik zie het oliepeil in de fles olijfolie angstaanjagend snel dalen.
En dan heb ik het nog niet eens over al die kookboeken, -bladen en -knipsels. Zo blijven ze me maar aanstaren.
Recept
Moussaka
Ingrediënten (hoofdgerecht, vier personen)
l 2 aubergines
l 2 uien, gesnipperd
l 1 kg aardappels (niet al te kruimig)
l 3 teentjes knoflook, geperst
l 2 blikken tomatenblokjes
l 250 g Griekse yoghurt
l 2 eieren
l 150 g geraspte belegen kaas
l 300 g rundergehakt
l 1 tl gedroogde tijm, 0,5 tl gedroogde oregano, 1 afgestreken tl kaneel, (veel) olijfolie, peper, zout
l ook nodig: grote ovenschaal
Bereiding
Schil de aardappels en kook ze net gaar, in ongeveer 15 à 20 minuten. Giet ze af en laat ze afkoelen. Was de aubergines goed, haal de vruchtaanzet eraf en snijd ze in de lengte in dunne plakken, van ongeveer 3 millimeter dik. Doe een flinke hoeveelheid olijfolie in een glas en bestrijk de plakken aan beide kanten met de olie (schrik niet als na afloop blijkt hoeveel vet ze hebben opgezogen!). Voor wie een grillpan heeft: verhit een grillpan en bak de plakken om en om in een enkele minuut aan beide zijden gaar. Bij gebrek aan grillpan: verhit de oven op 200 graden Celsius en leg de plakken in een enkele laag op de bakplaat. Bak ze in 30 minuten gaar. Het resultaat is iets droger dan uit de grillpan.
Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de uisnippers glazig. Voeg de knoflook toe en bak een minuut. Doe het gehakt erbij en rul het. Voeg als het bijna gaar is een theelepeltje zout (lijkt veel, is wel nodig), de kaneel, oregano en tijm toe. Bak kort mee en giet dan beide blikken tomatenblokjes leeg boven de pan. Laat minstens een kwartier sudderen tot er een dikke saus ontstaat (korter kan ook, maar dan zal de ovenschotel onderin vochtig zijn).
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de gare aardappels in schijfjes. Leg de helft onderin de ovenschaal, daarop de helft aubergines, weer een laag aardappels en weer een laag aubergines. Giet dan de gehaktsaus erop.
Klop tot slot de eieren los en meng de yoghurt erdoor, met veel versgemalen zwarte peper en de helft van de kaas. Strijk dit mengsel uit over de gehaktlaag en bestrooi met de rest van de kaas. Bak gaar in ongeveer 35 minuten en serveer met een groene salade.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's