Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Bloed prikken voor het eten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Bloed prikken voor het eten

Kinderen met diabetes maken eigen pizza

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Het ruikt naar ui in de keuken van het Rijn-IJsselcollege in Wageningen. Tien kinderen, met koksmuts op het hoofd, staan gebogen over een pizza. Ze maken onder leiding van chef-kok Peter Heijmer hun avondeten. "Ik doe er salami op omdat het lekker is."

De kinderen zijn deze maandagavond uitgenodigd door ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede. Daar komen ze regelmatig omdat ze suikerziekte hebben. Elk kind mag een klasgenootje meenemen. Zo zien zij ook hoe het is om met suikerziekte te leven.

Chef-kok Peter heeft er zin in. Handenwrijvend staat hij bij de deur van de keuken. "Welkom. Voordat jullie naar binnen mogen, moeten jullie een koksmuts opzetten. Wie weet waarom?" Yung Ho: "Dat is tegen het zweten." De kok schudt zijn hoofd. "Nee het zorgt ervoor dat er geen haren in het eten kunnen vallen. En jullie krijgen een sloof, een schort onder je middel."

Wanneer de tien kinderen zich hebben omgekleed, is het tijd om de handen te wassen. Peter: "We werken met eten. Alles moet schoon blijven."

Inktvis

Op een glimmende tafel liggen tien snijplanken klaar. Ieder kind krijgt een pizzabodem. De schalen met het beleg voor de pizza's staan al klaar. Peter wijst naar een schaaltje: "Wie weet wat dit is?" Yung Ho: "Inktvis?" Peter knikt. Manuel: "Bah, dat lust ik niet." Peter: "Probeer het straks maar eens, doe het maar op je pizza."

Voordat de kinderen de pizza beleggen smeren ze er tomatensaus op. Samantha schept lepels vol op haar pizza. Remco is al een stap verder. Hij legt plakjes rood vlees op de tomatensaus. "Het is salami. Dat doe ik erop omdat ik het lekker vind. En ik leg er straks stukjes tomaat en gehakt bij." Op zijn pizza komt in ieder geval geen vis. "Dat lust ik niet. Net als champignons."

Bij iedereen verdwijnen de pizzabodems langzamerhand onder een dikke laag beleg. Helma is als eerste klaar. Remco en Yung Ho volgen al snel. Beiden snoepen van het vlees dat over is. Remco: "Ik heb honger man, ik kan de hele pizza wel op." Kok Peter: "Mooi, als iedereen klaar is, doen we de pizza in de oven. "We zetten 'm op 180 graden en dan mag-ie er ruim twintig minuten in."

Voorzichtig schuiven de leerling-koks de pizza's in de ovens. In de keuken begint het heerlijk te ruiken. Ondertussen krijgen de kinderen les in het restaurant. Peter: "Jullie moeten natuurlijk wel netjes eten. Wat doe je met het servet als je eet?" Manuel: "Onder je bord." Peter schudt z'n hoofd: "Je legt het op je linkerknie." Een meisje: "Welke knie is dat?"

Naaldje

Voordat de kinderen mogen aanvallen op de pizza, moeten degenen met diabetes hun bloedsuiker testen. Raoul pakt een apparaatje en houdt dat tegen zijn wijsvinger. Pats, een heel klein naaldje schiet eruit. Een druppel bloed welt op. Hij doet het op een strookje papier. Het apparaatje vertelt hem hoe hoog zijn bloedsuikerspiegel is. Een verpleegkundige: "Als-ie te hoog of te laag is, moet Raoul insuline spuiten of even druivensuiker eten."

Raouls bloedsuiker is prima. Hij kan beginnen aan z'n pizza. Met het servet op z'n linkerknie.

Eet smakelijk.


Spuitje

In Nederland zijn minstens 600.000 mensen met suikerziekte (diabetes) en misschien nog wel meer omdat veel mensen van zichzelf niet weten dat ze de ziekte hebben.

Wat is diabetes?

Diabetes betekent dat de alvleesklier geen of te weinig insuline aanmaakt. Het lichaam heeft dat nodig om de bloedsuikerspiegel niet te hoog te laten worden.

Wat gebeurt er als de bloedsuikerspiegel te hoog is?

Iemand krijgt erge dorst en moet veel plassen. Daarom moet-ie zichzelf met een spuitje insuline geven.

Mag iemand met diabetes alles eten?

Ja, als hij er maar op let dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag wordt.

Gaat diabetes ooit over?

Nee, je kunt er niet beter van worden. Wel is er goed mee te leven.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bloed prikken voor het eten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's