Eduard Reeser overleden
Prof. dr. Eduard Reeser is 29 november op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was Nederlands bekendste muziekhistoricus, een man met enorme kennis van zaken en geestdrift. Zijn levenswerk was de uitgave van de verzamelde brieven en documenten van componist Alphons Diepenbrock, een 6500 pagina's tellende bronnenstudie. Hiermee werd hij internationaal bekend.
Vanaf 1947 tot zijn emeritaat in 1973 was hij hoogleraar muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Daarnaast zat hij in tal van besturen, zoals die van de Mahlerstichting en Donemus. Ook publiceerde hij artikelen en schreef hij het standaardwerk "Een Eeuw Nederlandse muziek".
Samama opzijgeschoven
Het Residentie Orkest heeft artistiek coördinator Samama aan de dijk gezet. Aanleiding voor het conflict met Pim van Klink, algemeen directeur ad interim van het Haagse orkest, is Samama's optreden tijdens een van de plechtigheden na de dood van prins Claus. Tijdens de herdenking van prins Claus door de Staten-Generaal, in aanwezigheid van politici en diplomaten, speelde een ensemble muziek van Samama. Deze trad daarbij op als gelegenheidsdirigent. De manier waarop dit optreden totstandkwam, is de reden om Samama opzij te schuiven. Beide partijen hullen zich momenteel in stilzwijgen en hebben juristen ingeschakeld.
De griffier van de Eerste Kamer, Chris Baljé, breekt in NRC Handelsblad van 5 december een lans voor de artistiek coördinator. Hij vindt het verwijt dat Samama zijn eigen muziek heeft gepromoot door als dirigent én componist op te treden ongegrond. "Samama maakte al jaren deel uit van de commissie die de jaarlijkse opdrachtcompositie voor Prinsjesdag begeleidde. Vanuit het goede contact dat daar is ontstaan hebben wij hem gevraagd muziek te componeren bij de herdenkingsplechtigheid van prins Claus. () Niemand kent de noten beter dan de componist zelf, en voor een herdenkingsdienst is per definitie nooit veel repetitietijd."
Zelfstemmende piano
Don Gilmore heeft een zelfstemmende piano ontworpen, die zichzelf binnen veertig seconden op de juiste toon brengt. Normaal moeten piano's met de hand worden gestemd. Nadat een toets is aangeslagen, kan de aangeslagen pianosnaar vervolgens hoger of lager worden gedraaid. Gilmores uitvinding maakt dit overbodig. Hij ontwikkelde een apparaat dat de snaren verwarmt. Het instrumentje is verder voorzien van een frequentiemeter, een microcomputer en een transistor om de snaar op het juiste aantal trillingen te brengen. Een Amerikaanse pianobouwer brengt het apparaat volgend jaar op de markt. (ANP)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 9 december 2002
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 9 december 2002
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's