Wachten op de eerste rechtszaak
Noordelijke gemeenten creatief in bordeelbeleid
APELDOORN - Friese en Groningse plattelandsgemeenten worstelen met de invoering van het bordeelbeleid. Niets nieuws, want dat gebeurt in diverse gemeenten in heel Nederland. Voor aanstaande maandag moet de vestiging van seksinrichtingen in iedere gemeente zijn gereguleerd. Creatieve oplossingen zijn in veel plaatsen bedacht.
Bedum, Ten Boer, Grootegast, Zuidhorn, Ferwerderadeel, Wymbritseradiel, Leeuwarderadeel, Dantumadeel. Kleine gemeenten met tussen de 7500 en 20.000 inwoners die bordelen liever in de 'grote stad' laten. Ze vormen daarmee geen uitzondering op andere plaatsen waar de christelijke partijen in de gemeenteraad een vinger in de pap hebben.
Platteland
Burgemeester drs. J. Geersing van Ferwerderadeel zit in z'n maag met de bordelenkwestie. "Mijn zorg is dat bordelen die in steden gesloten worden, zich op het platteland vestigen. De minst betrouwbare ondernemers komen dan hier, omdat ze in de grote stad niet meer welkom zijn. In de stad is politie beschikbaar voor handhaving, maar we hebben hier eenvoudigweg geen politie." Volgens de GPV'er is er in zijn gemeente nog geen beleid voor de vestiging van bordelen vastgesteld. "Het onderwerp is deze week aan de orde geweest in een commissievergadering van de gemeenteraad. CDA en GPV zijn tegen de komst van sekshuizen, en de andere helft van de raad heeft geen bezwaar."
Geersing: "Ik heb deze week tijdens een commissievergadering wel gezegd: Stel dat de raad kiest voor een nuloptie, dan moet wel een pakket maatregelen klaarliggen voor het geval een nuloptie niet uitvoerbaar is."
Dichttimmeren
Burgemeester M. F. Koopmans (CDA) van Wymbritseradiel pakt in zijn gemeente de zaak anders aan. Het gemeentebestuur bereidt een bestemmingsplan voor dat van kracht wordt in alle 27 dorpen in de gemeente. Door middel van een voorbereidingsbesluit van dat bestemmingsplan houdt Wymbritseradiel gedurende een jaar seksinrichtingen buiten de deur.
"Gedurende die tijd timmeren we de bestemmingsplannen dicht, om zo de vestiging van bordelen definitief te voorkomen", zo presenteert de burgervader het plan enthousiast. "In de landelijke discussie komt naar voren dat een nulbeleid niet kan. Er zijn wat dat betreft nog veel open vragen, maar er komt hierover gegarandeerd een aantal uitspraken de komende tijd. In het komende jaar kunnen we kijken hoe we op een goede manier daarop kunnen inspringen." Ironisch: "Ik zou het zo willen zeggen: Wij wachten af wat over ons komt, maar wij vrezen niet."
In het Groningse Bedum kon het college van B en W vorige week opnieuw aan het werk. Zijn voorstel om maximaal één bordeel toe te staan, haalde bakzeil in de gemeenteraad, die het met acht tegen zes stemmen van tafel veegde. CDA, GPV en Gemeentebelangen lieten het college weten een nulbeleid te verlangen.
Dat was tegen het zere been van burgemeester mr. drs. W. H. Everts, die het raadsbesluit aanvankelijk zelfs bij de Kroon voor vernietiging voordroeg. Nu komt het college in oktober met een nieuw voorstel. De inhoud daarvan is nog onduidelijk. Zeker is wel dat B en W rekening moeten houden met de opstelling van met name CDA en GPV, die via bestemmingsplannen bordelen willen weren.
Verdeeld
De gemeenteraad van Dantumadeel in de Friese Wouden besloot afgelopen woensdag tot het toestaan van één sekshuis. ChristenUnie en SGP stemden tegen het collegevoorstel. Het CDA reageerde verdeeld. Twee raadsleden van die partij wezen het collegevoorstel van de hand en de overige drie gingen akkoord. Ook ChristenUnie-wethouder J. Debreczeny stemde voor.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 september 2000
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 september 2000
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's