Bouterse krijgt elf jaar cel voor coketransport
Justitie verliest in hoger beroep
DEN HAAG - De voormalig Surinaamse legerleider Desi Bouterse is niet de onbetwiste leider van een criminele organisatie die tonnen drugs Nederland binnensmokkelde. Tot die conclusie kwam het gerechtshof in Den Haag gisteren. In hoger beroep werd Bouterse op zes van de zeven aangeklaagde punten vrijgesproken. Hij werd veroordeeld tot elf jaar cel.
De rechtbank veroordeelde Bouterse vorig jaar nog tot zestien jaar cel en ruim 4,5 miljoen gulden boete. De rechters gebruikten als bewijs de verklaringen van een anonieme getuige. Deze getuige, NN3, vertelde uitgebreid over de opbouw van de criminele organisatie. Zo bracht hij de twee medeverdachten, de Surinaamse zakenman L. en de Rotterdamse juwelier M., direct met de ex-legerleider in verband.
NN3 had zijn informatie van twee kennissen uit het leger, zo vertelde hij anoniem bij de onderzoeksrechter. Tijdens het hoger beroep lekte de naam van de man echter uit. Het hof besloot hem daarna zelf te ondervragen. Achteraf was dit het keerpunt in het proces. Omdat de man zichzelf verschillende keren tegensprak, achtte het hof hem onbetrouwbaar. Daarmee kwam ook het fundament onder het bewijs van justitie te vervallen.
Er bleef slechts één zaak over: het in 1997 in de haven van Stellendam onderschepte transport van 474 kilo cocaïne. Deze zaak werd vorig jaar pas vlak voor de start van het proces bij de rechtbank aan het dossier toegevoegd. Een verdachte in deze zaak, de Belg P. van L., bleek bereid om in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen over Bouterse af te leggen. Dankzij deze Belgische kroongetuige is de strafzaak tegen Bouterse voor justitie niet helemaal in een fiasco geëindigd. De straf, elf jaar cel, is zo hoog omdat Bouterse volgens het hof een voorbeeldfunctie heeft. "Het delict wordt hem zwaarder aangerekend dan een doorsnee burger."
Tevreden
Het openbaar ministerie liet in een reactie weten zowel tevreden als teleurgesteld te zijn. Teleurgesteld dat het hof niet bewezen vindt dat Bouterse aan de hoofd van het Suri-kartel stond, tevreden omdat hij toch is veroordeeld voor een drugstransport. De raadsman van Bouterse is tevreden met de uitspraak van het hof. Volgens mr. A. Moszkowicz toont het arrest aan dat justitie in Nederland Bouterse ten onrechte heeft afgeschilderd als een van de grootste drugshandelaren van de wereld. Hij gaat tegen de ene veroordeling in cassatie bij de Hoge Raad.
De twee medeverdachten L. en M. zijn gisteren volledig vrijgesproken. Hun advocaten waren er snel bij om claims in te dienen. De heren zouden miljoenen guldens schade hebben geleden door de beschuldigingen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 2000
Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 2000
Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's