Jij was beter, gefeliciteerd!
SGP-jongeren denken tijdens congres over sport en sportverdwazing na
APELDOORN - Iedereen begrijpt dat iemand tijdens de gymles onderuit halen geen schoonheidsprijs verdient. Een ander die bijna scoort, een zet geven, kan ook moeilijk "netjes" genoemd worden. Toch gebeurt het. "Jammer", zegt bewegingsonderwijsdocent W. H. L. Westenberg. "Daardoor krijgt sporten een negatieve klank." Gisteren en vandaag dachten en denken SGP-jongeren na over de grens tussen sport en sportverdwazing.
Aan de deelnemers van het congres is gevraagd hun sporttenue mee te nemen. Tijdens de lezingen is er namelijk tijd gereserveerd voor een potje voetbal of volleybal. Het geeft volgens jongerenwerker Martien van der Zwan al aan dat de organisatie niet tegen alle soorten van bewegen is. "Juist niet. Bewegen is gezond."
Onderhouden
Van der Zwan vindt dat je het lichaam niet moet overwaarderen, maar ook niet te weinig aandacht moet geven. "Mensen klagen pas als het mis gaat. Maar ze vergeten dat je je lichaam ook moet onderhouden."
Martien weet dat sport in reformatorische kring erg gevoelig ligt. "Topsport keurt bijna iedereen af, maar over wedstrijdsport wordt verschillend gedacht." Dat merk je volgens hem ook aan de uitspraken van raadsleden. "De een keurt de aanleg van een voetbalveld goed, de ander niet."
Het bestuur van de jongerenorganisatie van de SGP besloot daarom eens samen met de achterban te brainstormen. Het verschijnen van de sportserie op Magneet was overigens een mooie tweede aanleiding.
FC Den Haag
Ds. T. Ouwerkerk en E. Klein spraken gisteren in de Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn over sport en sportverdwazing. Docent Westenberg van pabo De Driestar in Gouda zal vandaag verder ingaan op de grenzen van de wedstrijdsport. Hij spreekt niet alleen uit zijn ervaring als leerkracht, maar ook als ex-profvoetballer bij FC Den Haag. "Inderdaad, ik deed dus aan betaald voetbal."
Toen hij zich bij de Gereformeerde Gemeenten aansloot, nam hij de beslissing daar totaal afstand van te nemen. "Het ging niet meer om het spel, maar om het presteren." Dat is volgens hem ook het verschil tussen geoorloofde en niet-geoorloofde sport. "Het gaat erom hoe een bepaalde manier van sport wordt beleefd. Gaat het alleen om het winnen, eventueel ten koste van je naaste, of is het spel het belangrijkst?" Kun je aan het eind van een wedstrijd elkaar de hand geven met de mededeling: "Jij was beter, gefeliciteerd!", dan is er volgens Westenberg weinig mis. "Is dat laatste het geval, dan kun je volgens mij bijvoorbeeld ook best een potje voetbal spelen."
Na de tentamens
Corrie van de Pol uit Elspeet is deelnemer aan het congres. Reden daarvoor is volgens de 17-jarige scholier niet dat zij zich bijzonder veel voor sport interesseert, maar meer dat ze "een grote SGP-fan" is. Toch is ook zij wel voor een potje volleybal te strikken. "Ik had van de week tentamens. Daarna was ik 2 uur vrij. In die tijd zijn we met een groepje de gymzaal ingegaan. Je denkt dat je na zo'n tentamen juist te moe bent om te bewegen, maar van het met elkaar volleyballen knap je juist enorm op."
Voorafgaand aan het congres was haar mening duidelijk: "Het gevaar van de sport begint als je gaat spelen om een prijs." Dan gaat het volgens haar niet meer om het spel op zich, maar om wat je ermee kunt verdienen. Hoewel Corrie daar duidelijk over is, geeft ze zelf ook wel aan dat haar principe in de praktijk soms wat moeilijker te hanteren valt. "Ik vraag me af of iedereen die de rebus uit de krant maakt, dat absoluut niet om het prijsje doet."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 april 1999
Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 april 1999
Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's