Peking: Groep Chinezen mag niet naar Tokio
Relatie met Japan mag geen schade oplopen
PEKING (AP) - De regering van China wil een groep Chinezen die naar Tokio willen afreizen om daar compensatie te eisen voor de Japanse wreedheden tijdens de Japanse bezetting van China tegenhouden. Dit maakte Tong Zeng, de leider van de twaalfkoppige delegatie, gisteren bekend.
Tong voert al zes jaar campagne voor Japanse herstelbetalingen, en hij zou begin augustus in Tokio ontmoetingen hebben met juristen en wellicht een rechtszaak beginnen. De Chinese politie heeft nu echter zijn paspoort in beslag genomen, zodat hij niet naar Japan kan.
Twee andere delegatieleden, twee vrouwen die door Japanse militairen gedwongen waren als seksslavinnen te werken, hebben te horen gekregen dat hun aanvraag voor een paspoort afgewezen wordt. Ook de activist Li Dingguo heeft vernomen dat hij geen paspoort zal krijgen. Het is nog niet bekend hoe het staat met de uitreisdocumenten van de overige leden van de groep.
Tong zei dat hij van bronnen binnen het ministerie van buitenlandse zaken gehoord had wat de achterliggende reden van de plotselinge verandering van het standpunt van de regering is. Nu de verhoudingen tussen China en de Verenigde Staten de laatste tijd bekoeld zijn, zou er Peking veel aan gelegen zijn de verhouding met Tokio in elk geval goed te houden.
Tot het jaar 1972 eiste de Chinese overheid zelf ook herstelbetalingen van Japan voor de misdaden die door Japanners zijn begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaraan voorafgaande bezetting van China. Het gaat om de periode van 1937 tot 1945, waarin volgens China 25 miljoen doden en gewonden aan Chinese zijde zijn gevallen. Toen Japan en China echter een betere verhouding kregen, liet Peking de eis vallen. Maar de Chinese activisten zeggen dat dat niet zou moeten betekenen dat het ook verboden is voor individuele Chinezen om compensatie te eisen.
Japan vreest dat er een hele stroom verzoeken om herstelbetalingen zal loskomen. Het land zorgt ervoor geen precedent te scheppen door hierop in te gaan. Ook individuele verontschuldigingen aan slachtoffers of hun nabestaanden worden niet gemaakt.
De laatste tijd had de Chinese overheid zich afzijdig gehouden van de activisten die voor Japanse compensatie vechten. Ze werden door Peking noch gesteund noch tegengewerkt. Dat lijkt nu echter radicaal veranderd te zijn. De regering zelf heeft hiervoor nog geen verklaring gegeven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 31 juli 1995
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 juli 1995
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's