Nieuwe legbatterijen voor droge mest
Minder ammoniakuitstoot door watergootje en mestbandbeluchting
WAARDENBURG - In Waardenburg wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de gerenoveerde pluimveestal van J. F. M. Brockhoff. Collega-pluimveehouders en andere geïnteresseerden kunnen morgen tijdens de officiële opening kennismaken met de jongste ontwikkelingen In de pluimveehouderij.
Na het recente besluit om vanaf 1994 de bouw van nieuwe legbatterijen te verbieden, hakte Hans Brockhoff begin dit jaar de knoop door. „Het is nu tijd om te investeren. Over een paar jaar ben je te laat", is zijn mening. Volgens het besluit mag een legbatterij die vóór 1994 is gebouwd nog tot 2004 in gebruik blijven.
Brockhoff is dan 59. Los van het gegeven dat hij op 59-jarige leeftijd waarschijnlijk geen nieuwe investeringen zal plegen, meent hij dat het met een verbod op legbatterijen niet zo'n vaart zal lopen. Brockhoff: „Ik denk dat het besluit tegen die tijd wel teruggedraaid is. Want wat heeft het voor zin om hier de batterij te verbieden als het bij onze buren, Duitsland, Frankrijk en België, nog wel is toegestaan. Ik denk dat ze er in Den Haag ook geen raad mee weten".
Het is niet alleen de politieke discussie die het besluit tot een nieuwe investering bespoedigde. Brockhoff vond zijn oude stal uit 1979 te verouderd en te arbeidsintensief. Alleen het afvoeren en verdelen van de mest van de 24.000 leghennen kostte hem in de oude situatie wekelijks al tien uur werk. Daarnaast vroeg reparatie van versleten of verrotte onderdelen steeds meer tijd.
Yier etages
Brockhoff koos voor een batterij met vier etages. Een van de grote winstpunten heeft betrekking op de behandeling van de mest. Een kunststof gootje onder de drinknippels voorkomt dat gemorst water zich met de mest vermengt. Eerst produceerde Brockhoff 1920 ton natte mest op jaarbasis (80 kilo per leghen). Als volgende week de gerenoveerde stal in gebruik wordt genomen, produceert hetzelfde aantal leghennen (24.000) 600 ton droge mest.
In de tweede plaats wordt over de mest lucht geblazen die door cv-ketels is opgewarmd. Brockhoff: „De mestbandbeluchting heeft als voordeel dat de mest snel droogt. Ik laat speciaal voor de opslag van de droge mest een schuur van 600 kubieke meter bouwen. Dat is genoeg voor de opslag van vijf maanden. De afzet is in deze streek geen probleem. We zitten hier niet in een overschotgebied. Er zijn genoeg fruittelers die de kippemest willen hebben".
„Hoe sneller de mest droogt, des te minder emissie er is". In de oude situatie was met name het verdelen van de mest in de mestput een tijdrovend karwei. Nu is dat niet meer nodig, omdat de mest via een band aan het einde van de stal rechtstreeks naar de nieuwe mestloods wordt getransporteerd. Brockhoff denkt zo ongeveer acht uur per week te besparen.
Veiling
Die extra tijd komt Brockhoff mooi van pas voor zijn bestuurlijk werk in de Producentenveiling Barneveld. Brockhoff nam zitting in het beFoto Archieffoto RD stuur, omdat hij vindt dat alleen via het vrijemarktmechanisme een goede prijs tot stand komt. Brockhoff is dan ook reuze tevreden dat sinds de start van de producentenveiling begin dit jaar, als opvolger van de Eierveiling Barneveld, verschillende prijzen per klasse worden uitbetaald. Het is dus geen toeval dat voorzitter H. Torsius van de Producentenveiling Barneveld morgen een inleiding houdt. Ongetwijfeld zal hij proberen de pluimveehouders die rechtstreeks aan de handel leveren, over te halen hun eieren via de veiling af te zetten.
In de wetenschap dat een betere kwaliteit van het ei zich vertaalt in hogere opbrengsten, doet Brockhoff er alles aan om de kwaliteit van zijn produkt te verbeteren. De investering in een eierafrolregelaar, of "egg-saver" in vaktaal, is voor Brockhoff meer dan een probeersel. Eieren die van de kooibodem afrollen, worden door een draad tegengehouden, zodat eieren die al op de verzamelband voor de kooi liggen, geen beschadigingen oplopen. Een computer regelt het periodiek omhoogbrengen van de draad, waarna het ei langzaam op de verzamelband rolt. „Er zijn nog geen resultaten bekend van dit systeem, maar ik vond gevoelsmatig dat ik de investering moest doen. Als we door dit systeem het aantal haarscheurtjes kunnen verminderen, is dat mooi meegenomen. De consument wil uiteindelijk kwaliteit", aldus Brockhoff.
Ventilatie
De verbetering van de ventilatie maakte deel uit van het renovatieplan van Brockhoffs stal. De natuurlijke ventilatiekanalen in de nok van het dak werden dichtgemaakt. Daarvoor in de plaats zijn vier grote ventilatoren in de achterzijde geplaatst, die de ventilatie in de lengterichting van de stal regelen. Aan de zijkant zijn daarnaast over de volle lengte kleppen aangebracht. De kosten van de stalrenovatie bedragen 20 gulden per leghen, in totaal bijna een half miljoen gulden. De kosten van de schuur voor de mestopslag (ongeveer 75.000 gulden) zijn hierbij inbegrepen.
Brockhoff heeft geen moment geaarzeld over zijn keus om weer een legbatterij te nemen. En niet alleen omdat het duurdere scharrelsysteem in de praktijk nog met veel kinderziektes gepaard gaat en de arbeidsomstandigheden -veel stofslechter zijn. „Een scharrelkip vind ik het mooist, daar ben ik heel eerlijk in. Maar ik ben alleen. Scharrelkippen zijn veel te intensief voor een eenmansbedrijf. Een legbatterij is in mijn situatie ideaal", aldus Brockhoff.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 1991
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's