Irak overrompelt Koeweit
Meedogenloze militaire invasie alom veroordeeld
BAGDAD/KOEWEIT - Het leger van Irak is vandaag Koeweit binnengevallen en Iraakse troepen hebben sleutelposities in de hoofdstad van koeweit "veroverd. Volgens Bagdad is de regering van Koeweit ten val gebracht. Een Koeweitse diplomaat in Washington zei dat er bij de gevechten „talrijke slachtoffers" zijn gevallen.
De Iraakse inval volgt na het mislukken van het overleg met Koeweit over het vermeende oppompen van Iraakse olie door Kuweit uit het Rumailah-olieveld. Woensdag was de Iraakse delegatie van de onderhandelingstafel in Saoedi-Arabië weggelopen, omdat Koeweit niet wilde ingaan op de eis van miljarden dollars schadevergoeding. Irak had duizenden militairen aan de grens met Koeweit samengetrokken.
Oproep
De Revolutionaire Commandoraad in Bagdad gaf vandaag een verklaring uit, waarin werd gezegd dat de invasie het gevolg was van een verzoek van de revolutionaire regering van Koeweit. „Irak heeft gehoor gegeven aan de oproep van de overgangsregering van het vrije Koeweit en besloten samen te werken", aldus de verklaring van Bagdad. Volgens Bagdad zijn de Iraakse troepen in Koeweit om de revolutie en het volk aldaar te verdedigen. Irak maakte echter niet duidelijk wie met de revolutionaire regering werd bedoeld.
Irak waarschuwde dat buitenlandse troepen die in Koeweit tussenbeide willen komen, aangevallen zullen worden. Volgens Bagdad zal het terugtrekken van de Iraakse troepen een kwestie van dagen of weken zijn, al naar gelang het tempo waarin de situatie zich stabiliseert.
Westerse diplomaten zeiden dat vandaag zo'n 350 Iraakse tanks de hoofdstad binnenreden. De Britse ambassade zou zijn beschoten. De inwoners van de hoofdstad bleven in hun huizen of bekeken de Iraakse invasie vanaf de daken. Een Koeweitse regeringsfunctionaris zei dat de Iraakse troepen alle regeringsgebouwen hebben bezet.
Emir in veiligheid
Volgens de Britse omroep BBC drongen de Iraki's met honderden tanks tot in het centrum van de hoofdstad Koeweit door. De Iraakse troepen zouden een aantal sleutelposities in de stad, waaronder het paieis van de emir en het vliegveld, hebben veroverd.
De emir van Koeweit, sjeik Jaber al-Ahmed, is niet in handen van de Iraakse troepen gevallen, zo heeft vandaag een Koeweitse functionaris meegedeeld. Ooggetuigen meldden dat de sjeik met een helikopter uit het paleis is gehaald. Het is nog niet bekend waar de emir naar toe is gegaan.
De Nederlandse ambassade in Koeweit heeft vanmorgen enige tijd in de vuurlinie gelegen van vechtende Iraakse en Koeweitse troepen. Het ambassadegebouw heeft enige kogelgaten opgelopen. De ambassade heeft geen meldingen binnengekregen van Nederlandse slachtoffers of schade aan Nederlandse bedrijven. In Koeweit wonen 120 Nederlanders.
Verzoek om hulp
Het Amerikaanse vliegdekschip "Independence," dat zich in de Indische Oceaan bevindt, heeft intussen koers gezet naar de Perzische Golf. Het schip maakt deel uit van een gevechtsgroep van verschillende schepen. De groep nam op 24 juli deel aan een marine-oefening met de Verenigde Arabische Emiraten, ongeveer 1100 kilometer van Koeweit.
Koeweit heft de Arabische staten inmiddels om hulp gevraagd tegen de „barbaarse invasie" en zei dat er Koeweits bloed gevloeid heeft. „Burgers, jullie land is onderworpen aan een barbaarse invasie, het is tijd om het te verdedigen", zo luidde de dramatische oproep van de Koeweitse radio.
Irak heeft al zijn burgers verboden het land te verlaten voor ee.n onbepaalde duur. Ook heeft Irak sinds 10.00 uur plaatselijke tijd (08.00 onze tijd) zijn luchtruim en grenzen gesloten. Radio-Bagdad meldde vanmorgen dat Irak de reservisten van het Volksleger heeft opgeroepen. Het land beschikt over 850.000 reservisten.
Reacties
De Amerikaanse regering heeft nog geen antwoord klaar op de invasie van Koeweit door het Iraakse leger. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de VS „alle opties voor een antwoord aan het afwegen zijn". Vanmorgen kwam de woordvoerder alleen met de formule dat „de Verenigde Staten de Iraakse militaire invasie ten sterkste veroordelen en vragen om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugtrekking van alle Iraakse troepen". „Wij betreuren dit harde gebruik van militaire agressie en de schending van het Handvest van de Verenigde Naties. Samen met Koeweit hebben we gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties".
President George Bush, die door zijn veiligheidsadviseur Brent Snowcroft over de invasie op de hoogte was gesteld, toonde zich „diep bezorgd" over de situatie.
De commissies van defensie en van buitenlandse zaken van de Israëlische Knesset zijn vandaag onmiddellijk in spoedberaad bijeengekomen. Zij hebben de baas van de militaire inlichtingendienst gevraagd een rapport over de situatie in Koeweit uit te brengen. De ministers van buitenlandse zaken van de landen die zijn aangesloten bij de Arabische Liga, zijn vandaag in Cairo in spoedberaad bijeengekomen om de oorlog van Irak tegen Koeweit te besprelcen. De Iraanse ICO-delegatie was de eerste om de Iraakse invasie te veroordelen: „Wij zijn tegen elke inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat", zei de woordvoerder van de delegatie, Mohammed Ali Sarmadi.
De Iraakse invasie heeft op de oliemarkt geleid tot een flinke stijging van de prijzen.
Zie ook pag. 5: "Koeweiti's liepen keurig in de pas", en pag. 15: "Olie, goud, dollar en pond duurder na inval"
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 augustus 1990
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 augustus 1990
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's