Prins Bernhard opent Bevrijdingsmuseum in tijdelijk onderkomen in Nijmegen
Op 17 september 1944 landde generaal-majoor J. M. Gavin met de "All Americans" van de Amerikaanse 82e luchtlandingsdivisie ten zuiden en noorden van Groesbeek, bij Overselt en Grave. Operatie Market-Garden in volle gang. Volgende week maandag 17 september zullen Gavin en tientallen andere bevrijders aanwezig zijn bij de officiële opening door prins Bernhard van het Bevrijdingsmuseum 1944, in het gebouw Waalate in Nijmegen, in de buurt van de Waalbrug, op een plek waar hevig is gevochten door geallieerden en Duitsers.
Reeds twee maanden is de nu nog kleine expositie ondergebracht in de hal vn de dependance van het Gelderse provinciehuis. In het Gastenboek schreven veteranen van de 82nd Airborne Dision: „Thank for remembering".
Ir. J. A. Haalmeyer, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmuseum 1944 (opgericht in 1982), zegt dat het streven was eind dit jaar, begin 1985 het nieuwe museumgebouw aan de Wylerbaan in Groesbeek te openen. „De geldwerving is minder vlot verlopen dan gedacht", verwacht hij niet voor 1986 de opening. Dus is een voorlopig museum ingericht om de oud-strijders en andere bengstellenden iets van de definitieve collectie te kunnen tonen.
Blijk van dank
Ir. Haalmeyer: „Zoals u weet is het helaas niet gelukt om de brug bij Arnhem te veroveren en deze stad te bevrijden. Aan dit mislukken bij Arnhem is veel aandacht besteed, zoveel zelfs dat veel mensen denken dat de Operatie Market-Garden in haar geheel is mislukt Dat is echter niet het geval. Tot en met Nijmegen is deze Operatie zeer succesvol geweest. Namelijk als gevolg daarvan werd praktisch geheel Zuid-Nederland bevrijd. Daar tot nu toe aan dit feit weinig aandacht is besteed en vooral over het succes van de acties van de 82e en 101e Amerikaanse Luchtlandingsdivisies. respectievelijk onder bevel van generaal James M. Gavin en generaal Maxwell D. Taylor, evenals van het 30e Legerkorps onder bevel van generaal Horrochks, hier in Nederland weinig bekend was, hebben veteranen van de 82e divisie het initiatief genomen om hiertoe een museum op te richten. Dit vond wel weerklank bij de Airbornevrienden te Groesbeek, die sinds de oorlog veel contact onderhielden met hun Amerikaanse bevrijders. De Nederlanders vonden echter dat het niet alleen een museum moest worden betreffende de oorlogshandelingen van de 82e divisie, maar dat het een bevrijdingsmuseum moest worden, waarin aan alle geallieerden, die aan Market-Garden deelnamen, aandacht zou worden besteed. Het bestuur heeft gemeend het museum een nog bredere basis te moeten geven. De gebeurtenissen in de bezettingsjaren en bevrijdingsdagen behoren tot de meest ingrijpende, die het Rijk van Nijmegen ooit beroerden. Wat zich echter in het Rijk van Nijmegen afspeelde voor, tijdens en na de landing van Gavin's 82nd Airborne Division op 17 september 1944, is voor een breder publiek — waarbij ook gedacht moet worden aan het onderwijs — afgezien van een bescheiden aantal publikaties, nauwelijks toegankelijk".
Haalmeyer vervolgt: „Daarom het initiatief om in het Rijk van Nijmegen door middel van een historisch museum de gebeurtenissen rond de bevrijding terdege gedocumenteerd en met behulp van audio-visuele middelen objectief en overzichtelijk weer te geven. Het bevrijdingsmuseum wil een indrukwekkende periode uit de geschiedenis in beeld brengen om te laten zien, wat het oorlogsgeweld hier teweegbracht en wat het kostte om vrijheid en democratie te herstellen; maar ook als blijk van dank aan de velen, die voor deze vrijheid hun leven in de waagschaal stelden".
De voorzitter van het stichtingsbestuur stelt met nadruk dat men geen kopie van andere musea wil zijn. Het is een regionaal museum, waarin het in het bijzonder gaat over het Rijk van Nijmegen in de Operatie Market-Garden. In het kort wil men de andere facetten van de oorlog weergeven. Men werkt samen met en wil verwijzen naar andere musea, zoals het Airborne Museum en het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.
Men wil een publikatie voor het onderwijs maken. „We willen de leerlingen een boodschap meegeven. Wat het verschil is tussen vrijheid en onderdrukking, tussen democratie en dictatuur. Voor |e vrijheid moet je wat over hebben. Ervoor zorgen dat je die niet weer kwijt raakt. Het is belangrijk dat je ziet dat de bedreigingen reëel zijn", aldus Haalmeyer.
Uit de regio, uit het land en uit het buitenland komen veel sympathiebetuigingen voor het initiatief. Van de benodigde ruim drie miljoen gulden is van de kant van plaatselijke gemeenten, het bedrijfsleven, veteranen en burgers ruim 600.000 gulden ingebracht. Nu meer archieven worden geopend, zijn onderzoekers in de gelegenheid meer gegevens te presenteren. Van instellingen'en particulieren krijgt het museum materiaal aangeboden.
Bij het secretariaat (Potgieterstraat 9, 6573 CC Beek-Ubbergen': tel. 088951633) kan men verdere informatie verkrijgen. Bijdragen voor het museum kan men storten op rekening 44.44.44.777 van de Amrobank te Nijmegen, op rekening 11.74.28.876 van de Rabobank te Groesbeek. of op postgirorckening 470470 t.n.v. Stichting Bevrijdingsmuseum 1944.
Met de heer Haalmeyer maken we een rondgang door het museum. Een blikvanger is een maquette van het Rijk van Nijmegen. Het geeft de situatie op 19 september 1944 weer. Op veel plaatsen staan de gelande vliegtuigen. Aan de wanden hangen veel foto's en kaarten. Op een beeldscherm kan men gegevens over neergestorte vliegtuigen en hun bemanningen krijgen. Organisatieschemasi van de geallieerde legers. Aandacht; voor het bombardement op Nijmegen op22 februari 1944 door de geallieerden. \neen vitrine een Amerikaanse parachutist.' in volle uitrusting. Voorwerpen van Amerikaanse en Engelse soldaten in vij^ trines. Kopieën van kranten. Kleurenfoto's van begraafplaatsen van gealliecrcfë. militairen in ons land. "Zij gaven alles." Zijn wij het waard." Rijen namen en verdere gegevens van gesneuvelde Amerikanen en ook van Engelsen. Evacuatie van burgers. De rol van de Koninklijken, Nederlandse Brigade „Prinses Irene". Einde van de oorlog. Capitulatie. In een vitrine een Engelse paratrooper.
Het Bevrijdingsmuseum 1944 in gebouw Waalstate ligt aan de Barbarossastraat 35 in Nijmegen. Het telefoonnummer is: 080-226447. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1984
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1984
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's